Ως εφημερίδα Μπιρλίκ κάναμε ένα ειδικό ρεπορτάζ με τον πρώην βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στα μειονοτικά νηπιαγωγεία, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Ο Ιλχάν Αχμέτ ανέφερε πως η ανακοίνωση που μέρες πριν έβγαλαν οι μειονοτικοί βουλευτές Αϊχάν Καρά Γιουσούφ του έδωσε το δικαίωμα να απαντήσει και αυτός, και ότι ο ίδιος βλέπει την συμπεριφορά και την αναισθησία των δύο βουλευτών στο συγκεκριμένο θέμα σαν μια ασέβεια προς την μειονότητα.
Ο Ιλχάν Αχμετ στην ανακοίνωση του ανέφερε τα εξής :
Και οι δύο βουλευτές επέδειξαν ασέβεια προς τον ψηφοφόρο και τον άνθρωπο της μειονότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ λες και τους τράβηξε το αυτί, τους επέκρινε και τους ξευτέλισε. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη ασέβεια και αγένεια ενάντια στην μειονότητα. Η μη στήριξη κάποιου που αγωνίζεται για την μειονότητα, λέγεται υπερβολικός κομματισμός.
Εφ. Μπιρλίκ :Καταρχήν μπορείτε να κάνετε ένα σύντομο σχόλιο για τις μετεκλογικές εξελίξεις στην πολιτική της μειονότητας ;
Ιλχάν Αχμέτ : Στις εκλογές η μειονότητα μας με 12.000 ψήφους θέλησε να με στείλει στο κοινοβούλιο. Αλλά δυστυχώς λόγω του νέου εκλογικού νόμου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ψήφους που του έδωσαν οι Έλληνες μας πέρασε ως κόμμα, η θέση εκεί κερδήθηκε από τον Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Από τότε πέρασαν 5 μήνες. Σε αυτούς τους 5 μήνες της τριπλής διακυβέρνησης, στα μειονοτικά θέματα, είτε πρόκειται για τα οικονομικά, είτε για τα μειονοτικά δικαιώματα δυστυχώς δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος.
Εφ. Μπιρλίκ : Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για την οικονομία και τα άλλα θέματα ;
Ιλχάν Αχμέτ : Καταρχήν υπάρχουν τα ανοιχτά θέματα της μειονότητας. Για τα ανοιχτά θέματα της μειονότητας όπως το θέμα των πριμ και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι τρεις βουλευτές της μειονότητας δεν κατέβαλαν κάποια προσπάθεια. Ιδιαίτερα οι εκλεγέντες με τον ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια για την οικονομία της μειονότητας.
Εφ. Μπιρλίκ : Πως σχολιάζετε το πρόβλημα στο θέμα της εκπαίδευσης στον Εχίνο ;
Ιλχάν Αχμέτ : Αυτή την στιγμή στην επικαιρότητα της μειονότητας υπάρχουν οι εξελίξεις στο χωριό του Εχίνου. Το θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων. Όπως όλοι μας ξέρουμε ο κόσμος του Εχίνου σε αυτό το θέμα πρόβαλε μια γενναία αντίσταση, και επέδειξαν ως δικαιολογία για την μη εγγραφή των παιδιών τους στα νηπιαγωγεία το ότι δεν υπήρχε δίγλωσσο νηπιαγωγείο. Το ελληνικό κράτος είπε να πάρουν πίσω τις αιτήσεις και ότι μόνο έτσι θα εγγραφόταν στο σχολείο. Ο κόσμος του Εχίνου αντιστάθηκε. Απέναντι σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, ήρθαν επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ευρώπη, ενώ η Μαρία Ρεπούση-βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ παρά το ότι είναι Ελληνίδα, έδειξε ευαισθησία για αυτό το θέμα και το μετέφερε στο κοινοβούλιο. Μια Ελληνίδα βουλευτής περιέγραψε το περιστατικό του Εχίνου στο ελληνικό κοινοβούλιο και για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τον όρο δίγλωσσα. Αργότερα έθεσε το θέμα του ότι στην σχολή που έγινε στην θέση της ακαδημίας που έκλεισε δεν πήραν φοιτητές από την μειονότητα, γεγονός που κατήγγειλε. Και αυτό επίσης είναι πολύ σημαντικό θέμα για εμάς. Μετά από αυτή την κίνηση της Μαρίας Ρεπούση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης δημοσίευσε μια ευχαριστία και εξέφρασε την ικανοποίηση της.
Εφ. Μπιρλίκ : Αυτή τη στιγμή πως σχολιάζετε την στάση των εκλεγμένων σε αυτό το θέμα ;
Ιλχάν Αχμέτ : Με λύπη μου το λέω πως ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ με εξέπληξαν. Με την κοινή τους ανακοίνωση πριν από περίπου 10 μέρες κατήγγειλαν την Μαρία Ρεπούση και είπαν πως ¨Η Μαρία Ρεπούση χρησιμοποιεί τα παιδιά της μειονότητας¨. Όταν μάλιστα η μεταφορά του θέματος των δίγλωσσων νηπιαγωγείων στην βουλή ήταν κάτι που οι ίδιοι δεν μπόρεσαν καν να θέσουν στην επικαιρότητα. Το λέω ξανά και το υπογραμμίζω : Οι Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Χουσείν Ζεϊμπέκ δεν τόλμησαν καν να μεταφέρουν το θέμα στην βουλή. Αλλά την κίνηση αυτή της Ρεπούση την συσχέτισαν με την εσωτερική πολιτική στην περιοχή και με εμένα. Πρόκειται για μια μεγάλη ασέβεια. Και οι δύο βουλευτές επέδειξαν ασέβεια προς τον ψηφοφόρο και τον άνθρωπο της μειονότητας. Υπό αυτή την έννοια έβγαλα δελτίο τύπου με το οποίο κατήγγειλα το θέμα. Και είπα ότι δεν είναι βουλευτές της μειονότητας αλλά του ΣΥΡΙΖΑ, και κάτω από κομματικό έλεγχο.
Εφ. Μπιρλίκ : Κατά την γνώμη σας ποια είναι η οπτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την μειονότητα ;
Ιλχάν Αχμέτ : Ξέρετε, ένα παράδειγμα του πόσο αρνητικά βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τους μειονοτικούς βουλευτές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κύριος Νταβούτογλου επισκέφτηκε την Αθήνα και βρέθηκαν εκεί οι δύο βουλευτές. Αλλά ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία σαν να τους τραβούσε το αυτί , τους κατήγγειλε για το ότι πήγαν εκεί.
Κάτι τέτοιο πρώτη φορά συνέβη στην πολιτική ιστορία. Για πρώτη φορά ένα πολιτικό κόμμα απαγορεύει σε βουλευτές του ακόμη και την συνάντηση, και τους ξεφτιλίζει ενώπιον της κοινής γνώμης. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη ασέβεια και αγένεια ενάντια στην μειονότητα. Από την σαστιμάρα τους ενάντια σε αυτή την κίνηση δεν μπόρεσαν να βγάλουν καν μια ανακοίνωση. Και σχετικά με το περιστατικό με την Μαρία Ρεπούση, έκαναν μια άσχημη κίνηση όταν παρά το ότι δεν είχα σχέση με το θέμα, μου επιτέθηκαν χάριν πολιτικού οφέλους. Αυτό μου έδωσε το δικαίωμα να απαντήσω¨.
Εφ. Μπιρλίκ : Σαν τέλος τι θέλετε να πείτε ;
Ιλχάν Αχμέτ : Δεν μας αρέσει να προκαλούμε κανένα. Εγώ δεν θέλω να προκαλέσω και αυτά που λέω δεν είναι άδικα. Εγώ την εποχή που υπήρξα βουλευτής ήμουν μόνο βουλευτής μειονότητας. Και αυτό δεν το έκανα απλά λέγοντας πως δεν είμαι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ είμαι βουλευτής της μειονότητας διότι δεν παίρνω ψήφους από Έλληνες και αυτό το λέω ανοιχτά. Ποτέ δεν εξελέγην, ούτε θέλησα να εκλεγώ βουλευτής με τις ψήφους των Ελλήνων.Εάν με ψηφίσουν θα είναι διαφορετική η εκπροσώπηση του νομού Ροδόπης. Η ιδιότητα του μειονοτικού βουλευτή είναι για μένα δόξα και τιμή. Η ιδιότητα αυτή έχει και τις απαιτήσεις της. Το μόνο θέμα της πατρίδας και της μειονότητας δεν είναι ο χρυσός. Προφανώς και το θέμα του χρυσού είναι πολύ σημαντικό. Αλά μόνο σε αυτό το θέμα κινητοποιήθηκαν, στα υπόλοιπα έμειναν παθητικοί, δεν παρήγαγαν, δεν μπόρεσαν να παράξουν λύσεις και δεν έκαναν προτάσεις για τα θέματα. Το αντίθετο, αυτό που υποσχέθηκαν προεκλογικά είναι το κλείσιμο των μεντρεσέδων, και η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών.
Καταγγέλλω στον λαό τις δύο τελευταίες τους κινήσεις. Ιδιαίτερα η μη στήριξη στην Μαρία Ρεπούση σε μένα και σε οποιονδήποτε που αγωνίστηκε για την μειονότητα είναι κάτι που δεν χωράει στον νου. Πρόκειται για κομματισμό και μάλιστα ακραίο κομματισμό. Κινούνται κάτω από τις διαταγές, την διοίκηση και την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω πως τα αποτελέσματα τούτου, θα τα υποστούνε στην επόμενη περίοδο¨.
Εφ. Μπιρλίκ 7/11/2012