Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ DEB ZHTA ΠΑΛΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

No Comments Share:

 

 

Αντιδράσεις από την ποινή φυλάκισης στον μουφτή Ξάνθη Μέτε

Κομοτηνή (Πρακτορείο Αναντολού)- Αντιδράσεις προκάλεσε στην Ελλάδα η καταδίκη σε 7 μήνες φυλάκιση του εκλεγμένου μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, με την κατηγορία για ¨αντιποίηση αρχής¨, επειδή τέλεσε μια κηδεία.

Σε δήλωση που έκανε ο Αχμέτ Μέτε προς το πρακτορείο Αναντολού, ανέφερε πως η ποινή που του επιβλήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, σε σύγκριση με αυτές που είχαν επιβληθεί παλιότερα στους εκλεγμένους μουφτήδες ήταν μικρή και πρόσθεσε πως η ποινή αυτή ενδεχομένως να πέσει ακόμη περισσότερο στο εφετείο.

¨Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας¨
Ο μουφτής Μέτε ανέφερε πως ο το ελληνικό κράτος στο θέμα των μουφτήδων της μειονότητας, ακολουθεί έναν άδικο δρόμο και ότι δεν είναι εύκολο για το κράτος  να μετανιώσει για αυτό σε μια στιγμή.
Ο Μέτε τόνισε πως η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν πολιτική και είπε πως ¨Η ποινή που μας επιβλήθηκε είναι για εμάς μετάλλιο τιμής. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Εάν χρειαστεί θα πάμε στο ανώτατο δικαστήριο. Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο που πιστεύουμε ως δίκαιο¨.

Ο Μέτε ανέφερε πως προσδοκία της τουρκικής μειονότητας είναι να εφαρμοστούν τα δικαιώματα που πηγάζουν από την συνθήκη της Λωζάννης και είπε πως είναι ανάγκη οι μουφτήδες στην Θράκη να καθορίζονται κατά τον τρόπο που η Ορθόδοξη μειονότητα των Ρωμιών Κωνσταντινούπολης ορίζει τους θρησκευτικούς της ηγέτες.

Ο Μέτε δήλωσε: ¨Ζητάμε από το ελληνικό κράτος τα καθορισμένα από την συνθήκη της Λωζάννης δικαιώματα μας. Όπως γίνεται η εκλογή των Ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών στην Τουρκία, κατά τον ίδιο τρόπο και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Λωζάννης, ζητάμε και εμείς να εκλέγονται οι μουφτήδες μας. Οι μουφτήδες να εκλέγονται, η τουρκομουσουλμανική μειονότητα να εκλέξει η ίδια τους θρησκευτικούς της ηγέτες και το κράτος να γλυτώσει από αυτό το βάρος¨

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ δήλωσε πως η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Μέτε, δείχνει πως το ελληνικό κράτος συνεχίζει την αρνητική του στάση στο θέμα των μουφτήδων.

Ο Σερίφ είπε :  ¨Γίνεται αντιληπτό πως αυτό έτσι θα συνεχιστεί.  Μελλοντικά όπως συνέβη και στην δική μου περίπτωση, θα υπάρξει μια μακροχρόνια δικαστική διαδικασία που θα φτάσει ως το ΕΔΑΔ.¨

¨Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα¨

O Σερίφ ανέφερε πως και για τον ίδιο η εισαγγελία Κομοτηνής άρχισε πολλές νέες έρευνες και είπε: ¨ Με κάποιο τρόπο αυτά πρέπει να τερματιστούν. Ο κόσμος δηλώνει ανοιχτά πως δεν θέλει τους διορισμένους μουφτήδες.  Εμείς σε αυτό το θέμα λέμε ότι λέγαμε από την αρχή. Προσδοκία μας είναι το ελληνικό κράτος   να αναγνωρίσει τους θρησκευτικούς ηγέτες-μουφτήδες που εξέλεξε η τουρκο-μουσουλμανική μειονότητα. Τώρα αν αυτό γίνεται με συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ή  αν το σκεφτεί η Ελλάδα και πάει σε μια λύση, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι ανάγκη το κράτος να στηρίζει τους πολίτες του και να ακούει τα αιτήματα τους¨.

¨Ο κόσμος μας δεν θα δεχτεί ποτέ τους διορισμένους μουφτήδες¨

Ο Γενικός Πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς ανέφερε πως το ελληνικό κράτος χάνοντας μάταια χρόνο και ενέργεια ,επιθυμεί να επιβάλει με το ζόρι τους μουφτήδες που δεν θέλει ο μουσουλμανικός λαός. Ο κόσμος μας δεν πρόκειται ποτέ να  αποδεχτεί τους διορισμένους μουφτήδες¨.

Ο Αλή Τσαβούς επισημαίνει πως ο σεβασμός της Ελλάδας στην βούληση της τουρκομουσουλμανικής μειονότητας και η αναγνώριση των θρησκευτικών ηγετών που εξελέγησαν από την μειονότητα, είναι αναγκαιότητα των διεθνών συμφωνιών και βασικό θεμελιώδες δικαίωμα και δηλώνει πως ¨Είναι ανάγκη το συντομότερο το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει τους μουφτήδες που εξέλεξε η μειονότητα. Από αυτό δεν θα κερδίσει μόνο η μειονότητα, αλλά και η Ελλάδα και η δημοκρατία της Ελλάδας. Εάν το ελληνικό κράτος και οι εξουσίες έχουν κάποιο δισταγμό σχετικά με άρθρα της συνθήκης της Λωζάνης, ας γίνει δημοψήφισμα να δούμε τι θέλει και τι δεν θέλει η μειονότητα. Και το αποτέλεσμα που θα βγει θα το δεχτούμε όλοι μας¨.

¨Το ελληνικό κράτος να σεβαστεί τις επιλογές της μειονότητας¨

Ο δικηγόρος και βουλευτής της ΔΗΣΥ Ιλχάν Αχμέτ σχολίασε πως η ποινή που επιβλήθηκε στον μουφτή Μέτε είναι παράνομη.
Ο Μέτε ανέφερε πως καθώς στην θρησκεία του Ισλάμ δεν υπάρχει τάξη κληρικών, η τέλεση από έναν θρησκευτικό λειτουργό μιας κηδείας δεν συνιστά σημαντική παραβίαση και πρόσθεσε πως ¨ Δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο αδίκημα τιμωρήθηκε ο Μέτε. Ελπίζω πως θα υπάρξει επανόρθωση στο εφετείο.  Το ελληνικό κράτος στο παλιό θέμα των μουφτήδων πρέπει να σεβαστεί τις επιλογές της μειονότητας
https://www.sondakika.com/haber/haber-iskece-muftusu-mete-ye-verilen-hapis-cezasina-10241276/

14/11/2017

Previous Article

ΠΙΚΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΓΙΠ EΡΝΤΟΓΑΝ…

Next Article

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ DEB ΣΤΟΝ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΜΕΤΕ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *