Εχινιώτισσες μητέρες…υποψήφιες για Νόμπελ
Η επιμονή των αρμόδιων κρατικών λειτουργών, παρά το πέρασμα 4 μηνών να μην εγγράφουν τα 20 νήπια μας στο δημοτικό σχολείο του Εχίνου, επειδή οι γονείς τους ζήτησαν δίγλωσσα νηπιαγωγεία, και της περιγραφής του θέματος στους δύο φορείς στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα τον ερχομό στην Ξάνθη του Βίλι Φότρ ( Διεθνής Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χωρίς Σύνορα), και του Χανς Χάϊνριχ Χάνσεν (Πρόεδρος Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων-FUEN). Αφού συναντήθηκαν με τον εκλεγμένο μουφτή Αχμέτ Μέτε, μετείχαν σε γεύμα που παρέθεσε ο μουφτής.
Μετά το γεύμα πήγαν στον δήμο Μύκης που έχει έδρα την Σμίνθη. Εκεί οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι έγιναν δεκτοί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όπου ο δήμαρχος Μουσταφά Τσουκάλ αφού παρέθεσε εν συντομία το εκπαιδευτικό δράμα του Εχίνου είπε : ¨ Εμείς είμαστε Έλληνες πολίτες Τούρκοι.Με αυτήν μας την ταυτότητα, τα ήθη και τα έθιμα μας προσθέτουμε στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας. Αγαπάμε την πατρίδα μας και είμαστε ευτυχισμένοι που ζούμε εδώ. Είμαστε επίσης πολύ ικανοποιημένοι που είμαστε και Ευρωπαίοι πολίτες. Το θέμα όμως αυτό που δεν χωρά στον νου και στην λογική, δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον δήμο μας. Ο δήμος μας κατήγγειλε ομόφωνα το περιστατικό και έκανε έκκληση προς τα αρμόδια όργανα και τον εισαγγελέα, για την άμεση επίλυση του θέματος αυτού. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε ως εδώ και μας στηρίξατε.¨.
Ακολούθως οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τον δήμο Μύκης πέρασαν στον Εχίνο.
Ο πρόεδρος του FUEN Χάνς Χάινριχ Χάνσεν όταν συναντήθηκε εκεί με τις μητέρες-μαχητές των 20 νηπίων που δεν εγγράφονται και άκουσε πως ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ στον δίκαιο τους αγώνα, τους απάντησε ως εξής :
¨Εάν μεταξύ των βραβείων Νόμπελ υπήρχε βραβείο πολιτιστικού θάρρους θα σας υποδείκνυα ως υποψήφιες¨
Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφού ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το θέμα από τον δάσκαλο Χασάν Κουράκ που απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθυντή, περιέγραψαν το τι πρέπει να γίνει. Και ανέφεραν αυτά που η εφημερίδα μας εδώ και 3 μήνες αναφέρει.
1 – Να υποβληθεί αίτημα προς την διοίκηση του σχολείου σχετικά με τον λόγο που δεν γίνεται η εγγραφή.
2- Να υποβληθεί μήνυση στην εισαγγελία
3- Να περιγραφεί το θέμα στον Συνήγορο του Πολίτη.
Και μετά περιέγραψαν το ποιες κινήσεις θα κάνουν οι ίδιοι εντός των Βρυξελών.
Μετά από την συνάντηση με τις μητέρες των μαθητών, πήγαν στο δημοτικό σχολείο. Ο Έλληνας υποδιευθυντής απέφυγε να δεχτεί την επιτροπή και κρύφτηκε.
Τέλος ο δήμαρχος παρέθεσε δείπνο προς τους καλεσμένους. Εκεί πήρε τον λόγο ο πρώην βουλευτής Τσετίν Μάντατζη, ο οποίος περιέγραψε πως κατά την πενταετή βουλευτική του θητεία, έβρισκε σε όλα τα μειονοτικά θέματα απέναντι του την Ελληνική εκκλησία και ήταν μάρτυρας στο ότι τα δίκαια αιτήματα της μειονότητας απορρίπτονταν από τους υπουργούς λόγω της πίεσης που εκείνη ασκούσε.
Εφ. Τρακιανίν Σεσί 20/12/2012