Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΙΦΤΑΡ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

0 σχόλια Share:
Spread the love

Υπέροχο ιφτάρ στην Κομοτηνή !

4efd1f24d64bd2b9e6fa859676953fc9_XL

Η αιρετή μουφτεία Κομοτηνής μαζί με τον σύλλογο BIHLIMDER και με την συμβολή του δήμου Κιουτσουκτσεκμετζέ , οργάνωσαν στις 19/6/2016 ένα ιφτάρ σε ένα γήπεδο.

Στο ιφτάρ μετείχαν ο πρώην υπουργός και βουλευτής Προύσας του ΑΚΡ Μεχμέτ Μουεζζίνογλου, νομάρχης Αδριανούπολης Γκιουνάι Οζντεμίρ, ο μουφτής Αδριανούπολης Εμρουλλάχ Ουζούμ, ο βουλευτής Προύσας Χακάν Τσαβούσογλου, ο βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο βουλευτής Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ,  ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ο πρώην βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, ο δήμαρχος Ιψάλων Μεχμέτ Κερμάν, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής και μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο πρόξενος Ακιντζί, ο δήμαρχος του Κιουτσουκτσεκμετζέ-Κωνσταντινούπολης Τεμέλ Καραντενίζ, ο αντιπεριφερειάρχης Οντέρ Μουμίν, διαχειριστικές επιτροπές, θρησκευτικοί λειτουργοί, πρόεδροι μειονοτικών συλλόγων, συνολικά περίπου 1500 άτομα.

……………

……………

Την τελευταία ομιλία την έκανε ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Προύσας Μεχμέτ Μουεζζίνογλου.

Ο Μουεζζίνογλου είπε πως τις πιο δύσκολες ομιλίες του τις έχει κάνει στην δυτική Θράκη, πως πιάνοντας το μικρόφωνο ¨πηγαίνει¨50-60 χρόνια πίσω, 50 χρόνια πριν σπούδασε 3 χρόνια στο ιεροσπουδαστήριο, 6 χρόνια σπούδασε στο σχολείο στα Αρριανά και ότι εδώ έχει τις παιδικές του αναμνήσεις.

Ο Μουεζζίνογλου είπε : ¨Είμαι παιδί αυτών των εδαφών. Ήρθα εδώ σήμερα με τις εθνικές και πνευματικές αξίες που μου έδωσαν αυτά τα χώματα. Πάντοτε αισθάνομαι τιμή και περηφάνια που είμαι δυτικοθρακιώτης. Ευτυχώς γεννήθηκα εδώ.

Παρόλα τα προβλήματα πέρασα την παιδική μου ηλικία σε αυτά τα χώματα ανάμεσα σας και πλέον ως ένας αδερφός σας που βγήκε στην ζωή, ευρισκόμενος μαζί σας μετά από 60 χρόνια σε αυτόν τον ωραίο χώρο, σε ένα περιβάλλον  όπου συγκρούονται διαφορετικά αισθήματα, η χαρά με την θλίψη και η πίκρα με την ευτυχία, βλέπω το μέλλον με ελπίδα και εμπιστοσύνη, ενώ ευρισκόμενος ανάμεσα σας, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή χαράς και τιμής για εμένα.

Απόψε εδώ βλέπουμε ένα πολύ ωραίο παράδειγμα των πολιτιστικών μας αξιών. Είμαστε μέλη ενός μεγάλου έθνους. Eίμαστε μέλη της μεγάλης κοινότητας πιστών του Ισλάμ. Έστω και αν είμαστε μέλη ενός έθνους αλλά πολίτες διαφορετικών χωρών, είμαστε μέλη ενός πολιτισμού με κοινές αξίες.  Δόξα τον Αλλάχ αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια που είμαστε μέλη αυτού του έθνος και της κοινότητας.  Το ένα μας σκέλος πατά στις εθνικές μας αξίες και το άλλο εμπλουτίζεται και δυναμώνει με τις πνευματικές μας αξίες. Υπό αυτή την έννοια αυτό το τραπέζι ιφτάρ, αποτελεί ένα είδος μινιατούρας του έθνους και της κοινότητας. Βλέποντας εδώ υπάρχουν 1500-2000 Δυτικοθρακιώτες αδερφοί μου, υπάρχουν παιδιά, σύζυγοι, οικογένειες, ενήλικοι, ηλικιωμένοι, άτομα από κάθε μέρος της κοινότητας. Από την άλλη βλέπουμε πως εδώ βρίσκονται οι θρησκευτικοί μας ηγέτες, οι μουφτήδες και οι βουλευτές μας που ασκούν τα καθήκοντα τους στο ελληνικό και τουρκικό κοινοβούλιο. Ήρθαμε εδώ όντας από το ίδιο έθνος, με τον νομάρχη και τον μουφτή Αδριανούπολης, ενδυναμώνοντας τα αισθήματα αδερφοσύνης.

Λίγο πριν ένας ομιλητής είπε ότι είμαστε αδέρφια. Είμαστε μέλη ενός πολιτισμού με κοινές αξίες.  Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των κοινών αυτών αξιών είναι η ιδιότητα της αδερφοσύνης, να αγαπάμε περισσότερο ο ένας τον άλλο αι να έχουμε την νοοτροπία πως από την ενότητα γεννιέται η ισχύς. Ήρθαμε ως σήμερα μαζί, ξεπερνώντας πολλά προβλήματα. Πάλι μαζί θα βαδίσουμε δυνατά προς το μέλλον, ξεπερνώντας πολλά προβλήματα. Όπως είπα λίγο πριν εδώ υπάρχει ένα τραπέζι-μινιατούρα.  Αυτά τα τραπέζια υπάρχουν επίσης στην Φιλιππούπολη, στο Κίρτζαλι, στην Πρίστινα, στο Πρίζρεν και στα Σκόπια. Τα τραπέζια αυτά όπως είπε λίγο πριν και ο δήμαρχος του Κιουτσούκτσεκμετζέ, υπάρχουν και στην Ιερουσαλήμ. Υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Τουρκίας. Τα τραπέζια αυτά είναι τραπέζια αδερφοσύνης.

……..

Μπορούμε να πετύχουμε μόνο αγαπώντας περισσότερο ο ένας τον άλλο. Μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αγκαλιάζοντας σφιχτά την άποψη πως από την ενότητα γεννιέται η ισχύς.

………

Δυτικοθρακιώτες αδερφοί μου !

Μπορεί να είμαστε πολίτες διαφορετικών χωρών, αλλά με τις εθνικές και πνευματικές μας αξίες, όπως είναι υγιή το αριστερό και δεξί πόδι περπατάνε, έτσι και εμείς αγκαλιάζοντας αμφότερες τις αξίες αυτές θα βαδίσουμε με πιο υγιή τρόπο προς το μέλλον.

Στηρίζουμε τις αξίες μας χωρίς να χαλάμε την ενότητα και την ομοψυχία μας, βλέπουμε το μέλλον με ελπίδα και εμπιστοσύνη χωρία να ξεχνάμε πως δίπλα μας και πίσω μας υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι. Ένα τμήμα τους είναι πρακτικά δίπλα μας, ένα τμήμα τους είναι δίπλα μας με τις προσευχές τους, αλλά εμείς είμαστε υπεύθυνοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Και για να το κάνουμε χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία. ¨

…………………….

http://rodopruzgari.com/item/5888-g%C3%BCm%C3%BClcine%E2%80%99de-muhte%C5%9Fem-iftar.html

20/6/2016

Previous Article

ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ…

Next Article

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑΡΚΕΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *