Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ DEB ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΞΑΝΘΗΣ

0 σχόλια Share:

¨Ο νόμος των 240 ιμάμηδων είναι απαράδεκτος και πρέπει να αποσυρθεί¨

Επίσκεψη της κομματικής οργάνωσης Ξάνθης του DEB στο χωριό Ωραίο

Η κομματική οργάνωση Ξάνθης συνέχισε τις επισκέψεις σε χωριά, με επίσκεψη στο χωριό Ωραίο.

Επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του DEB και υπεύθυνο της κομματικής οργάνωσης Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου, επισκέφτηκε κατά το απόγευμα της 4/5/2013 το χωριό Ωραίο του ορεινού όγκου της Ξάνθης. Μεταξύ αυτών που τους υποδέχτηκαν στο Ωραίο ήταν και ο καταγόμενος από εκεί μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε.

¨Αυτοί που διοικούν την χώρα πρέπει να μας πλησιάσουν με ειλικρινή τρόπο¨

Ο αντιπρόεδρος του DEB και υπεύθυνος της κομματικής οργάνωσης Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου στην ομιλία που έκανε στο καφενείο του χωριού, απευθυνόμενος στον κόσμο είπε τα εξής : Καταρχήν ευχαριστώ ιδιαίτερα πρώτα τον μουφτή Ξάνθης μας Αχμέτ Μέτε και όλο τον κόσμο του Ωραίου που μας υποδέχτηκαν κατά τν καλύτερο τρόπο. Εμείς ως κομματική οργάνωση του κόμματος DEB Ξάνθης, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του κόμματος μας, συνεχίζουμε χωρίς σταματημό τις επισκέψεις μας σε χωριά. Μέχρι σήμερα στα πλαίσια της ανασύστασης του κόμματος μας, επισκεφτήκαμε συνολικά –μικρά και μεγάλα- 46 χωριά μας. Το Ωραίο είναι το 47ο. Εδώ πέρα βιώνουμε μια ξεχωριστή χαρά. Ο μουφτής Ξάνθης μας ο Αχμέτ Μέτε καταγόμενος όντας από το Ωραίο, μας υποδέχτηκε κατά τον καλύτερο τρόπο.

Καταβάλουμε προσπάθεια ώστε ως κόμμα DEB να αποτελέσουμε την ανεξάρτητη και ελεύθερη φωνή της μειονότητας μας. Ως Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης για πολλά χρόνια, στηρίξαμε με την ψήφο μας τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα. Αλλά δυστυχώς δεν είδαμε το ενδιαφέρον που έπρεπε και προσδοκούσαμε να έχουμε. Και ενώ όταν μας πλησίαζαν δείχναμε καλή θέληση, δεν μπορέσαμε να δούμε την ίδια ειλικρίνεια από τους κυβερνώντες. Πολλά θέματα όπως της παιδείας, των μουφτειών και των βακουφίων, περιμένουν ακόμη την λύση τους. ¨

¨Ο νόμος των 240 ιμάμηδων είναι απαράδεκτος και πρέπει να αποσυρθεί¨

Ο Αχμέτογλου αναφερόμενος στον ¨νόμο των 240 ιμάμηδων¨ που τον τελευταίο καιρό απασχολεί την μειονότητα, είπε τα εξής : ¨ Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα θέματα τον τελευταίο καιρό πέρασαν από την βουλή και τον νόμο που τον ξέρουμε ως ¨νόμο των 240 ιμάμηδων¨. Ο νόμος αυτός αποτελεί άμεση επέμβαση στα τζαμιά, στην θρησκεία και στην λατρεία της μειονότητας. Ένα σύστημα το οποίο ακόμη δεν επιτρέπει να επισκευάζουμε όπως πρέπει τα τζαμιά μας και εμπλέκεται ακόμη και στο μέγεθος των μιναρέδων, θέλει να διορίσει ιμάμηδες και δασκάλους των μαθημάτων Κορανίου. Δεν είναι δυνατόν. Εμείς ως μειονότητα ζητάμε πίσω τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Προσδοκούμε απόδοση δικαιωμάτων στο επίπεδο της μειονοτικής εκπαίδευσης, των βακουφίων και στο θέμα των μουφτειών. Η χώρα μας η Ελλάδα με την οποία έχουμε δεσμούς αγάπης και σεβασμού, είναι σε θέση να μας αποδώσει αυτά τα δικαιώματα μας. Αυτά είναι τα δημοκρατικά δικαιώματα των Τούρκων μουσουλμάνων. Αυτά ζητάμε. Επιθυμώ να υπογραμμίσω πως εδώ απόψε βρίσκεται ο κύριος μουφτής μας και ο ιμάμης του χωριού. Ως κόμμα DEB προσδοκούμε και ζητάμε την ακύρωση αυτού του νόμου που η μειονότητα δεν τον ζήτησε καθόλου. Ο νόμος αυτός είναι απόλυτα απαράδεκτος. Η εμφάνιση αυτού του νόμου, δίχως καν να ληφθεί υπόψη η άποψη της μειονότητας, εμάς τους ανθρώπους της μειονότητας, μας τραυμάτισε βαθιά.¨

¨Οι άνθρωποι της περιοχής για να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονται να εργάζονται σε ανθυγιεινές δουλειές.¨

Ο Οζάν Αχμέτογλου εστιάζοντας στην σημαντική διάσταση που έχουν πάρει τα θέματα της οικονομίας και της απασχόλησης είπε : ¨ Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει ιδιαίτερα την μειονότητα μας, είναι το θέμα της ανεργίας που εμφανίστηκε τελευταία ,ε την οικονομική κρίση. Ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές η ανεργία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μαζί με την τελευταία οικονομική κρίση, πλέον η ανεργία έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι άνθρωποι μας για να θρέψουν τις οικογένειες τους, υποχρεώνονται να βγούνε στο εξωτερικό και να δουλέψουν σε ανθυγιεινές εργασίες. Η περιοχή μας εδώ ποτέ δεν επωφελήθηκε όπως έπρεπε από τους πόρους της Ε.Ε. για βοήθεια και ανάπτυξη. Και όμως η ορεινή περιοχή, είναι μια περιοχή που έχει δυναμικό για ορεινό τουρισμό και εναλλακτικό τουρισμό. Αλλά για πολλά χρόνια οι πόροι της Ε.Ε. για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών ποτέ δεν έφτασαν στην περιοχή μας. Ως αποτέλεσμα αυτού, η περιοχή μας δεν είδε την οικονομική ανάπτυξη που δικαιούνταν. Εμείς ως κόμμα DEB προσπαθούμε ώστε η δίκαιη φωνή της μειονότητας, να ακουστεί ισχυρά και ανεξάρτητα, εκεί όπου πρέπει. Στον δρόμο αυτό το μεγαλύτερο μας στήριγμα, είναι φυσικά ο λαός μας. Το ειλικρινές και θερμό ενδιαφέρον που έδειξε για εμάς ο κόσμος μας. Για μια ακόμη φορά επιθυμώ να ευχαριστήσω τον κόσμο του Ωραίου που μας υποδέχτηκε κατά τον καλύτερο τρόπο¨.

ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ : ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ DEB

Μετά από τον Οζάν Αχμέτογλου, τον λόγο πήρε ο καταγόμενος από το Ωραίο, μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και είπε τα εξής : ¨ Καταρχήν ως Ωραιίτης θέλω να πως ένα καλωσήλθατε στην επιτροπή του DEB. Το κόμμα DEB συνεχίζει τον αγώνα του ως πολιτικό κόμμα της μειονότητας μας. Πιστεύω πως έχει αναλάβει μια πολύ σημαντική αποστολή. Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται και θα γίνεται αντιληπτό το πόσο αναγκαίο είναι αυτό το κόμμα στον κόσμο μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα κόμμα, που ελεύθερα θα δηλώνει παντού τις αδικίες που έχουμε υποστεί ως μειονότητα. Εμείς λοιπόν είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους στήριξη σε αυτό το κόμμα.¨

Μετά από τις ομιλίες ο αντιπρόεδρος του DEB και υπεύθυνος της κομματικής οργάνωσης Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου, κόλλησε από μια κονκάρδα του κόμματος στον μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και στον ιμάμη του χωριού Τζαβίτ Καραμπιγικλί και τους δώρισε το κλειδί του κόμματος.

Μετά από τις ομιλίες στο καφενείο του χωριού, η επιτροπή του DEB Ξάνθης επισκέφτηκε έμπορους του χωριού, τους ενημέρωσε σχετικά με το DEB και άκουσε τα προβλήματα τους.

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 10/5/2013

Previous Article

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ….

Next Article

ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΥΜΑΤΩΝ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *