Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ¨ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ¨ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

No Comments Share:

Εκπαιδευτικό συνέδριο από την ΠΕΚΕΜ στην Κομοτηνή

Η Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ),στις 16 Φεβρουαρίου 2016 οργάνωσε ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο ¨Διγλωσσία και Ανάπτυξη Γλωσσικών Ικανοτήτων στην Μειονοτική Εκπαίδευση¨.

Την διεύθυνση του συνεδρίου που οργανώθηκε στο ξενοδοχείο Arcadia της Κομοτηνής, την είχε ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καμπζά. Στο συνέδριο που οργάνωσε η ΠΕΚΕΜ παραβρέθηκαν η υποπρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Ιλκάι Κοτζαγιγίτ, ο βουλευτής Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Μεχμέτ Εμίν, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Ερτζάν Χουσέιν, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Ριτβάν Μολλά Ισά, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο βοηθός του μουφτή Κομοτηνής Φεχίμ Αχμέτ, ο βοηθός του μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Χράλ, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, η πρόεδρος του δημοτικού συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο εκπρόσωπος Ελλάδας του Συλλόγου Δημοσιογράφων Ευρώπης Ιλχάν Ταχσίν, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Χουσεΐν Μεχμέτουστά, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Νετσμί Αμπντουρεζάκ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Χουσέιν Εσάτ, ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλοί πολίτες.

Στην σύντομη ομιλία που έκανε η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ, αναφερόμενη στην μειονοτική εκπαίδευση, είπε πως τείνει να γίνει από δίγλωσσο εκπαιδευτικό σύστημα, σύστημα μισής γλώσσας και εστίασε στα θέματα που υπάρχουν σε αυτό το επίπεδο.

Την εναρκτήρια ομιλία την έκανε ο Γενικός Πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καμπζά. Ο Καμπζά ανέφερε πως η ΠΕΚΕΜ για πρώτη φορά οργανώνει διεθνές συνέδριο, και ότι ο στόχος εδώ είναι να υπάρξει μια εργασία σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα. Ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ στην ομιλία του συνεχάρη την ΠΕΚΕΜ για την διοργάνωση του συνεδρίου καθώς και όλους τους μετέχοντες για την ευαισθησία που δείχνουν στο θέμα της γλώσσας.

 ¨Η διγλωσσία δεν αποτελεί διάκριση¨

Ο βουλευτής Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ στην ομιλία του συνεχάρη και αυτός την ΠΕΚΕΜ για την διοργάνωση του συνεδρίου. Ο Καραγιουσούφ τόνισε πως η διγλωσσία δεν αποτελεί διάκριση, αλλά αντίθετα αποτελεί στοιχείο ενοποιητικό των κοινωνιών. Τέλος ο Καραγιουσούφ ανέφερε πως για να μάθουμε μια δεύτερη γλώσσα είναι ανάγκη να μάθουμε καλά την μητρική γλώσσα.

Ο βουλευτής Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ στην ομιλία του συνεχάρη και αυτός την ΠΕΚΕΜ για την εργασία της αυτή, και είπε πως η μειονοτική εκπαίδευση είναι μια προβληματική εκπαίδευση. Πρόσθεσε πως δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη τα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης και ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να εφαρμοστεί η διγλωσσία στην μειονοτική εκπαίδευση. Στο συνέδριο δεν μπορούσε να μετάσχει ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν αλλά έστειλε ένα μήνυμα, Στο μήνυμα του συνεχάρη και αυτός την ΠΕΚΕΜ και την ηγεσία της, για αυτήν τους την εργασία.

¨Ζητάμε να επιδεικνύεται σεβασμός προς την εκπαίδευση μας και την κουλτούρα μας¨

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος DEB Οζάν Αχμέτογλου στην ομιλία του ανέφερε πως το εκπαιδευτικό είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Ο Αχμέτογλου είπε πως ως ¨Τουρκική Μειονότητας Δυτικής Θράκης ζητάμε να επιδεικνύεται σεβασμός προς την εκπαίδευση μας και την κουλτούρα μας, και αυτός ο δρόμος περνά με επίδειξη σεβασμού προς την μειονοτική εκπαίδευση¨. Τέλος ανέφερε πως τα μειονοτικά σχολεία αποτελούν την ταυτότητα και τον πολιτισμό της μειονότητας, και ευχήθηκε επιτυχία στο συνέδριο. Ο δημοτικός σύμβουλος Ριντβάν Μολλά μιλώντας εξ ονόματος του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη είπε ¨Δεν θέλουμε να παραμένουμε μια υπάκουη μειονότητα. Θέλουμε να είμαστε και κοινότητα που θα μιλά πολύ καλά την μητρική της γλώσσα και την επίσημη γλώσσα. ¨

¨Πιστεύω πως η ΠΕΚΕΜ εκπληρώνει μια σημαντική αποστολή¨

Η υποπρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Ιλκάι Κοτζαγιγίτ, άρχισε την ομιλίας της υποβάλλοντας τον χαιρετισμό και τον σεβασμό του πρόξενου Οσμάν Ιλχάν Σενέρ και της ιδίας. Η κυρία Κοτζαγιγίτ συνέχισε την κουβέντα της ως εξής : ¨Πιστεύω πως η ΠΕΚΕΜ οργανώνοντας εκδηλώσεις όπου συζητούνται εκπαιδευτικά θέματα, εκπληρώνει μια σημαντική αποστολή.

………………

Τον λόγο πήρε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών Θάλεια Δραγώνα με θέμα ομιλίας ¨Πολυγλωσσία και Εκπαίδευση¨ και έκανε μια παρουσία σχετικά με το τι σημαίνει πολιτιστική ετερότητα στις σύγχρονες κοινωνίες, τι είναι η δίγλωσση εκπαίδευση και έκανε κάποιες συγκρίσεις.

…………………..

Εφ. Μπιρλίκ 17/2/2013

Σχ : Και μόνο από τους προσκεκλημένους καταλαβαίνεις πολλά για τους στόχους και τις προθέσεις των οργανωτών. Θα μπορούσε απλά να βγει μια ανακοίνωση από την Άγκυρα…. Αλλά είπαμε χρειάζεται και μια ¨επιστημονική¨ προβιά… 

Previous Article

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΣΥΛΛΟΓΟ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

Next Article

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΒΟΥΣ….

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *