Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ GTGB

0 σχόλια Share:

Συνέδριο και παρουσίαση βιβλίου από την ΠΕΚΕΜ

e8c8717a89a51837014b3566c18b7fb6_XL

Στις 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής παρουσίαση βιβλίου και εκδήλωση με θέμα τον πληθυσμό και την κοινωνική δομή της Κομοτηνής στον 15ο και 160 αιώνα, που οργανώθηκαν από την Πολιτιστική και Εκπαιδευτική εταιρεία Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ).Στην εκδήλωση εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του καθηγητή Τουράν Γκιοκτσέ που είπε ¨Ποιοι βρισκόταν εδώ όταν εμείς δεν υπήρχαμε εδώ¨.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο ¨Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που υπήρξαν βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο¨ του καταγόμενου από το χωριό Δύμη Οζέρ Χατίπ ,βιβλίο που αποτελεί και την διπλωματική εργασία του συγγραφέα που συνεχίζει την ακαδημαϊκή του καριέρα στην Σμύρνη. Στην εκδήλωση έγινε επίσης μια ομιλία με θέμα ¨Η πληθυσμιακή δομή και η κοινωνική ζωή της Κομοτηνής και των περιχώρων της κατά τον 15 και 15ο αιώνα¨ από τον καθηγητή Τουράν Γκιοκτσέ-αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Κατίπ Τσελεμπί της Σμύρνης.

Στην εκδήλωση μετείχαν ο Τούρκος πρόξενος Αλή Ριζά Ακιντζή μαζί με εργαζόμενους του προξενείου, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο αντιπεριφερειάρχης Μουσταφά Κατραντζί, πρόεδροι συλλόγων κ.α.

………………….

Πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζή : Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες εργασίες σχετικά με τα ιστορικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Θράκης και ιδιαίτερα σχετικά με τον τελευταίο αιώνα. Είναι ανάγκη οι έρευνες να καταγραφούνε με επιστημονικό τρόπο. Πρέπει να προσθέσουμε στην βιβλιογραφία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ευχαριστώ τον αδερφό μας τον Οζέρ Χατίπ αλλά και τον δάσκαλο μας τον καθηγητή Τουράν Γκιοκτσέ¨.

………………..

Ο Γκιοκτσέ ανέφερε :Όταν οι οθωμανικές δυνάμεις γύρω στα 1350 πάτησαν πόδι στην Ρούμελη θα πρέπει να είπαν ¨Για να δούμε ποιοι υπήρχαν εδώ πριν από εμάς ;¨. Πραγματικά αναζητώντας απάντηση σε αυτό το ερώτημα στα 1350, άραγε τι σκέφτηκαν ; Τι υπέθεσαν ;

Ποιοι υπήρχαν ; Υπήρχαν πολλοί βαλκάνιοι λαοί. Υπήρχαν διάσπαρτα τουρκικά φύλλα στα Βαλκάνια. Ακόμη από τον 4ο αιώνα υπήρχαν οι Ούνοι. Από τον 7ο αιώνα παρουσιάστηκαν οι Βούλγαροι. Τον 11ο και 12ο αιώνα μετανάστευσαν στα Βαλκάνια Κουμάνοι, Πετσενέγκοι και Κιπτσάκοι. Αυτοί συνέχισαν την παρουσία τους για κάποιο διάστημα. Οι Βούλγαροι έγιναν Σλάβοι και έχασαν την σημασία τους. Κουμάνοι, Πετσενέγκοι και Κιπτσάκοι συνέχισαν να υπάρχουν.

Την Κομοτηνή και τους οικισμούς γύρω της μπορούμε να θεωρήσουμε πως άρχισαν με τον Εβρενός Μπέι. Αυτό είναι μια πληροφορία που βασίζεται σε έγγραφο. Την απάντηση στο ερώτημα ¨Ποιος υπήρχε εδώ όταν δεν υπήρχαμε εδώ¨ την δίνει από τον 13ο αιώνα ο Σαρί Σαλτίκ. Δίχως να γνωρίζουμε αυτήν την πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε τι υπήρχε στην Κομοτηνή και στην περιοχή της….¨.

Μετά από την εκδήλωση ο Οζέρ Χατίπ υπέγραψε βιβλία.

…………………..

galip gt kons Mete

tesl tplum turk

http://www.rodopruzgari.com/component/k2/item/5616-bake%C5%9F-ten-kitap-tan%C4%B1t%C4%B1m%C4%B1-ve-konferans.html

31/3/2016

Σχ : Ο κ. Οζέρ Χατίπ κατά την παρουσλίαση του βιβλίου του, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής :

¨Είναι κρίμα που οι βουλευτές μας είναι αναγκασμένοι να εκλέγονται με κόμματα της πλειονότητας
 Πρέπει να βγάλουμε οπωσδήποτε ανεξάρτητο  βουλευτή.¨… 
Previous Article

ΣΚΙΤΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΒΙΑΣΜΩΝ

Next Article

ΞΕΦΥΓΕ ΛΙΓΟ Ο ΚΑΥΓΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΩΜΕΝΗ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *