Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ-ΠΡΟΞΕΝΟΥ

No Comments Share:

¨Οι λαοί μας θέλουν να ζήσουν μαζί μέσα σε ειρήνη ¨

Ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ σήμερα (21 Δεκεμβρίου) επισκέφτηκε τον τοποτηρητή-μητροπολίτη Κομοτηνής (μητροπολίτη Διδυμοτείχου) Δαμασκηνό στο γραφείο του και συνομίλησαν για περίπου μία ώρα. Στην συνάντηση που ήταν ανοιχτή στον τύπο, ο πρόξενος Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, συνεχάρη μέσω του Δαμασκηνού τον χριστιανικό κόσμο για την γιορτή του και ευχήθηκε καλή χρονιά. Η συνάντηση σφραγίστηκε από την δήλωση του Δαμασκηνού που είπε πως ¨Πάντοτε ήθελα να έχω σχέσεις με το τουρκικό προξενείο¨. Πριν από τις ομιλίες ο πρόξενος Σενέρ χάρισε στον μητροπολίτη ένα γυάλινο βάζο.

Στην συνάντηση ο -εν περιλήψει- διάλογος μεταξύ του μητροπολίτη Δαμασκηνού και του πρόξενου Οσμάν Ιλχάν Σενέρ ήταν ως εξής :

Πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ :

¨Η κυβέρνηση μας τον τελευταίο καιρό έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες αδικίες. Η αποδοχή των λαθών είναι αρετή. Η κυβέρνηση μας έδωσε την τουρκική υπηκοότητα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Το κτίριο του ορφανοτροφείου (Πρίγκηπος) και βακουφικές περιουσίες άρχισαν να αποδίδονται. Τρία χρόνια τώρα γίνεται λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Προφανώς ξέρουν και την αλλαγή στάσης στο θέμα της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου. Ο κύριος πρωθυπουργός μας συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Παπανδρέου στο ξενοδοχείο Χίλτον. Τότε ένας δημοσιογράφος είχε ρωτήσει τον κύριο πρωθυπουργό μας αν η φράση οικουμενικός του προκαλεί ανησυχία. Τότε ο πρωθυπουργός μας απάντησε ως εξής : Δεν μας ανησυχεί. Ότι δεν ανησυχούσε τους προγόνους μας δεν ανησυχεί και εμάς. Βλέπουμε αυτό το θέμα ως ένα θέμα απόλυτα εσωτερικό του Ορθόδοξου κόσμου. Σαν λαϊκό κράτος που είμαστε δεν λέμε ούτε ότι το πατριαρχείο είναι οικουμενικό, ούτε ότι δεν είναι¨. Η δε Επιτροπή της Βενετίας εξέφρασε τον θαυμασμό της για την στάση της Τουρκίας.

Στην Τουρκία εμείς μόλις η μειονότητα των Ρωμιών πει ότι ¨έχω αυτό το πρόβλημα¨ αμέσως το αποδεχόμαστε. Τα βήματα μας στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών τα κάνουμε χωρίς καμμία προσδοκία αμοιβαιότητας. Διότι στα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αμοιβαιότητα. Τα βήματα που κάνουμε αποτελούνε υποχρέωση μας προς τους πολίτες μας. Επιθυμούμε τα βήματα μας να αποτελέσουν παράδειγμα.

Οι ομογενείς μας εδώ έχουν κάποια θέματα όσον αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες. Πιστεύω πως θα συμβάλετε θετικά προς την επίλυση των θεμάτων αυτών.

Η Ελλάδα περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε η Ελλάδα με το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό της και με τον δυναμισμό μας να ξεπεράσει τα προβλήματα και να εξέλθει ακόμη πιο ισχυρή. Εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την βοήθεια των Ελλήνων φίλων μας μετά τον σεισμό του 1999, και όπως ξέρετε και η Τουρκία κατά τον εμφύλιο πόλεμο εδώ είχε στείλει βοήθεια με καράβια. Όλες οι θρησκείες εντέλουν αλληλεγγύη μεταξύ των γειτόνων, και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι εντολές όλων των προφητών. Μακάρι η Ελλάδα να εξέλθει πιο ισχυρή από αυτήν την κρίση. Εδώ είναι μια πολυπολιτισμική περιοχή. Υπάρχει μειονότητα, πλειονότητα αλλά και μακρόχρονο περιβάλλον ανεκτικότητας και ειρήνης. Άλλωστε δεν θα περίμενε κανείς κάτι άλλο από μια χώρα που έφερε στον κόσμο την λέξη δημοκρατία. Βλέπουμε πως αυτό το περιβάλλον ειρήνης το στηρίζουν και οι θρησκευτικοί ηγέτες.

Κατά την τελευταία περίοδο υπάρχουν κάποια περιστατικά που προκαλούνε θλίψη στην μειονότητα. Κάποιες ακραίες ομάδες πάνε στα τουρκομουσουλμανικά χωριά και δείχνουν την πόρτα προς την Τουρκία στους Τουρκομουσουλμάνους. Αντιλαμβανόμαστε πως αυτοί έρχονται από αλλού. Το θέμα αυτό το συζητήσαμε με την ελληνική αστυνομία. Η μειονότητα δεν απαντά στις προκλήσεις. Ξέρουν ότι αυτό δεν αποτελεί την αντανάκλαση της κοινής γνώμης. Πριν από μερικές εβδομάδες οι εκλεγμένοι μουφτήδες έβαλαν να αναγνωσθεί στα τζαμιά κήρυγμα. Έκαναν έκκληση στους μουσουλμάνους να μην απαντάνε στις προκλήσεις και ανέφεραν πως ¨Εδώ είναι η πατρίδα μας, κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από εδώ., εμείς είμαστε Έλληνες πολίτες¨. Πριν τρεις μέρες μετείχα σε μια κηδεία στο χωριό Δημάριο. 98χρονος πέθανε. Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε ενάντια στην ναζιστική κατοχή και τραυματίστηκε. Στην μειονότητα δίνουμε το εξής μήνυμα : Είστε Έλληνες πολίτες. Η τοποθεσία επίλυσης των θεμάτων σας είναι η Αθήνα. Μη την ψάχνετε αλλού. Μη δίνετε σημασία σε αυτά που γράφονται σε κάποια μπλογκς στο διαδίκτυο.

Το καθήκον μας εδώ και προσωπικά το δικό μου ως διπλωμάτη είναι να συμβάλω στην προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μου αφιερώσατε. Δύο εβδομάδες πριν επισκεφτ’ήκαμε τον μητροπολίτη Ξάνθης. Ήταν κάτι το πολύ επωφελές. Πρόκειται για έναν πολύ φωτισμένο άνθρωπο. Συζητήσαμε μαζί του αυτά τα θέματα. Τρεις μέρες μετά έγινε μια πολύ σκληρή επίθεση προς τον μητροπολίτη. Σου λέει, πως δέχεσαι τον εχθρό. Εγώ δεν είμαι εχθρός, είμαι φίλος της Ελλάδας¨.

Μητροπολίτης Κομοτηνής Δαμασκηνός :

Μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτήν την επίσκεψη. Ασκώ τα καθήκοντα του μητροπολίτη τρία χρόνια τώρα στο Διδυμότειχο. Πάντοτε ήθελα να έχω σχέσεις με το τουρκικό προξενείο. Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε αυτήν την ευκαιρία. Έτσι είχαμε την ευκαιρία για την συνάντηση. Με αυτήν μας την συνάντηση μπορούμε να χτίσουμε για το μέλλον της περιοχής μας.

Αυτό που επιθυμώ να σας πω, είναι πως για αιώνες ζήσαμε μαζί. Και θα ζήσουμε και άλλους αιώνες μαζί. Η μητρόπολη μου είναι πολύ κοντά στην Αδριανούπολη. Συχνά πηγαίνω στην Αδριανούπολη. Και φυσικά και στην Κωνσταντινούπολη. Για μας το να πάμε στην Κωνσταντινούπολη είναι πιο εύκολο από το να πάμε στην Θεσσαλονίκη. Την Κωνσταντινούπολη και την Αδριανούπολη την αισθάνομαι σαν σπίτι μου, διότι η νοοτροπία των ανθρώπων εκεί είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με άλλους λαούς. Και αυτό πηγάζει από την συμβίωση που είχαμε για αιώνες.

Είναι αληθές όπως είπατε και εσείς, ότι και οι δύο πλευρές κατά καιρούς έκαναν λάθη. Χαιρετίζω τις πολλές αλλαγές που έκανε η τουρκική κυβέρνηση και ελπίζω και εδώ να αλλάξουν πολλά.

Θέλω να πω πως για εμάς το μεγαλύτερο λάθος είναι η αδιαφορία. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι στην μητρόπολη μου στο Διδυμοτείχο η πλειοψηφούσα χριστιανική κοινότητα, παραμένει αδιάφορη για το θέμα της μουσουλμανικής κοινότητας. Για αυτό προσπαθώ ενίοτε να επισκέπτομαι και χωριά που ζούνε μουσουλμάνοι.

……………….

Πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ :

¨Σήμερα πήγαμε στο χωριό Ατάρνη. Ψάξαμε το τζαμί και δύσκολα το βρήκαμε μετά από 10 λεπτά. Διότι το τζαμί δεν είχε μιναρέ. ΟΙ χωρικοί θέλουν να κάνουν ένα μιναρέ. Αλλά είπαν πως υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της άδειας. Όπως οι εκκλησίες δεν γίνεται να μην έχουν καμπαναριό έτσι και τα τζαμιά δεν γίνεται να μην έχουν μιναρέ. Σε αυτό το θέμα ζητώ την συμβολή σας¨.

Τοποτηρητής μητροπολίτης Κομοτηνής Δαμασκηνός :

¨Επιθυμώ να σας καλέσω επίσημα στην μητρόπολη Διδυμοτείχου. Θα χαρώ να γευματίσουμε μαζί¨

Πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ :

¨Κι εμείς σας καλούμε στο προξενείο στην Κομοτηνή¨.

Τοποτηρητής μητροπολίτης Κομοτηνής Δαμασκηνός :

Θα έρθω. Να τελειώσουμε πρώτα τις γιορτές που έχουμε μπροστά μας, και μετά. Όταν στήνουμε καλές σχέσεις αυτό αντανακλάται στους λαούς μας, αντανακλάται στους πολιτικούς και στην καθημερινή ζωή.

Πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ :

¨Ο κόσμος σέβεται πολύ τους θρησκευτικούς ηγέτες. Διότι ο θρησκευτικός ηγέτης είναι οι πατέρας της κοινωνίας¨.

Τοποτηρητής μητροπολίτης Κομοτηνής Δαμασκηνός :

¨Εμείς είμαστε ισόβιοι εδώ, Οι άλλοι είναι περαστικοί. Εμείς αισθανόμαστε αυτά που αισθάνεται ο κόσμος. Οι λαοί μας θέλουν να ζήσουν μαζί και μέσα σε ειρήνη.

Έχω πολύ καλές σχέσεις με τρεις από τους δημάρχους της περιφέρειας Αδριανούπολης. Συναντώ τους δημάρχους σε Χάβζα, Ουζούνκιοπρού και Αίνο. Είναι φίλοι μου. Στην Αίνο υπάρχει πολύ παλιά εκκλησία. Συναντιόμαστε δύο φορές τον χρόνο και έχω πολύ καλές σχέσεις μαζί τους.¨

Πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ :

¨Ο κύριος πρωθυπουργός μας έκανε έκκληση στους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης να γυρίσουν. Εμείς βλέπουμε τις μειονότητες σαν πλούτο. Και μάλιστα άρχισαν να επιστρέφουν. Στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί Ρωμιοί από την Κωνσταντινούπολη¨.

Τοποτηρητής μητροπολίτης Κομοτηνής Δαμασκηνός :

¨Εγώ πιστεύω πως αυτά τα θέματα θα λυθούνε με την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Το όραμα της Ε.Ε. θα επιφέρει λύσεις στα θέματα και των δύο λαών.¨

Πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ :

¨Εμείς ζούμε μαζί 500 χρόνια. Οι άνθρωποι μαλώνουν με τους γείτονες, όχι με άλλους. Αλλά πάλι από τον γείτονα προσδοκούνε βοήθεια. Έχουμε μια παροιμία που λέει πως ¨ο γείτονας έχει ανάγκη και την στάχτη του γείτονα του¨. Στην Οθωμανική περίοδο είχαμε διασφαλίσει πολύ καλή ζωή. Υπήρξαν κάποια προβλήματα. Αλλά τότε και στην Ευρώπη υπήρχαν προβλήματα. ¨

Τοποτηρητής μητροπολίτης Κομοτηνής Δαμασκηνός :

¨Στην Κωνσταντινούπολη είχαν πει πως ¨Κάλλιο ειδέναι στην πόλη σαρίκιον Τουρκικό παρά τιάρα παπική¨. Αυτό είναι ιστορία. ¨

Πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ :

¨Εμείς σεβόμαστε τους δύο Κωνσταντίνους. Σεβόμαστε τον πρώτο διότι είναι αυτός που έστησε την Κωνσταντινούπολη και την χάρισε στον κόσμο, και τον δεύτερος διότι δεν διέφυγε αλλά πέθανε στο πεδίο της μάχης. Αυτό δείχνει την περηφάνια του. ¨

Στο τέλος της ομιλίας ο Δαμασκηνός ανέφερε πως συνέβαλε για να βρεθούνε τα 4-5 εκ. ευρώ που χρειάζονται για την επισκευή του τζαμιού Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο και ότι είναι ανάγκη η επισκευή να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Τέλος ο Δαμασκηνός είπε πως σκέφτεται να διοργανώσει ένα μεγάλο συνέδριο για τον θρησκευτικό τουρισμό στο Διδυμότειχο, και εκεί θα καλέσει είπε και κάποια άτομα από την Τουρκία.

Ο Οσμάν Ιλχάν Σενέρ είπε πως σε Γιάννενα, Τρίκαλα και Σέρρες υπάρχουν κάποια τζαμιά τα οποία όμως λόγω του ότι είναι μουσεία δεν επιτρέπεται να γίνει προσευχή.

 Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 22/12/2012

Σχ : Δέσποτα συγχώρα μας αλλά η Τουρκία είναι εχθρός της Ελλάδας, και το δείχνει καθημερινά. Όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι ένα από τα ακόλουθα τρία. Ή άσχετος, ή ιδιοτελής ή  ανόητος. Και αν θες να στο εξηγήσουμε και εμείς κατ΄ιδίαν για το τι κάνει η Τουρκία…

Previous Article

Ο ΓΚΙΟΥΛ ΕΥΧΗΘΗΚΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

Next Article

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *