Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΑΚΙΟ Ν.ΕΒΡΟΥ

No Comments Share:

Τελέστηκε το παραδοσιακό κουρμπάνι στο Μικράκιο

4b20b1ba149193843b1231e735f1dc7d_XL

Πραγματοποιήθηκε και φέτος στο χωριό Μικράκιο του δήμου Σουφλίου το ομώνυμο κουρμπάνι που παραδοσιακά τελείται ετησίως.

Στην εκδήλωση κουρμπάνι που τελέσθηκε κοντά στον τάφο του Ντολού Μπαμπά, μετείχαν εκατοντάδες ομογενείς από Μικράκιο, Μεγάλο Δέρειο,  Köseler, Karaören και από άλλα χωριά. Στην εκδήλωση έγινε επίσκεψη στον τάφο, αναγνώσθηκαν προσευχές και κοιράστηκε στους μετέχοντες το παραδοσιακό φαγητό της περιοχής ¨μαπκιρλαμά¨(κρέας με πιλάφι).  Στο κουρμπάνι φέτος υπήρχαν 8 τεμάχια από μικρά ζώα.

Παρά το ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ποιος ήταν ο Ντολού Μπαμπά , υπάρχουν όμως οι αφηγήσεις που για αιώνες τώρα μεταδίδει ο κόσμος της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο 62 ετών κάτοικος Μικρακίου Χουσεϊν  Μεντσέ, το πάνω τμήμα του τάφου παλιότερα ήταν ανοιχτό. Δύο αδέρφια θέλησαν να κατασκευάσουν εδώ τοίχο και στέγη. Μέσα στον τάφο υπήρχε μια βελανιδιά. Επειδή εμπόδιζε την ανέγερση θέλησαν να την κόψουν.  Κόβεται η βελανιδιά και την ώρα που έπεφτε αρχίζει να τρέχει αίμα.  Εκείνη την στιγμή πεθαίνουν τα δύο αδέρια και θάβονται εκεί. Έτσι εκεί μαζί με τον ντολού Μπαμπά θάβονται και τα δυο αδέρφια. Εκτός του τάφου υπάρχει ακόμη ένα μνήμα που λέγεται πως ανήκει στην μητέρα των δύο αδερφών.  Επίσης στην κάτω μεριά από τον τάφο υπάρχουν ακόμη δύο μνήματα.

…………..

…………..

Το κουρμπάνι που γίνεται στον Ντολού Μπαμπά σε γενικές γραμμές γίνεται 7-10 μέρες μετά από το Σουλτάν Μπαϊράμ που γίνεται στο ταφικό μνημείο του Σαγίντ Αλή Σουλτάν. Το Σουλτάν Μπαϊράμ θεωρείται πως είναι η έναρξη των κουρμπανιών  της περιοχής.

Το χωριό Μικράκιο είναι σε μια ορεινή περιοχή. Το δημοτικό μειονοτικό σχολείο παραμένει ακόμη ανοιχτό και εδώ έρχονται μαθητές από τα γύρω χωριά. Οι οικονομικοί πόροι του χωριού είναι τα καπνά, η κτηνοτροφία κ.α. Εντύπωση προκαλεί πως υπάρχει νεκροταφείο της οθωμανικής περιόδου. Στο νεκροταφείο μπορεί κάποιος να δει ταφόπλακες 250-300 ετών. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία το χωριό αυτό στα 1920 είχε 17 κατοίκους, το 1928 63 κατοίκους και στα 1940 112. Μετά από το 1940 δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό το χωριό. Στο χωριό αυτό που έχει υψόμετρο 600, σήμερα ζούνε μόνο 8 οικογένειες.

Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί 3/10/2015 

Σχ : Οι τουρκόψυχοι ξέρουν τι κάνουν. Μια και δεν έχουν πληθυσμιακή παρουσία στον Έβρο, προσπαθούν με μύριους τρόπους να αναδείξουν την όποια παρουσία τουρκόψυχων εκεί.

Και πάντως λεφτά για αυτό υπάρχουν…  

Previous Article

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Next Article

ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ FACEBOOK

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *