Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΠΕΡΙ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ

0 σχόλια Share:
Spread the love

ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ,  3- 12- 2010

Τι μπορεί να προκύψει  εάν  εκλέξουμε τον μουφτή χωρίς εξουσία;

 

Ένα πολυσυζητημένο τα τελευταία τρία με πέντε χρόνια στην ελληνική κοινή γνώμη θέμα σχετικά με την μειονότητά μας, αυτές τις μέρες βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα.

Σύμφωνα με μια είδηση που κυκλοφόρησε στις ελληνικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το έτος 2011 θα δώσει  άδεια ώστε οι μουφτήδες να εκλέγονται από τον λαό. Όμως οι μουφτήδες αυτοί δεν θα έχουν αρμοδιότητες  ως ιεροδίκες.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν οι ειδήσεις σχετικά με το θέμα είναι ή όχι πραγματικές….όμως αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι σημερινές αρμοδιότητες των μουφτήδων είναι αρμοδιότητες που η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης δεν τις διαπραγματεύεται.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι αρμοδιότητες αυτές είναι ένα δικαίωμα που μας αναγνωρίστηκε με  την συνθήκη της Λοζάνης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε περίπτωση που αφαιρεθούν οι δικαστικές αρμοδιότητες τότε ο μουφτής δεν θα έχει πλέον κύρος……  διότι τότε θα παραμείνει ένας απλός θρησκευτικός ηγέτης.

Επειδή στους μουσουλμάνους Σουνίτες δεν υπάρχει τάξη «Κληρικών» δεν μπορεί μεταξύ αυτών να γίνει ταξινόμηση αξιωμάτων, ανώτερο-κατώτερο κ.λ.π.

Συνεπώς, ένας μουφτής που θα είναι μόνο θρησκευτικός ηγέτης κατά τις εφαρμογές των Σουνιτών δεν θα έχει καμία διαφορά από έναν κοινό ιμάμη του χωριού. Δηλαδή το καθεστώς του μουφτή θα είναι ίσο με το καθεστώς ενός ιμάμη ενός μικρού χωριού. Αυτό, πέραν του ότι θα  διαταράξει την ιεραρχική ισορροπία θα γίνει αιτία να χαθεί εξολοκλήρου και η επιρροή του μουφτή προς τους θρησκευτικούς λειτουργούς και προς  ολόκληρη  την μειονότητα.

Επειδή ένας τέτοιος μουφτής δεν θα μπορεί να κρατηθεί όρθιος, εκείνος που θα καθίσει στην έδρα του μουφτή πιθανόν να επιδιώξει να έχει μια πολιτική δύναμη που θα τον στηρίξει. Τότε δεν θα υπάρχουν θρησκευτικοί λειτουργοί που στηρίζουν τον μουφτή και την θέση τους θα  πάρουν πολιτικοί που θα τον στηρίζουν.

Για να μην συμβούν λοιπόν όλα αυτά, είμαστε ανυποχώρητοι στην διαφύλαξη των σημερινών αρμοδιοτήτων  των μουφτήδων

 Ένα αίτημα που εδώ και πολλά χρόνια διατυπώνουμε είναι ότι επιθυμούμε πράγματι τους μουφτήδες μας να τους προσδιορίζουμε με εκλογές χωρίς όμως να έχουν θεριστεί οι δικαιοδοσίες τους.

Αλλιώς, τι σημασία θα έχει εάν εκλέξουμε ή όχι έναν μουφτή χωρίς αρμοδιότητες;  

Previous Article

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΠΩΣ ΕΛΛΑΔΑ!

Next Article

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *