Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Ο ΦΟΥΑΤ ΜΠΑΛΚΑΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ…

0 σχόλια Share:

H  Μπεσίκτας, η Ελλάδα και ο Φουάτ Μπαλκάν

Ayhan

Στην Κομοτηνή της Δυτικής Θράκης υπάρχει ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μπεσίκτας που ίδρυσαν ο Σεντάτ Μολλά Ισά και οι φίλοι του.

Στο logo μιας ενός συλλόγου οπαδών, φυσικά δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσικό από το να υπάρχει το σήμα της ομάδας. Πολύ περισσότερο δε σε μια χώρα της Ε.Ε….

Δείτε όμως ότι καθώς πρόκειται για την Ελλάδα,, όπου υπάρχει αντίδραση σε οτιδήποτε  έχει την λέξη τουρκικός και την ημισέληνο με το αστέρι, ούτε οι οπαδοί της Μπεσίκτας εξαιρούνται. Στο logo του συλλόγου αντί του σήματος του συλλόγου που εμπεριέχει ημισέληνο και άστρο, υπάρχει ένας αετός και ο χάρτης της Δυτικής Θράκης

Στην πραγματικότητα η αρνητική στάση κατά της Μπεσίκτας δεν προέρχεται μόνο από την ημισέληνο με το αστέρι, αλλά από τον Φουάτ Μπαλκάν και τα πεπραγμένα του.

Ο Φουάτ Μπαλκάν στην πραγματικότητα είναι ο ιδρυτής του αθλητικού συλλόγου Μπεσίκτας. Στο μητρώο των μελών του συλλόγου είναι το Νο 1 μέλος. Υπήρξε τρεις φορές πρόεδρος της Μπεσίκτας.

Ας έρθουμε τώρα στα πεπραγμένα του Φουάτ Μπαλκάν…

Ο Φουάτ Μπαλκάν μετά από τα γεγονότα της 31/3/1909, φτάνει με τον Κινηματικό Στρατό από την Αδριανούπολη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κύριος Φουάτ που ήταν ένα καλός δάσκαλος ξιφασκίας δείχνει ενδιαφέρον για τον γυμναστικό σύλλογο Μπερεκέτ. Συγκεντρώνει γύρω του νέους και μετατρέπει το σπίτι του στην περιοχή Ιχλαμούρ σε κέντρο του συλλόγου. Αργότερα μετατρέπει την ονομασία του συλλόγου σε Οθωμανικός Γυμναστικός Σύλλογος Μπεσίκτας. Σύντομα καθίσταται σε έναν ισχυρό σύλλογο με τμήματα γυμναστικής, πάλης, πυγμαχίας, ξιφασκίας και κλασικού αθλητισμού.

Όταν χάσαμε τα Βαλκάνια από τα χέρια μας, ως ένδειξη πένθους τα χρώματα του συλλόγου αλλάζουν και από ερυθρόλευκα γίνονται ασπρόμαυρα. Μάλιστα δόθηκαν τότε όρκοι πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στα παλιά χρώματα μέχρι να γίνουν πάλι τα Βαλκάνια οθωμανικά εδάφη.

Ο Φουάτ Μπαλκάν ταυτόχρονα είναι γνωστός ως ο ¨πρώτος Τούρκος κομιτατζής¨.  Το καθήκον του ήταν το εξής : Να προκαλεί σύγχυση στα υπό εχθρική κατοχή εδάφη, να δημιουργεί αποσπάσματα τραβώντας πάνω του τις εχθρικές δυνάμεις και να τους καθυστερεί.

Μαζί με τον Φουάτ Μπαλκάν πάνε μαζί του εθελοντικά και πολεμάνε ενάντια στους Έλληνες τρεις αθλητές της Μπεσίκτας. Ο ίδιος ο Φουάτ Μπαλκάν στα απομνημονεύματα του που δημοσιεύτηκαν από τις εκδόσεις Arma, αναφέρει πως ¨Τους περιέγραψα πως σε αυτούς τους δύσκολους για την πατρίδα καιρούς, ο πραγματικός αθλητισμός θα είναι ο αγώνας που θα δοθεί στα εχθρικά εδάφη¨. (σελ. 58).

Ο διάσημος κομιτατζής μας περνά πρώτα στην Μακεδονία και μετά στην δυτική Θράκη και στα έτη 1908-1923, στους βαλκανικούς πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναλαμβάνει τα πιο σημαντικά και απόρρητα καθήκοντα.

Κατά την διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου, με εντολή από τους Ισμέτ Ινονού και Φεβζί Τσακμάκ, ενεργοποιείται . Η απόρρητη εντολή που του έστειλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Φεβζί Τσακμάκ ήταν η εξής : ¨… Ο Φουάτ Μπέι  θα είναι ελεύθερος να οργανώνει, να διευθύνει και να εφαρμόζει ανεξάρτητες  επιχειρήσεις όπως και την εξέγερση στις περιοχές της Δυτικής Θράκης και της Μακεδονίας …¨

Ο Φουάτ Μπέι εκτελεί με επιτυχία την εντολή, διεισδύει στην Δυτική Θράκη, κηρύσσει επιστράτευση και συστήνει αποσπάσματα από Τούρκους. Προκαλεί σύγχυση στις ελληνικές δυνάμεις που ετοιμάζονται να περάσουν την Μ. Ασία. Επιτίθεται σε στρατιωτικούς ελληνικούς στόχους και καταστρέφει γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές.

Ο Φουάτ Μπαλκάν που προκάλεσε στους Έλληνες πρωτοφανείς ζημιές, στα απομνημονεύματα  αναφέρει πως ¨Έλεγα στον εαυτό μου, Φουάτ αναλογίσου το πόσο σημαντικά είναι τα καθήκοντα σου, σκεπτόμενος όχι τους αθεόφοβους Έλληνες αλλά το τι υπηρεσία θα προσφέρεις αν έστω και ένας στρατιώτης τους επιστρέψει από την Μ. Ασία. (σελ. 112)

Τα καθήκοντα του τα άσκησε τόσο καλά, που η ελληνική κυβέρνηση, αναγκάστηκε χιλιάδες στρατιώτες αντί να τους στείλει στην Μ.Ασία να τους στείλει στην Δυτική Θράκη.

Να η δράση μιας μέρας του Φουάτ Μπαλκάν : ¨Κινούμενος την νύχτα της 21/11/1922, την αυγή περικύκλωσε τα χωριά Εχίνος-Μάχκοβα-Τσαλάπερντι και επιτέθηκε στο 6ο σύνταγμα της 3ης ελληνικής μεραρχίας.  Στο χωριό Εχίνος σκοτώθηκαν πάνω από 100 στρατιώτες, ενώ πυρπολήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μαζί με άλλους αξιωματικούς συνέλαβαν έξι στρατιώτες στα χωριά Μάχκο-Θέρμες, ενώ στο Τσαλάπερντί όπου ήταν ο 1ος λόχος του συντάγματος, ο λόχος κυκλώθηκε και καταστράφηκε. Το χωριό Τσαλάπερντί καθώς ήταν καλά περικυκλωμένο, από τον εκεί στρατιωτικό λόχο δεν γλύτωσε κανείς. Από τον ελληνικό λόχο λεηλατήθηκαν δύο πολυβόλα Χότσκις, όπλα , πυρομαχικά, τηλέφωνο και άλλα στρατιωτικά υλικά.¨

Ένα άλλο σημαντικό καθήκον που εκτέλεσε επίσης ο Φουάτ Μπαλκάν ήταν ότι απέτρεψε την εγκατάσταση Ελλήνων που ερχόταν από την Μ. Ασία στα τουρκικά χωριά της Δυτική Θράκης. Με αυτό τον τρόπο διασφάλισε όσο μπορούσε πως η Δυτική Θράκη θα παρέμενε τουρκική και μουσουλμανική.

Η ελληνική κυβέρνηση τον είχε στην πρώτη θέση των καταζητούμενων και μάλιστα τον είχε προκηρύξει με αμοιβή για την σύλληψη του. Αλλά καθώς εκείνος είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη και την καρδιά των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, κανένας δεν τον πρόδωσε.

Όταν μετά από την συνθήκη της Λωζάννης τα πράματα ηρέμησαν, η κυβέρνηση της Άγκυρας του απένειμε έπαινο. Μάλιστα για να είναι κοντά στην Δυτική Θράκη και για να ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση, έγινε και βουλευτής Αδριανούπολης

Πιστεύω πως διαβάζοντας όλα αυτά, γίνεται ευκολότερα αντιληπτή η ευαισθησία των Ελλήνων σχετικά με την Μπεσίκτας

…………………

…………………

Yeniakit.com.tr

1/6/2016

Σχ  : Το κείμενο αυτό αναδημοσίευσε και η εφημερίδα Μιλλέτ στις 1/6/2016. Προφανώς ως παράδειγμα για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας…

Previous Article

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (GUMUSHANE)

Next Article

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΕ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *