Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Μειονοτικός ¨Πολιτιστικός¨ Σύλλογος¨ τιμά τον κατακτητή της Θράκης !

No Comments Share:

Κείμενο του ιστολόγιου   12/2/2020

Το χωριό Ωραίο μας είναι ένα πομακοχώρι στα ορεινά της Ξάνθης. Από το χωριό αυτό κατάγεται και ο ψευδομουφτής Μέτε. Στον χωριό το 2012 ιδρύθηκε ο Αθλητικός-Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Ωραίου. Στις εκδηλώσεις του συλλόγου διακρίνεται και το φρόνημα του… Παραδοσιακές  τουρκικές στολές, παραδοσιακά τουρκικά τραγούδια, ταξίδια στην Προύσα κλπ…..

Ένα χρόνο πριν στις 23/1/2019 ο πρόεδρος του συλλόγου Σουνάι Ιμάμ καλεί τα μέλη και τους χωρικούς για ενημέρωση σχετικά με το Κτηματολόγιο και ανακοινώνει πως η εκδήλωση θα γίνει ¨στην βιβλιοθήκη του Ωραίου¨. Εννοείται πως γράφει την τουρκική ονομασία του χωριού

 

Με σημερινή ανάρτηση του, ο σύλλογος μας ενημερώνει για μια εκδήλωση που θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου και στην οποία η βιβλιοθήκη του χωριού ονομάζεται ¨βιβλιοθήκη Γκαζί Εβρενός Μπέη¨.

Ο Γκαζί Εβρενός ήταν εξωμότης Οθωμανός στρατηγός που κατέλαβε την Θράκη.

Ο κατακτητής δηλαδή της βυζαντινής Θράκης, που ήταν διαβόητος για το μίσος του κατά των χριστιανών…

Προφανώς αυτόν θέλησε να τιμήσει ο πρόεδρος του συλλόγου και δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Μύκης κ. Σουνάι Ιμάμ…

Άξιος !

Για όσους ενδιαφέρονται σχετικά με το τι συμβαίνει με τον Γαζή Εβρενός στην χώρα μας παραθέτουμε ένα εξαίρετο άρθρο

του Γιάννη Κουριαννίδη
Μία από τις ενδοξότερες μορφές των Οθωμανών ήταν και ο Γαζή Εβρενός. Το όνομά του αποτελεί παραφθορά του ελληνικού «Ουρανός» και ήταν γόνος εξισλαμισθέντος κλάδου της ελληνικής αυτής οικογένειας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που έδωσε μέχρι και αυτοκράτορες.

Η απώτερη ελληνική καταγωγή του, βεβαίως, δεν του δημιούργησε αναστολές στο να κατακτήσει ως στρατηγός των οθωμανικών στρατευμάτων τόσο την Θράκη, όσο και την Μακεδονία και την Κόρινθο, προβαίνοντας παράλληλα σε φρικαλεότητες και πάσης φύσεως ωμότητες εναντίον των Ελλήνων. Αυτή η συμπεριφορά του έναντι των κατοίκων των κατακτημένων από τα στρατεύματά του περιοχών ήταν που οδήγησε τον αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ να τον χαρακτηρίσει αιμοβόρο και με απαράμιλλη έχθρα προς το χριστιανικό στοιχείο.

Για τους Οθωμανούς, αλλά και για τους μεγαλοϊδεάτες σημερινούς Τούρκους, η προσωπικότητα του Εβρενός έχει δεσπόζουσα θέση στην Ιστορία τους, αφού σηματοδοτεί ουσιαστικά τις πρώτες κατακτήσεις τους επί ευρωπαϊκών εδαφών. Μάλιστα, ο τάφος του βρισκόταν στα Γιαννιτσά της Πέλλας, όπου εγκαταστάθηκε έως το τέλος της ζωής του και όπου πρόσφατα ανακαινίστηκε το μαυσωλείο του, το οποίο λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού! Είναι λογικό, λοιπόν, οι σημερινοί Τούρκοι που οικειοποιούνται την οθωμανική Ιστορία να επιδιώκουν να αναδείξουν την προσωπικότητα αυτή, αναζητώντας μάλιστα πρόθυμους υποστηρικτές των σχεδίων τους – ιδιαίτερα στις περιοχές που ο Εβρενός είχε κατακτήσει.

Ένας τέτοιος «πρόθυμος» δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που παραχώρησε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί σήμερα εκδήλωση προς τιμή αυτού του σφαγέα! Το εξόχως προκλητικότερο είναι ότι η αίθουσα παραχωρήθηκε όχι σε κάποιον σύλλογο, αλλά στον εκπρόσωπο του τουρκικού κράτους στην Θεσσαλονίκη, δηλαδή στο τουρκικό προξενείο της πόλης! Προφανώς, για τον Γιάννη Μπουτάρη είναι «κατάπτυστοι» όσοι συμμετέχουν σε συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αφού «δεν είναι δυνατόν να θέλουν οι πολίτες να ασκήσουν εξωτερική πολιτική», αλλά φαίνεται ότι θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να κρατά για τον ίδιο αυτό το προνόμιο.

Εξάλλου, το έχει κάνει επανειλημμένως: Πότε φιλοξενώντας τον Ζάεφ στην Θεσσαλονίκη και λειτουργώντας ως «λαγός» της κυβέρνησης και των Σκοπιανών εν όψει της ντροπιαστικής Συμφωνίας των Πρεσπών, πότε εγκαινιάζοντας το γραφείο του Σόρος στην Θεσσαλονίκη, πότε θέτοντας υπό την αιγίδα του την ίδρυση του «Μουσείου Ατατούρκ» και τώρα με την υποστήριξη των προκλητικών και προσβλητικών για την ιστορία του Ελληνισμού πρακτικών της Τουρκίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιήσει η Άγκυρα μέσω των εγχώριων οργάνων της στον χώρο της Θράκης μόλις δυόμισι χρόνια νωρίτερα και, συγκεκριμένα, στην Ξάνθη. Τότε είχε επιλεγεί ως ημερομηνία για την εκδήλωση τιμής προς τον Εβρενός η 14η Μαΐου, που είναι η επέτειος απελευθέρωσης της Θράκης μας από την τουρκική κυριαρχία! Διοργανωτής τότε ήταν η Πολιτιστική-Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Γαζή Εβρενός και Βαλκάνια» σε αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης. Η πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου τότε, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους κατοίκους της πόλης, λόγω της εξόφθαλμης πρόκλησης με την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, φαίνεται ότι ανέβασε τον πήχη της προκλητικότητας της Άγκυρας και έτσι οδηγηθήκαμε στην σημερινή εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιθύνων νους της σύνολης προσπάθειας για την ανάδειξη της «προσφοράς» του Εβρενός είναι ο Αμερικανός καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπαχτσεσεχίρ Χιθ Λόουρι, που φαίνεται ότι έχει πάρει «εργολαβία» την καθαγίαση της προσωπικότητας αυτού του σφαγέα. Οι πληροφορίες μας μάλιστα λένε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικός ο ρόλος του στην προσπάθεια της Άγκυρας να αξιοποιηθεί προς όφελος των επιδιώξεών της στην Καβάλα το κτίριο του Ιμαρέτ, που φέρεται ότι έχτισε ο Εβρενός στην πόλη και που σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο, αλλά προσκρούει στις αντιδράσεις του αιγυπτιακού κράτους, που το θεωρεί δική του κληρονομιά και όχι οθωμανική!

Άραγε, πού βρίσκεται σε όλη αυτή την ιστορία η ελληνική πλευρά; Εκτός από «γιουσουφάκι» του εκάστοτε «σουλτάνου», τι άλλο ρόλο επιφυλάσσει αντάξιο της Ιστορίας και του πολιτισμού μας;

Previous Article

Χρήστος, ο Αλβανός χριστιανός που μαρτύρησε στα χέρια των Τούρκων

Next Article

Συριακός στρατός : ¨Θα δοθούν απαντήσεις στις επιθέσεις της Τουρκίας¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *