Εφ. Μιλλέτ 18-2-2010, αρ. φύλλου 218, Αρθρογράφος Φειζουλάχ Χασάνκαγια
Είναι γνωστό ότι η μάσκα αποτελεί ένα μέσο για να κρύψει ο άνθρωπος το πραγματικό του πρόσωπο. Έτσι χωρίς να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, προσφεύγει σε αυτό το μέσο και έστω για κάποιο διάστημα φυλακίζει τον εαυτό του στη μάσκα. Τα άτομα που χρησιμοποιούνε την μάσκα δεν κρύβουν μόνο το πρόσωπο τους, αλλά υποκρύπτουν και τις αλήθειες που αντανακλά το πρόσωπο.
Αυτά που κάποιος στην κανονική του ζωή δεν θα μπορούσε να κάνει με το αληθινό του πρόσωπο, υποκρύπτοντας το πρόσωπο του, οδηγείται σε παράνομους δρόμους, σε διαφθορά, ξεδιαντροπιά, πορνεία και κλοπές, κινήσεις και συμπεριφορές κατά τις οποίες δεν θα ήθελε να αναγνωριστεί με το πραγματικό του πρόσωπο κάνοντας τες. Για αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε πως αυτός που χρησιμοποιεί ή αισθάνεται την ανάγκη να χρησιμοποιήσει μάσκα έχει ¨μετατραπεί σε νούμερο¨. Ο κλέφτης, ο αδιάντροπος δεν μπορεί να περιφέρεται χωρίς μάσκα. Διότι ξέρει ότι αν προσπαθήσει να κάνει κάτι χωρίς μάσκα θα συληφθεί.
Στις μέρες μας όταν γίνεται λόγος για καρναβάλι ή μασκαραλίκια, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό, είναι οι γιορτές του φεστιβάλ της Βενετίας με τον κόσμο ενθουσιασμένο να γυρνάει με διάφορες μάσκες. Οι μάσκες και οι μασκαράδες σαν προχριστιανική κληρονομιά, έχουν σαν θεμελιώδη μορφή τους το φεστιβάλ της Βενετίας. Το πρώτο καρναβάλι στην Βενετία πραγματοποιήθηκε το 1268. Το καρναβάλι αρχίζει στις 2 Φεβρουαρίου και τελειώνει την Τρίτη της συγγνώμης, την ημέρα που συγχωρούνται οι αμαρτίες.
Σύμφωνα με πρωτόγονες προχριστιανικές ιδέες, αυτός που φορούσε την μάσκα, αποκτούσε την δύναμη που αυτή εκπροσωπούσε. Με βάση αυτές τις πίστεις κάποιος που π.χ φορούσε μάσκα αρκούδας, γινόταν δυνατός σαν αρκούδα. Διαδεδομένη επίσης υπήρχε η πίστη πως η χρήση των μασκών έδιωχνε τις αρρώστιες. Υπήρχε η αντίληψη πως η αρρώστια πήγαζε από το κακό πνεύμα και πως με τη χρήση της μάσκας, το κακό πνεύμα δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει το άτομο. Λέγεται πως σε αυτές τις πεποιθήσεις εδράζεται και η διαδεδομένη σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες –όταν κυριαρχούν οι πρωτόγονες αντιλήψεις- προσμονή βοήθειας από τα φυλακτά.
Αυτά τα πρωτόγονα έθιμα μετά τον Χριστιανισμό, συνεχίστηκαν στην Λατινική Αμερική με την διοργάνωση από χριστιανούς μερικών θρησκευτικών φεστιβάλ που είχαν ως έθιμο την χρήση μάσκας.
……………………………………………….
…………………………………………………
Το ότι οι χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες δεν αντιτίθενται και παραμένουν άφωνοι είναι ανησυχητικό.
Το ότι οι χριστιανικές εκκλησίες παραμένουν τόσο απαθείς και χωρίς αντίδραση στην διοργάνωση εκδηλώσεων στο όνομα του γνωστού από τη μυθολογία θεού του κρασιού Διόνυσου, δείχνει την άσχημη κατάσταση μέσα στις χριστιανικές εκκλησίες.
Το ακόμα χειρότερο όμως είναι πως αποτελεί ασέβεια και καταπίεση, το να παρενοχλούνται αγνές και καθαρές κοινότητες όπως η Τουρκομουσουλμανική που επιθυμούνε να παραμείνουν μακριά από τα ρεζιλίκια και τα μασκαραλίκια.
Το ότι οι παπαδο-μουφτήδες που προσπαθούνε να μοιάσουν εντελώς στους χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες, σε μια περιοχή όπου κατοικούνε Τουρκομουσουλμάνοι παραμένουν μουγγοί ενώπιον μιας τέτοιας εκφύλισης των ισλαμοτουρκικών εθίμων, δείχνει για μια ακόμη φορά το τι είδους νοοτροπίες εκπροσωπούνε.
Αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά εκ μέρους των μελών επουράνιας θρησκείας το να αφομοιώνουν, να παραβλέπουν ή ακόμη και να στηρίζουν εκδηλώσεις και γιορτές που όχι μόνο δεν συνάδουν με τις διδαχές θρησκειών στηριγμένων στην αποκάλυψη, αλλά συγκρούονται κιόλας. Η ιστορία ποτέ δεν έχει συγχωρέσει αυτούς που έμειναν απαθείς έναντι σε οποιαδήποτε πο
To γεγονός πως οι διοικούντες που λένε πως είναι χριστιανοί ορθόδοξοι ηγούνται σε τέτοιες απάνθρωπες ζωώδεις εκδηλώσεις αίσχους, αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τα αξιώματα που κατέχουν, προς τους ψηφοφόρους και προς την θρησκεία τους.
Αποτελεί αλήθεια που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς πως η Ξάνθη είναι μια πόλη τζαμιών, εκκλησιών και μοναστηριών. Τα τζαμιά που υψώνονται σε κάθε γειτονιά, οι μιναρέδες και ο οθωμανικός τουρκικός πύργος του ρολογιού, κραυγάζουν σε όλο τον κόσμο πως είναι μια πόλη των Τουρκομουσουλμάνων.
Με μια σειρά από ταμπέλες για τα μοναστήρια και τις εκκλησίες στην είσοδο και στην έξοδο της πόλης, επιζητείται να δοθεί η εντύπωση πως υπάρχει μια ακραιφνής χριστιανική κοινότητα.
Πιστεύουμε πως με τέτοιου είδους εκδηλώσεις πέφτει μια σκοτεινή σκιά στην ύπαρξη του χριστιανισμού της Ξάνθης. Οι ξένοι επισκέπτες που δεν γνωρίζουν την Ξάνθη, πιστεύουν πως ο χριστιανισμός εδώ αποτελείται από τις πινακίδες, τα ντουβάρια και τα καρναβάλια. Πιστεύουμε πως αποτελεί καθήκον ηθικό και πίστης των μουσουλμάνων και χριστιανών αδερφών μας, το να παραμείνουν αγνοί έναντι σε αυτά τα μασκαραλίκια και τα αίσχη του καρναβαλιού που δεν συνάδουν με τον πνευματικό ιστό της Ξάνθης
Σχόλιο διαχειριστή : ¨Απάνθρωπες ζωώδεις εκδηλώσεις αίσχους¨…. Αλήθεια η δικηγόρος της Μιλλέτ, η Καραχασάν έχει την ίδια άποψη για αυτούς που μετέχουν στο καρναβάλι ;