Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ…

No Comments Share:

H ΕΟΤΔΘ μετείχε στην πρόσθετη Συνεδρίαση Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ

15956323d1ff827023d24a85a2ee9d15_XL

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ) και η Περβίν Χαϊρουλλάχ-Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ σε αυτό το συνέδριο εμφάνισαν σε πρώτο πλάνο τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και έθεσαν επί τάπητος αυτά που υφίσταται από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία.

Η ΕΟΤΔΘ στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου μετείχε στην Συνεδρίαση Ανθρώπινης Διάστασης που οργανώθηκε από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ. Στο πρόγραμμα του συνεδρίου που έγινε στην Βαρσοβία την πρωτεύουσα της Πολωνίας, μετείχαν ο Μπουλέντ Αμπντουραχίμ και η Φουντά Ρεσίτ-μέλη της ομάδας λόμπι της ΕΟΤΔΘ και η Περβίν Χαϊρουλλάχ-Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ.

……………….

……………….

Μετά από αυτή την ομιλία πήρε τον λόγο η εκπρόσωπος της ΕΟΤΔΘ Φουντά Ρεσίτ και έκανε μια ομιλία σχετικά με το πρόβλημα των νηπιαγωγείων της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης.

……………

Τόνισε πως η Ελλάδα με τον νόμο 3518/2006 κατέστησε υποχρεωτική την προσχολική εκπαίδευση των 5χρονων παιδιών, αλλά καθώς δεν έκανε κάποια σχετική ρύθμιση στα μειονοτικά σχολεία, ουσιαστικά παραβιάστηκαν τα πηγάζοντα από την συνθήκη της Λωζάνης μειονοτικά δικαιώματα. Στο τέλος της ομιλίας της η Φουντά Ρεσίτ παρέθεσε τρεις προτάσεις. Πρώτον να ιδρυθούνε στην περιοχή δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία, δεύτερον μέχρι να ιδρυθούνε αυτά τα νηπιαγωγεία να παρέχεται στα κρατικά νηπιαγωγεία δίγλωσση εκπαίδευση και τρίτον να παρασχεθεί άδεια για δίγλωσσα ιδιωτικά νηπιαγωγεία στην περιοχή.

……………

…………..

Η Χαϊρουλλάχ είπε πως θα αισθανθεί ικανοποίηση αν μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων από την Ύπατη Αρμοστεία Εθνικών Μειονοτήτων του ΟΑΣΕ, επισκεφτεί την δυτική Θράκη για να δει από πρώτο χέρι τις αλήθειες σε αυτή την πλέον πίσω ευρισκόμενη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

…………………

………………….

Μιλώντας για αυτό το θέμα η Φουντά Ρεσίτ, είπε πως η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης δεν εκπροσωπείται επαρκώς στα εθνικά και περιφερειακά κέντρα λήψης αποφάσεων. Περιέγραψε πως υπάρχει ένα εκλογικό σύστημα ¨ενισχυμένης αναλογικής¨ και ότι με αυτό το σύστημα, ανεξάρτητος υποψήφιος της μειονότητας δεν μπορεί να εκλεγεί στην βουλή. Η Ρεσίτ πρότεινε στην κυβέρνηση της Ελλάδας την κατάργηση του εκλογικού πλαφόν του 3%, αναφέροντας πως έτσι θα μπορέσει η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης να μετέχει πιο ενεργά στην πολιτική σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και να παίζει ρόλο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν την μειονότητα.

Ακολούθως πήρε τον λόγο η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ η οποία είπε πως παρά το ότι η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης αποτελεί το μισό του πληθυσμού στην περιοχή, σε κοινωνικό επίπεδο υφίσταται διακρίσεις. Ανέφερε ως παράδειγμα πως δεν μπορεί να πάρει καμία υψηλή θέση στον στρατό, πως δεν υπάρχει κανένας Τούρκος αστυνομικός και τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η διασφάλιση ίσων ευκαιριών.

………………

………………

Η Φουντά Ρεσίτ ανέφερε πως είναι ανάγκη τα ρατσιστικά κόμματα να απαγορευτούνε σε πολιτικό επίπεδο και μαζί να τιμωρούνται οι δηλώσεις που περιέχουν μίσος.

Kατά την δεύτερη εβδομάδα, όταν και συζητήθηκαν τα σχετικά με τις μειονότητες άρθρα, οι εκπροσωπούντες την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης Φουντά Ρεσίτ και Μπουλέντ Αμπντουραχίμ (εκπρόσωποι της ΕΟΤΔΘ) και η Περβίν Χαϊρουλλάχ ( Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ), έθεσαν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας και συνέστησαν στην Ελλάδα, να μπει σε έναν διάλογο με τους εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας για την επίλυση αυτών των θεμάτων.

………………

………………

Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί 8/10/2014

 

Previous Article

KΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Next Article

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΤΟΪΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *