Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ FUEN

1 Comment Share:

Πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η 3η σύνοδος της Ομάδας Εργασίας Τουρκικών Μειονοτήτων της FUEN

1

O πρόεδρος της ΕΟΤΔΘ Χαλίτ Χαμπίπογλου με την ιδιότητα του ως αντιπρόεδρος της FUEN και ο αντιπρόεδρος της ΕΟΤΔΘ Σεμαχατίν Μουμίν, συναν΄τηθηκαν στο Βερολίνο με άλλες τουρκικές μειονότητες και κοινοτητες της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ), μετείχε στο στην 3η σύνοδος της Ομάδας Εργασίας Τουρκικών Μειονοτήτων/Κοινοτήτων (TAG)  της FUEN, που έγινε στο Βερολίνο στο διάστημα από14 έως 17 Νοεμβρίου 2016 . Στην σύνοδο αυτή ο πρόεδρος της ΕΟΤΔΘ Χαλίτ Χαμπίπογλου, μετείχε με την ιδιότητα του ως αντιπρόεδρος της FUEN, ενώ την ΕΟΤΔΘ εκπροσώπησε ο αντιρπόεδρος της ο Σεμπαχατίν Μουμίν. Στην σύνοδο μετείχαν εκ μέρους της γραματείας της FUEN TAG ο υπεύθυνος των κεντρικών γραφείων της ΕΟΤΔΘ Ενγκίν Σοϊγιλμάζ και η γραμματέας της ΕΟΤΔΘ Ντεμέτ Οτζάλ.

Στην σύνοδο αυτή που συνένωσε τουρκικές μειονότητες/κοινότητες που ζούνε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης εκπροσώπησαν η ΕΟΤΔΘ, το κόμμα DEB και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD). Ως μέλη μετείχαν Αχίσκα Τούρκοι που ζούνε στο Αζερμπαϊτζάν και στην Ρωσία, Τούρκοι από Καρατσαγί- Μπαλκάρ της Ρωσίας, Τατάροι από την Κριμαία της Ουκρανίας, Καραγιμλέρ από την Κριμαία, ενώ πρώτη φορά μετείχαν Τούρκοι από Κόσσοβο και Βουλγαρία.

Οι μετέχοντες έθεσαν το θέμα του δικαιώματος εκμάθησης της μητρικής γλώσσας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο θέμα της εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα.

Μετά από την πρώτη μέρα που περιλάμβανε επίσκεψη στην πύλη του Βρανδεμβούργου και στην Ομοσπονδιακή Βουλή, στην 3η ετήσια σύνοδο της FUEN TAG, που έγινε στο Κτίριο Εργασιών του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, μετείχαν ο πρόεδρος της FUEN Λοράντ Βίντζε και η συντονίστρια του γραφείου της FUEN στο Βερολίνο Εύα Αντέκ Πένζες.

Στην σύνοδο την χαιρετιστήρια ομιλία έκανε ο αντιπρόεδρος της FUEN Χαλίτ Χαμπίπογλου. Ακολούθως ο πρόεδρος της FUEN Λοράντ Βίντζε ενημέρωσε τους μετέχοντες για τις εργασίες της FUEN και είπε πως η FUEN  θα συνεχίσει να στηρίζει τις τουρκικές μειονότητες και κοινότητες.

Οι μετέχοντες περιέγραψαν τις εξελίξεις του τελευταίου έτους σχετικά με τις μειονότητες /κοινότητες που εκπροσωπούσαν . Σε συνεδρία που είχε θέμα ¨Δικαίωμα εκμάθησης μητρικής γλώσσας και εκπαίδευση σε αυτήν¨, οι μειονότητες/κοινότητες της FUEN TAG και οι Τούρκοι των Βαλκανίων, περιέγραψαν τα θέματα σχετικά  με το δικαίωμα εκμάθησης μητρικής γλώσσας και της εκπαίδευσης σε αυτήν.

………………….

2 3 4 5

https://www.abttf.org/html/index.php?link=detay&id=5525&grup=4&l=tr&arsiv=0

17/11/2016
Σχ : Για την ίδια σύνοδο η εφημερίδα Γκιουντέμ (http://gundemgazetesi.com/haber/detay/2309) γράφει πως:

¨Σε αυτή ο αντιπρόεδρος του DEB δικηγόρος Ραίφ Ουστά, είπε πως το 2016 ήταν μια χρονική περίοδος στην οποία τα θέματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης αυξήθηκαν σε κάθε πεδίο, πως αντί της οριστικής λύσης των χρόνιων προβλημάτων της μειονότητας υπήρξε οπισθοδρόμηση στην προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων, ενώ ήταν και μια περίοδος στην οποία τέθηκαν υπό πίεση και παλιές βελτιώσεις που είχαν γίνει. Ο Ραίφ Ουστά ενημέρωσε τον πρόεδρο της FUEN Λοράντ Βιντζέ και τους άλλους παρισταμένους σχετικά με τις αδικίες στα θέματα της θρησκευτικής ελευθερίας, του δικαιώματος της πολιτικής εκπροσώπησης, της άρνησης της εθνικής ταυτότητας και των εγκλημάτων μίσους.¨.   

Previous Article

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 20/11/2016 ΣΤΑ ΙΨΑΛΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Next Article

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

1 Comment

  1. Γιαννης κερναει Γιαννης πινει. Αιντεεεε…. οτι να ναι. Το αυγο του φιδιου ω ναι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *