Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η τελετή μάχια στο Κοπτερό
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χωρίο Κοπτερό η τελετή μάχια που οργανώθηκε από τον κόσμο του χωριού
Στην τελετή αυτή μετείχαν ο εκλεγμένος μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ, ο υποπρόξενος Κομοτηνής Ιρφάν Τσετίν, ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί και περίπου 3.000 άτομα.
Η τελετή άρχισε με ανάγνωση μεβλίτ από θρησκευτικούς λειτουργούς υπαγόμενους στην αιρετή μουφτεία Κομοτηνής. Η προσευχή της ημέρας τελέσθηκε από τον εκλεγμένο μουφτή Ιμπραήμ Σερίφ. Ο Σερίφ στην ομιλία που έκανε είπε πως πρέπει να στηρίζονται οι παραδόσεις, τα έθιμα και τα μαθήματα Κορανίου και ότι δεν πρέπει να υπάρχει υποχώρηση στο θέμα της ενότητας και της ομοψυχίας.
Στην σύντομη ομιλία που έκανε ο υποπρόξενος Ιρφάν Τσετίν, μετέφερε τα χαιρετίσματα του προξένου Αλή Ριζά Ακιντζή και αναφέρθηκε στην σημασία που έχουν τα έθιμα και οι παραδόσεις μας για την ενότητα και την ομοψυχία.
Μετά από τις ομιλίες, ο κόσμος της περιοχής πρόσφεραν στους καλεσμένους το παραδοσιακό φαγητό κρέατος με ρύζι μαζί με αριάνι.
……………
Μάχια του Κοπτερού
Η τελετή μάχια στο Κοπτερό είναι μια παλιά παράδοση που συνεχίζεται. Η παράδοση αυτού του χωριού έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Εντύπωση προκαλεί πως στο χωριό υπάρχει ένας τεκές. Κάποιοι ομογενείς περιέγραψαν πως παλιότερα δίπλα στον τεκέ σφάζονταν κουρμπάνια.
Ο καταγόμενος από το Κοπτερό Χουσεΐν Τζαχίτ (63) ανέφερε πως η τελετή εκείνη γινόταν συνήθως τον Σεπτέμβριο. Ο Τζαχίτ είπε : ¨Την συντήρηση του τεκέ έχει αναλάβει μια κυρία. Κατά καιρούς έρχονται εδώ κάποιες κυρίες και προσεύχονται. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μας λένε πως όταν φτάσει ο καιρός για την τελετή μάχια εδώ διακρίνονται κάποια φώτα, τα οποία όταν σφαγεί το κουρμπάνι χάνονται. Εγώ προσωπικά δεν τα έχω δει. Στην πραγματικότητα αυτό που υπάρχει στον τεκέ είναι το αίμα ενός ατόμου. Το άτομο αυτό ήταν ένας στρατιώτης. Που τραυματίστηκε στον πόλεμο. Ο τεκές Άκμπαμπά που βρίσκεται στο Ιππικό, ο τεκές του Κοπτερού και ο τεκές Καραμασά που βρίσκεται στο Πολύαρνο στην πραγματικότητα ανήκουν στο ίδιο άτομο.Οι τεκέδες αυτοί έγιναν επειδή εδώ έσταξε το αίμα αυτού του ατόμου που είχε τραυματιστεί. Δεν είναι γνωστό σε ποιόν τεκέ βρίσκεται το σώμα του.
Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 25/10/2015
Σχ : Κι έτσι σιγά σιγά με αυτά τα ¨άκουσα¨ και ¨μου είχαν πει¨ οι νεοοθωμανοί στήνουν παραδόσεις στην πατρίδα μας. Διότι όταν σε μια τέτοια εκδήλωση παρευρίσκονται ψευδομουφτής και πρόξενος, αμέσως καταλαβαίνεις ποιο είναι το κίνητρο.Να μπει η τουρκική σφραγίδα και εκεί.
Καταρχήν εν προκειμένω μιλάμε για αλεβίτικη παράδοση. Που στην Τουρκία σχεδόν διώκεται.Εδώ τους έπιασε ο καημός ;
Και φυσικά όταν στο κείμενο μιλά για στρατιώτη, εννοείται πως αναφέρεται σε Οθωμανό στρατιώτη…
Που έχυσε το αίμα του για την περιοχή….
- Tags: Rodop Rüzgarı