Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ

No Comments Share:

Η τυραννία των εγγραφών βάσει κλήρωσης σταμάτησε προς το παρόν

manset

Η τυραννία των εγγραφών στα μειονοτικά γυμνάσια με βάση την κλήρωση σταμάτησε προς το παρόν

Πριν από μέρες ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Μακεδονίας-Θράκης Παναγιώτης Κεραμάρης, είχε αναφέρει πως σε περίπτωση που οι εγγραφές  στα μειονοτικά γυμνάσια-λύκεια Κομοτηνής και Ξάνθης ξεπερνούσαν κάποιο νούμερο, τότε οι εγγραφές των μαθητών θα γινόταν βάσει κλήρωσης . Η μειονότητα είχε αντιδράσει πολύ σε αυτή την δήλωση. Σύλλογοι είχαν αντιδράσει λέγοντας πως η εγγραφή με βάση την κλήρωση είναι μια αντιδημοκρατική και μεσαιωνική πρακτική.

Μετά από τις αντιδράσεις της μειονότητας κινητοποιήθηκαν οι βουλευτές της μειονότητας. Συζήτησαν το θέμα με τον υπουργό παιδείας Αριστείδη Μπαλτά. Του ανέφεραν πως το μέτρο των  εγγραφών μετά από κλήρωση είναι λάθος, ανοίγει τον δρόμο για αδικίες, δεν επιφέρει λύση στο θέμα της ανεπάρκειας των μειονοτικών γυμνασίων και σηματοδοτεί την συνέχιση του προβλήματος.

Ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς μετά από την συνάντηση με τους βουλευτές επικοινώνησε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας & Θράκης και έδωσε εντολή να σταματήσει η πρακτική των εγγραφών με κλήρωση. Με αυτή την προσπάθεια των βουλευτών μας ειπώθηκε ένα ΣΤΟΠ σε αυτή την τυραννική πρακτική σε βάρος της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Έτσι την ώρα που οι γονείς των μαθητών ετοιμαζόταν να αρχίζουν να συγκεντρώνουν υπογραφές για το θέμα, μετά από προσπάθειες των μειονοτικών βουλευτών και του βουλευτή Ξάνθης Στάθη Γιαννακίδη, η πρακτική αυτή των αρμόδιων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, μπήκε στο ράφι.

Οι βουλευτές της μειονότητας σχολίασαν στο ραδιόφωνο του 91,8 Τσινάρ FM  το σταμάτημα αυτού του μέτρου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ, αλλά και ο Αχμέτ Αρίφ-πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Τζελάλ Μπαγιάρ, μιλώντας τηλεφωνικά στις 23/6/2015 στην εκπομπή των δημοσιογράφων Ραμαντάν Μολλά και Νετζάτ Αχμέτ ανέφεραν σχετικά με το σταμάτημα αυτού του μέτρου τα εξής :

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά : Όπως ξέρετε η Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στις 8 Ιουνίου είχε δημοσιεύσει έγγραφο με βάση το οποίο το μειονοτικό Γυμνάσιο Κομοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ θα μπορούσε να εγγράψει 105 μαθητές και το μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης Μουζαφέρ Σαλίχογλου 70 μαθητές. Είδαμε πως τις περασμένες μέρες έγιναν 168 εγγραφές στο μειονοτικό Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ. Μάθαμε πως μετά από αυτό το νούμερο, η  Περιφερειακή Διοίκηση Παιδείας της Αν. Μακεδονίας σκέφτηκε να στραφεί στην μέθοδο της κλήρωσης και κάναμε τις δικές μας προσπάθειες. Έτσι στις 23 Ιουνίου 4 βουλευτές, από την Κομοτηνή εγώ και ο Καραγιουσούφ και από την Ξάνθη ο Χουσέιν Ζεϊμπέκ και ο Στάθης Γιαννακίδης συναντηθήκαμε με τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά. Τον ενημερώσαμε για τις εξελίξεις. Του είπαμε πως η μέθοδος της κλήρωσης επαναφέρει πολύ σκληρές στιγμές στην  μνήμη της μειονότητας. Του θέσαμε την άποψη πως πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού η πραγματικότητα πως όλα τα παιδιά μας πρέπει να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους είτε στα δημόσια λύκεια είτε στα μειονοτικά λύκεια. Αναφέραμε πως η κλήρωση θυμίζει στην μειονότητα άσχημες περιόδους και είπαμε πως είναι μια μέθοδος που δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Μετά από τον αμοιβαίο διάλογο και τις εξηγήσεις μας και ο υπουργός είπε πως πραγματικά πρόκειται για μια μέθοδο που δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Μετά από τις επαφές που έκανε, μας είπε πως μέχρι να βρεθεί μια λύση η μέθοδος της κλήρωσης δεν θα εφαρμοστεί. Και είπε πως έδωσε και την δέουσα εντολή για να μην εφαρμοστεί. Εμείς στις συναντήσεις μας με τους εκπαιδευτικούς και με τους συλλόγους κηδεμόνων των μειονοτικών λυκείων Τζελάλ Μπαγιάρ και Μουζαφέρ Σαλίχογλου, διαπιστώσαμε πως το πρόβλημα φέτος μπορεί να ξεπεραστεί με την προσθήκη 1-2 κοντέινερ. Περιγράψαμε στον κύριο υπουργό αυτή την πραγματικότητα. Στην συνάντηση μας με τον δήμο, μας είχε ειπωθεί πως θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στο θέμα της υποδομής, κάτι που επίσης μεταφέραμε στον υπουργό. Παρακολουθούμε το θέμα. Πιστεύω πως το συντομότερο με την προσθήκη δύο κοντέινερ που θα μπορούν να καλύψουν τους μαθητές στην αυλή του Τζελάλ Μπαγιάρ, θα διασφαλίσουμε να μην φύγει κανένα παιδί με μάτια δακρυσμένα¨.

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ : ¨Την Παρασκευή πραγματοποιήσαμε στο γραφείο μια συνάντηση με τον σύλλογο οικογενειών του σχολείου και με την διοίκηση του σχολείου. Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το τι μπορεί να γίνει και με το τι μπορούμε να προτείνουμε. Είδαμε πως δεν είχαμε πολλές επιλογές. Ξέρετε πως και πέρσι είχαμε το ίδιο πρόβλημα του χώρου. Για πρώτη φορά δύο τμήματα της πρώτης τάξης άρχισαν μεσημεριανό ωράριο. Έτσι περιμέναμε λύση πέρσι. Φέτος όμως δεν επιθυμούν ιδιαίτερα το μεσημεριανό ωράριο. Απέμεινε μόνο μια λύση.  Όπως ξέρετε στην Κάτω Συνοικία έχουμε ένα αθλητικό κέντρο που ανήκει στο σχολείο μας. Εκεί υπάρχουν κάποια προκατασκευασμένα κτίρια. Yπάρχει μια αίτηση του 2005 που ζητά την μεταφορά τμήματος του λυκείου εκεί την οποία θέσαμε υπόψη του υπουργείου ζητώντας την στήριξη για τις δομές εκεί. Εγώ την αίτηση εκείνη και τα σχετικά σχέδια τα έδωσα σε φάκελο στον υπουργό. Αυτή είναι η οδός επίλυσης προς το παρόν για το πρόβλημα χώρου που υπάρχει στο σχολείο. Πέραν τούτου μια άλλη εναλλακτική είναι να αποδοθεί στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης ένα κτίριο κατάλληλο για εκπαίδευση. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι μια πολύ δύσκολη εκδοχή. Εν ολίγοις στα χέρια μας έχουμε δύο δυνατότητες. Η μία είναι η συνέχιση της εκπαίδευσης σε μεσημεριανό ωράριο και η άλλη η μεταφορά τμήματος του λύκειο στο αθλητικό συγκρότημα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον σύλλογο γονέων και με την διοίκηση του σχολείου. Αυτοί μας ενημερώνουν. Εμείς προς το παρόν περιμένουμε την απόφαση που θα μας δώσει το υπουργείο. Την απόφαση που θα έρθει θα την εκτιμήσουν ο σύλλογος γονέων και η διοίκηση του σχολείου. Στις 24 Ιουνίου 4 βουλευτές επισκεφτήκαμε τον υπουργό Παιδείας. Του αναφέραμε πως σύμφωνα με βάση την συνθήκη της Λοζάννης το πιο φυσικό δικαίωμα των παιδιών της μειονότητας είναι να λάβουν μειονοτική εκπαίδευση. Άκουσαν τις απόψεις και τις ιδέες μας. Η επείγουσα σύγκλιση επιτροπών για κλήρωση δεν είναι μια μέθοδος επινοημένη στις δημοκρατικές κοινωνίες. Ο υπουργός δέχτηκε τα αιτήματα μας και σταμάτησε αυτή την πρακτική. Tώρα μακάρι να βρούμε ικανοποιητικές λύσεις και για την Ξάνθη και για την Κομοτηνή. Στην Ξάνθη υπάρχει και ένα άλλο θέμα. To κτίριο είναι ένα παλιό κτίριο. Στόχος μας είναι να βρεθεί μια προσωρινή λύση. Μετά από την εξεύρεση προσωρινής λύσης να βρεθεί και μια μόνιμη. Για να μπορέσει να παρασχεθεί μια καλή παιδεία στην Ξάνθη μας, χρειάζεται ένα σύγχρονο κτίριο¨.

Αχμέτ Αρίφ : Πρόεδρος Επιτροπής Κηδεμόνων Μειονοτικού Γυμνασίου Τζελάλ Μπαγιάρ :  Καταρχήν ευχαριστώ τους τρεις βουλευτές μας. Από την πρώτη μέρα αυτού του περιστατικού μας στήριξαν. Από την ώρα που άρχισαν οι εγγραφές και ο Μουσταφά Μουσταφά και ο Αϊχάν Καραγιουσούφ, προσωπικά ήρθαν στο σχολείο μας και ενημερώθηκαν σχετικά με το μέτρο της κλήρωσης και από εμάς και από την διεύθυνση του σχολείου. Εμείς άλλωστε χρόνια τώρα ζητάμε ένα πρόσθετο κτίριο. Το 2002 κατασκευάστηκε ένα κτίριο. Εμείς ως κηδεμόνες είχαμε παραδώσει στον δήμο αίτημα ζητώντας την κατασκευή ενός ακόμη. Μπήκε μάλιστα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αλλά λόγω των οικονομικών δυσκολιών του κράτους μας δεν ήταν εύκολο να προλάβουμε. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα, εάν η μειονότητα θέλει να σπουδάσει τα παιδιά της στα δικά της μειονοτικά σχολεία και το κράτος μας το επιτρέψει, τότε εμείς ως επιτροπή κηδεμόνων μπορούμε να κάνουμε το σχολείο μας. Με την στήριξη από τον κόσμο μας μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά πρώτα το ζητάμε από το κράτος μας. Ερχόμενος τώρα στο θέμα σχετικά με την μέσω κλήρωσης εγγραφή, το θέμα αυτό έτρεξε τόσο γρήγορα που χτες οι δύο βουλευτές ήρθαν στο σχολείο μας. Είμαστε ενάντιοι σε αυτή την κατάσταση, αρκετά δεινά υπήρχαν 15 χρόνια πριν. Οι βουλευτές μας αμέσως επενέβησαν στο θέμα. Είπαν πως εμείς την Τρίτη θα συναντηθούμε με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά. Και ενώ οι βουλευτές μας πήγαιναν να συναντηθούν με τον υπουργό, ο εδώ Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεραμάρης και η ομάδα του, κινήθηκαν γρήγορα, έστησαν επιτροπή κλήρωσης και είπαν πως αύριο θα γίνει η κλήρωση. Προσπάθησαν δηλαδή να το περάσουν σαν τετελεσμένο.  Eν προκειμένω υπάρχει ένα παιχνίδι. Οι βουλευτές μας θα συζητήσουν αυτά με τον υπουργό, ενώ αυτοί κινήθηκαν γρήγορα. Τι γίνεται ; Δεν μπορεί να θεωρείται τόσο ανόητος ο κόσμος της μειονότητας. Για αυτό ακριβώς ο κόσμος της μειονότητας υπερασπίζεται το βάση της συμφωνίας της Λοζάννης, του ελληνικού συντάγματος  και των διμερών πολιτιστικών συμφωνιών δικαίωμα και λέει πως θέλω να σπουδάσω το παιδί μου σε μειονοτικά σχολεία. Και αν δεν υπάρχει χώρος, δώστε μου έναν.  Την Τρίτη 14:30 αναζητήσαμε τους βουλευτές μας. Τους είπαμε πως εσείς θα δείτε τον υπουργό αλλά εμάς μας ήρθε έγγραφο πως συστάθηκε στην Διεύθυνση Παιδείας η σχετική επιτροπή και πως αύριο θα γίνει η κλήρωση.  Στις 18:00 μετά από την συνάντηση με τον υπουργό ενημερωθήκαμε πως σταμάτησε αυτό το μέτρο. Αλλά το σημείο στο οποίο στέκομαι εγώ είναι το εξής. ¨όπως μας ήρθε έγγραφο πως συστάθηκε επιτροπή και θα γίνει κλήρωση, κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να μας έρθει έγγραφο από την Διεύθυνση Παιδείας πως έχει σταματηθεί αυτό το μέτρο.  Εάν μετά από αυτή την απόφαση για σταμάτημα αυτού του μέτρου, οι υπεύθυνοι για την Παιδεία στην περιοχή επιχειρήσουν να παίξουν κάποιο θέατρο σκιών, τότε εμείς θα καλέσουμε όλους τους γονείς και θα πάμε όπου πρέπει διεκδικώντας τα δικαιώματα μας¨.

Eφ. Μιλλέτ  24/6/2015

Σχ : 1) Είναι παιδαγωγικά ορθό δηλαδή το να στοιβάζονται 45-50 μαθητές ανά τάξη; 

2) Το μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο Ξάνθης έχει ανανεώσει την άδειά του ποτέ; Επίσης το κτίριο έχει περάσει ποτέ από έλεγχο στατικότητας; 

3) Το να υπάρξει στην Ξάνθη εναλλαγή γυμνάσιο- λύκειο πρωί-βράδυ δεν είναι μεσαιωνική πρακτική ;

Ή τα παραβλέπουμε όλα αυτά χάριν του εκτουρκισμού των παιδιών ; 

Previous Article

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟ GAY PRIDE ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Next Article

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΠΚΚ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *