fbpx

TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΡΙΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΙΦΤΑΡ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

0 σχόλια Share:

Aνησυχία στην Δυτική Θράκη

552488 Ενδιαφέρουσες ομιλίες έγιναν στο ιφτάρ των Δυτικοθρακιωτών στην Αδριανούπολη, ομιλίες που προκάλεσαν έκπληξη

Τέτοια ήταν αυτά που ακούστηκαν ενώπιον δύο υπουργών. Ο πρόξενος θύμωσε με τους Δυτικοθρακιώτες, ενώ ο μουφτής Ξάνθης παραπονέθηκε για τους εκ Τουρκίας ¨επισκέπτες¨ που τα ¨ανακατεύουν¨. Το ιφτάρ που παραδοσιακά οργανωνόταν ετησίως από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Κεσάνη λόγω εγγύτητας προς την Δυτική Θράκη, φέτος μετά από την υπουργοποίηση του καταγόμενου από την Κομοτηνή Μεχμέτ Μουεζίνογλου, μετακινήθηκε στην Αδριανούπολη. Το ιφτάρ που οργανώθηκε στο Λαλεζάρ στην όχθη του Έβρου στο Καραγάτς ήταν πολύ μέτριο. Την προεδρία του συλλόγου μετά από τον δικηγόρο Μπουρχανεττίν Χαγκιουντέρ την ανέλαβε ο Τανέρ Μουσταφάογλου. 150 άτομα μετά από Κομοτηνή και Ξάνθη, μετά από το σαχούρ (πρωινό γεύμα στο Ραμαζάνι) επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Ας γυρίσουμε όμως στο ιφτάρ…Και από τις δυό μεριές μίλησαν περίπου 15 άτομα. Ήταν σαν ένα ¨τείχος δακρύων¨ της Δυτικής Θράκης….Ο βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το ΠΑΣΟΚ Aχμέτ Χατζηοσμάν ανέφερε πως ¨Στην Ελλάδα έζησαν υπό δύσκολες συνθήκες και πλέον θέλουν να ζούνε ανθρώπινα¨, ενώ ο Mουσταφά Αλή Τσαβούς-πρόεδρος του κόμματος DEB –ο ιδρυτής του οποίου Αχμέτ Σαδίκ χρόνια πριν σκοτώθηκε σε ατύχημα- τόνισε πως ¨Ποτέ δεν μπόρεσαν να ανασάνουν στην Δυτική Θράκη, και πάντοτε παρέμειναν μειονότητα¨.

O εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Ιμπραήμ Σερίφ σε ιδιαίτερα ψηλό τόνο είχε και ¨βέλη¨ προς Τουρκία μεριά…(άραγε να ενοοούσε τους ανθρώπους από τα θρησκευτικά τάγματα και τους ανθρώπους του Γκιουλέν που έρχονται συχνά από Τουρκία ;). Όλοι εξεπλάγησαν. Eξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας «Είστε υποχρεωμένοι όμως να διαχωρίσετε αυτούς που αγωνίζονται και αυτούς που δεν αγωνίζονται στην Δυτική Θράκη» και συνέχισε λέγοντας :

Διαφορετικά η Δυτική Θράκη χάνεται. Όσοι θέλουν να κάνουν καλό στην Δυτική Θράκη ας έρθουν δίπλα μας. Το λέω εγώ, διότι εγώ είμαι που έκανα φυλακή μαζί με τον Αχμέτ Σαδίκ. Εγώ είμαι που έκανα δικαστήριο κατά της Ελλάδας στην Ευρώπη για τις αδικίες που υπεστήκαμε. Ο βασιλιάς πλέον είναι γυμνός. Εάν δεν τα συζητήσουμε αυτά σήμερα αύριο θα είναι αργά¨.

Ο πρόξενος στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ χρησιμοποίησε ακόμη πιο βαριές εκφράσεις:

¨Ο μουφτής μας είπε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός…Πλέον πρέπει να λέμε πως είναι ολόγυμνος ! Διότι δεν έχουμε ενότητα. Οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν ο ένας τον άλλο, καρφώνουν ο ένας τον άλλο και μετά φτάνουν να μην μπορούν να κοιταχτούν στο πρόσωπο¨.

Αυτό που είπε ξεκάθαρα ο πρόξενος ήταν το εξής :

 ¨Στηρίξτε τον αγώνα της μειονότητας…Δεν στηρίζετε τα σχολεία σας. Κοιτάξτε τι γίνεται στα μαθήματα Κορανίου…Αύριο, σε 10 χρόνια δεν θα μείνει άνθρωπος να κάνει ναμάζι στα τζαμιά¨.

Μετά από αυτή την απαισιόδοξη εικόνα ο θεωρούμενος και ¨μεγάλος αδελφός¨ υπουργός υγείας και βουλευτής Αδριανούπολης Δρ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου προειδοποίησε τους πάντες :

Και αφού είπε πως ¨αντί να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο και να χάνουμε το ηθικό μας, μπορούμε νε βλέπουμε με ελπίδα και εμπιστοσύνη το μέλλον και με μια λογική πως το μέλλον ανήκει στο τουρκικό έθνος¨ και μετά πρόσθεσε τα εξής :

Ο βασιλιάς δεν είναι γυμνός, δεν συμφωνώ σε αυτό το θέμα… Αυτό το λένε κάποιοι μόλις εμφανίζεται η δική τους γύμνια¨ . Τα λόγια αυτά έγινε αντιληπτό πως αφορούσαν τον Ιμπραήμ Σερίφ.

…………

Εφ. Χουριέτ 16/7/2013

Γιαλτσίν Μπαγιάρ

Previous Article

ΕΠIΘΕΣΗ ΜΕ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟ-ΣΥΡΙΑΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Next Article

OΠΛΟ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΦΡΙΚΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.