Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ

0 σχόλια Share:

Tελετή αποφοίτησης από το Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιε 

Μετά από πολλά χρόνια, το ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιε διοργάνωσε τελετή αποφοίτησης.

Στην τελετή αποφοίτησης που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 14 Ιουνίου, στην μαθητική εστία Καγιαλί παρευρέθηκαν: ο Γενικός Συντονιστής της Μειονοτικής Εκπαίδευσης, Νίκος Παπαγεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, ο μουφτής Κομοτηνής, χαφίζ Μέτσο Τζεμαλή, η εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Μαρία Βερβερίδου, από τους παλιούς διευθυντές του ιεροσπουδαστηρίου οι: Χασάν Μουεζίν και Οσμάν Αλί Οσμάν καθώς και ο νυν διευθυντής του ιεροσπουδαστηρίου, Σαμπρί Μποσνάκ, παλιοί απόφοιτοι του ιεροσπουδαστηρίου, φιλικά και συγγενικά πρόσωπα των μαθητών και πολλά μέλη της μειονότητας.

Μετά από τις εναρκτήριες ομιλίες, η τελετή ξεκίνησε με ύμνο από το Κοράνι. Στη συνέχεια, οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου, Μεχμέτ Σουμεγιέ και Ραμαντάν Μουζαφέρ, πραγματοποίησαν μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του σχολείου μέσω σλάιτ.

Το σχολείο, είναι ένα ίδρυμα που χρονολογείται από το 1455, όταν ιδρύθηκε στην Κομοτηνή, από τον διακεκριμένο θρησκευτικό άνδρα και δάσκαλο ισλαμικής νομολογίας και θεολογίας, Αλί Μπέι με το όνομα «Ιεροσπουδαστήριο Σοχταλάρ». Μετά από λειτουργία πέντε αιώνων, συνενώθηκε με τα υπόλοιπα ιεροσπουδαστήρια της περιοχής το 1949, έπειτα από πρωτοβουλία του μουφτή Κομοτηνής της εποχής, χαφίζ Χουσείν Μουσταφά, συγκροτώντας το «Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ». Το ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ υπήρξε ένα σχολείο που προσέφερε εκπαίδευση τριών ετών από 1949 μέχρι και το1957, στη συνέχεια τεσσάρων, από το 1957 μέχρι το 1960 και κατόπιν πέντε ετών, από το 1960 μέχρι και το 2000. Από το 2000 και εφεξής, το κράτος αναγνώρισε στο σχολείο καθεστώς ισότιμο με τα δημόσια γυμνάσια και λύκεια.

Μετά από την αναδρομή στην ιστορική πορεία του σχολείου, η βραβευμένη με χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Τουρκικών, Ζεϊνέπ Πανταλή, απήγγειλε ποίημα που έγραψε για τους δασκάλους του χωριού της. Στη συνέχεια, η μαθήτρια του ιεροσπουδαστηρίου, Εσρά Κουρτ, απήγγειλε ύμνο από το Κοράνι. Τα μέλη της χορωδίας του σχολείου ανέβηκαν έπειτα στη σκηνή για να τραγουδήσουν ύμνους, φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής, συγκεντρώνοντας την εκτίμηση και το ενδιαφέρον του κοινού.

Η τελετή συνεχίστηκε με την απαγγελία ποιήματος που έγραψε η μαθήτρια της Α’ Λυκείου, Εσρέφ Φατμά, για τον Προφήτη Μωάμεθ. Η τελετή έκλεισε με την αποχαιρετιστήρια ομιλία που πραγματοποίησε η Χιουμέτ Αχμέτ Γκιουλσέν, εξ ονόματος των αποφοίτων του 2012. Κατά τη λήξη της τελετής, οι απόφοιτοι πραγματοποίησαν την προσευχή τους.

Κλείνοντας απονεμήθηκαν τα πτυχία και τα αναμνηστικά στους αριστεύσαντες καθώς και στους υπόλοιπους απόφοιτους. Η πρώτη αριστεύσασα, Χιουμέτ Αχμέτ Γκιουκλσέν, ο δεύτερος αριστεύσας, Αμπντουλλάχ Ενές και η τρίτη αριστεύσασα, Σουμεγιέ Μεχμέτ, έλαβαν τα πτυχία τους καθώς και ένα αντίτυπο της ερμηνείας του Κορανίου από τον Ελμάλιλι Χαμντί Γιαζίρ ως δώρο. Οι απόφοιτοι: Αμπντουλλάχ Χουσεΐν Εμρέ, Αμπντουρραχμάν Σαλί Γιλμάζ, Αρίφ Εμίν Εσμά, Τσακίν Εμίν Εμρά, Φεϊζουλλάχ Χασάν Αϊσέλ, Χαλίλμπασι Αχμέτ Μερβάν, Χαλίλμπασι Εμίν Ερκάν, Χασάν Ρουκιγιέ, Ιμπράμ Σερντάρ, Καχραμάν Ορχάν, Καράνταγι Αχμέτ Σινάν, Καρά Χασάν Μεσούτ, Καχαγιά Εμρά, Κουρτ Εσρά, Μεχμέτ Χουσεΐν έλαβαν από ένα αντίτυπο του Κορανίου ως δώρο.

Οι επιτυχίες των μαθητών έκαναν τους κηδεμόνες και τα κοντινά τους πρόσωπα υπερήφανα. .

Μετά το πέρας της τελετής, οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν πιλάφι με κρέας.

16/6/2012 περιοδικό Αζινλίκτσα

Previous Article

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣTAΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Next Article

¨TO ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΑΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ¨ ! – ΒΙΝΤΕΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *