Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΑΚΙΝΤΖΙ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑ

1 σχόλιο Share:

ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΛΗ ΡΙΖΑ ΑΚΙΝΤΖΙ:

¨ΟΤΑΝ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΑΖΙ ΕΒΡΕΝΟΣ ΜΠΕΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΙΜΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΓΙΝΤ ΑΛΗ ΣΟΥΛΤΑΝ¨

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ σε συνέχεια μιας κληρονομιάς 650 ετών. Εδώ δεν πρόκειται μόνο για ένα τουρνουά ή μια γιορτή πάλης. Αλλά πραγματικά είναι μια κληρονομιά 2000 ετών της οποίας οι ρίζες εκτείνονται έως την Μέση Ασία.

……………

Είναι μια κληρονομιά που έρχεται από το Χορασάν από τους Χοτζά Αχμέτ Γεσεβί, Χατζή Μπεκτάς Βελί, Μεβλανά, Σαρί Σαλτούκ, και Αϊβάζ Ντεντελέρ. Όταν εδώ στην Δυτική Θράκη μιλαμε για τον Γκαζί Εβρενός Μπέη πρέπει να τιμάμε και τον Σαγίντ Αλή Σουλτάν. Διότι την ώρα που ο ένας εκφράζει το κράτος, τον στρατό, τον ηρωισμό και την παλικαριά, ο Σαγίντ Αλή Σουλτάν εκφράζει την ενότητα των ανθρώπων και την αγάπη. Εδώ σε αυτόν τον χώρο βλέπουμε πως ενώνονται και οι δύο τους.¨

Πολύτιμοι αδερφοί μου, υπάρχει μια εικόνα του Χατζή Μπεκτάς Βελί η οποία υπάρχει στο μυαλό όλων μας. Σε αυτήν έχει στο ένα χέρι του ένα λιοντάρι ή λύκο και στο άλλο μια αντιλόπη. Είναι μια παράδοση που μέσω αυτών των ειδών τα οποία στην πραγματική ζωή δεν συναντιούνται ποτέ, εκφράζει την ενότητα και την αγάπη. Για αυτό όποιος λέει πως εκφράζει αυτήν την παράδοση δεν του πάνε καθόλου οι διαχωρισμοί. Μπορεί οι περισσότεροι από εσάς να μην το γνωρίζετε. Να πω όμως το εξής:

Γνωρίζω πως κάποιοι οι οποίοι επιδιώκουν τον διαχωρισμό, εκμεταλλεύτηκαν τα αφελή και ειλικρινά αισθήματα κάποιων αδερφών μας των οποίων ο αριθμός δεν ξεπερνά τα δάχτυλα του ενός χεριού, οι οποίοι τους είπαν σε όλα ¨ΝΑΙ¨. Αυτό που αναφέρεται πως άρχισε ως διαφορά, ξέρω πως το αποδέχονται και ο σύλλογος Σέτσεκ και οι ηγέτες αυτής της κοινότητας.  Στην τουρκική μας γλώσσα υπάρχει μια παροιμία: ¨Στόχος δε είναι να φάμε σταφύλι , αλλά να δείρουμε τον αμπελουργό¨. Εάν ο στόχος είναι να φάμε σταφύλι, εδώ συνεχίζεται ένα έθιμο 700 ετών και αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ένωση σε αυτόν τον χώρο. Μακάρι έτσι να γίνει. Πιστεύω πως πρόκειται για μια προσωρινή διαμάχη η οποία το συντομότερο θα λήξει. Γνωρίζω πολύ καλά πως η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης έχει αυτήν την προνοητικότητα, την σύνεση και την ιστορική εμπειρία. Παντού στον κόσμο μπορεί να υπάρχουν διαχωρισμοί δογμάτων και θρησκευτικών ταγμάτων, αλλά δεν πιστεύω πως αυτό θα συμβεί στην Δυτική Θράκη. Διότι εσείς ως στάση και συμπεριφορά είστε μετριοπαθείς και πολιτισμένοι άνθρωποι.  Ως βίος και ως κοσμοθεωρία δεν είστε άνθρωποι να ανακρίνετε ο ένας τον άλλο ή να προσπαθείτε  να τον ευθυγραμμίσετε. Ξέρουμε πολύ καλά πως αυτό ισχύει στην καθημερινή ζωή. Ξέρουμε πολύ καλά και βλέπουμε πως αυτή η διαμάχη αφορά αφορά έναν πολύ μικρό κύκλο .

Πολύτιμοι ομογενείς μου, επιθυμώ τέλος να τονίσω το εξής. Η ιστορία είναι πολύ σημαντική. Η ιστορία είναι η παράδοση που περιγράφει κατά τον καλύτερο τρόπο το ποια είναι μια κοινότητα, από πού προέρχεται, γιατί είναι διαφορετική από άλλες και ποιες είναι οι παραδόσεις της. Είμαστε υποχρεωμένοι να κατανοήσουμε σωστά την ιστορία. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε προσπάθεια να μην μεταφέρουμε στο σήμερα, θέματα τα οποία συνέβησαν και έχουν λήξει μέσα στην ιστορία . Δείτε στον Παγκόσμιο Πόλεμο πέθαναν 50 εκ. άνθρωποι. Ο πλέον βίαιος και αιματηρός καβγάς του κόσμου. Αλλά μετά από 4 έτη μπήκαν τα θεμέλια της Ε.Ε. Με επικεφαλής την Γερμανία και την Γαλλία, οι χώρες άφησαν στην άκρη τις ιστορικές διενέξεις και όλες τις τραγωδίες και κατέληξαν στο ότι πρέπει να ενωθούν. Εμείς λοιπόν γιατί να μεταφέρουμε στο σήμερα διενέξεις και διαχωρισμούς που υπήρξαν πριν από 1300 χρόνια; Ναι συνέβησαν κάποια πράματα, δεν λέμε πως δεν συνέβησαν.  Αλλά πρέπει όλα αυτά που συνέβησαν να τα μάθουμε καλά και τα περιστατικά να τα καθαρίσουμε από τα μετέπειτα προστεθέντα στοιχεία. Δεύτερον επιθυμώ να τονίσω το εξής. Σας παρακαλώ τις εκτός δυτικής Θράκης διενέξεις να μην τις μεταφέρουμε εδώ. Κάποια θέματα τα οποία σας αφορούν ή όχι, αλλά δεν υφίστανται σε αυτή την κοινότητα εδώ, παρακαλώ  μην τα φέρνετε εδώ λες και ¨ανήκουν εδώ¨ καθώς αυτά φέρνουν τον ένα ενάντιο στον άλλο.

Από την τόση εμπειρία μου στην ζωή, είστε μια από τις πλέον αθώες, ειλικρινείς  και πολιτισμένες κοινότητες.  Δεν λέω ότι δεν υπάρχει θέμα αλλά από την άλλη δεν χρειάζεται και να το μεγενθύνουμε. Εσείς είστε υποχρεωμένοι να συνεχίσετε με επιτυχία τον δρόμο της ενότητας και ομοψυχίας. Σας χαιρετίζω με σεβασμό και αγάπη¨.

………………….

http://gundemgazetesi.com/haber/detay/3306

31/7/2017

Σχ: Αυτές οι διαφορές και τα θέματα που υπονοεί ο πρόξενος είναι οι σφαγές που έχουν γίνει σε βάρος των αλεβιτών στην οθωμανική ιστορία και η σημερινή πολιτική αφομοίωσης που ακολουθεί σε βάρος των αλεβιτών στην Τουρκία και στα Βαλκάνια η Diyanet. Tονίζει πολλές φορές τα περί ¨ενότητας¨, ενότητα φυσικά που την εννοεί υπό τας εντολάς του…

Previous Article

ΠΡΟΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Next Article

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ…. —ΒΙΝΤΕΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

1 σχόλιο

  1. Ενωμένοι είμαστε φίλτατε.
    Είμαστε η μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης που αποτελείται από Τούρκους, Πομάκους, Βούλγαρους, Έλληνες, Αθίγγανους, Αλεβίτες, Σουνίτες, Κρυπτοχριστιανούς ενδεχομένως και ό,τι άλλο θέλει η καρδιά και η ψυχή του καθενός.
    Αυτό έχετε υπογράψει κι επίσημα ως Τουρκικό κράτος (Μα μήπως άλλαξαν τα σύνορα του και δεν το πήρα χαμπάρι;).
    Εσείς είστε που δημιουργείτε προβλήματα και σπέρνετε τη διχόνοια παντού, χαρακτηρίζοντας όποιον δεν υπακούει στις εντολές σας Γκιουλενικό, γκιαούρη, τρομοκράτη και δεν συμμαζεύεται.
    Καλό το λογύδριο σου, δεν ξέρω όμως αν πιάσει.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

consectetur dapibus leo Lorem ante. venenatis felis commodo id risus. at lectus