Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ

0 σχόλια Share:

Γιουσούφ Ντελή: Το ζήτημα των τεμενών το έλυσε η Μπακογιάννη

Το βράδυ της Πέμπτης, 29 Μαρτίου, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο , ύστερα από εισήγηση του ΔΗΣΥ, η τροποποίηση του άρθρου 29 σχετικά με τα απαραίτητα έγγραφα για την παραχώρηση άδειας ανοικοδόμησης τεμενών χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, σε περιοχές της Δυτικής Θράκης.

Ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μύκης, επιχειρηματίας, Γιουσούφ Ντελή, δήλωσε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, τήρησε το λόγο της. Η εισήγηση που επιμελήθηκε το κόμμα ΔΗΣΥ στο κοινοβούλιο σχετικά με αλλαγές στο νόμο περί «παραχώρησης άδειας ανοικοδόμησης στις περιοχές όπου ανοικοδομήθηκαν τεμένη», εγκρίθηκε το βράδυ της 29ης Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ.

Σε δηλώσεις του στην ομάδα του Azınlıkça Online, ο Γιουσούφ Ντελή, δήλωσε τα εξής: «Επειδή δεν υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας για τα τεμένη μας, αντιμετωπίζαμε επί μακρόν προβλήματα όσον αφορά στις εργασίες ανοικοδόμησης και αποκατάστασής τους. Εγώ προσωπικά ασχολούμαι με τον εν λόγω θέμα εδώ και έξι χρόνια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τα τεμένη μας, είχε κολλήσει στο Υπουργείο Παιδείας. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που έγιναν, το θέμα διευθετήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. Εντούτοις, επειδή δε υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας για τα τεμένη μας, δεν επιτρεπόταν η διενέργεια επισκευών ή εργασιών επέκτασης. Τα τεμένη μας δεν αποτελούν ατομική ιδιοκτησία αλλά ανήκουν στην κοινωνία των πιστών και τοιουτοτρόπως δεν υφίστανται και τίτλοι ιδιοκτησίας.

Για να τονίσω λοιπόν το πρόβλημα αυτό, συνόδευσα τη γενική πρόεδρο του κόμματός μας, της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα Ντόρα Μπακογιάννη, στο τέμενος της Σμίνθης, στα πλαίσια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει πριν από τρεις μήνες. Της μετέφερα το πρόβλημα και της έδειξα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τέμενος. Τότε η γενική πρόεδρος μας, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μας έδωσε το λόγο της. Έδωσε λόγο να εισηγηθεί στο κοινοβούλιο σχετικό νομοσχέδιο, να αγωνισθεί ψυχή τε και σώματι για να λυθεί το πρόβλημά μας και να βρει οπωσδήποτε μια λύση ακόμη και αν το κόμμα της δεν βρίσκεται στην εξουσία. Στα πλαίσια αυτά, το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εισηγήθηκε στο κοινοβούλιο τροποποίηση του νόμου περί παραχώρησης άδειας ανοικοδόμησης ακινήτου για τις περιοχές όπου έχουν ανοικοδομηθεί τεμένη.

Πριν από δύο ημέρες ήμουν στην Αθήνα με την κα Ντόρα Μπακογιάννη. Είδα την πρόταση για την τροποποίηση του νόμου και δόξα τω Θεώ, η εισήγηση αυτή εγκρίθηκε. Δι’ αυτής της οδού, αντιμετωπίσθηκε στη ρίζα του, το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο λαός μας με τα τεμένη και τους μιναρέδες. Ευχαριστώ από ψυχής τη γενική μας πρόεδρο, κα Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί τήρησε το λόγο της, μας υποστήριξε και διευθέτησε το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε με τα τεμένη μας.

Θα ήθελα, επί της ευκαιρίας, να δηλώσω και το εξής: χθες το βράδυ, μετά από την ψήφιση της εν λόγω εισήγησης, ακόμη και ο Τσετίν Μάντατζη, πλησίασε την γενική πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, για τη συγχαρεί για την εισήγηση που κατέθεσε το ΔΗΣΥ. Ναι λοιπόν, το ΔΗΣΥ και η Ντόρα Μπακογιάννη τήρησαν το λόγο τους. Εγώ εύχομαι στο λαό μας, με το καλό.

Η πορεία της τροποποίησης του νόμου

Το βράδυ της Πέμπτης, 29 Μαρτίου, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο , ύστερα από εισήγηση του, τομεάρχη Υποδομών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, η τροποποίηση του άρθρου 29 σχετικά με τα απαραίτητα έγγραφα για την παραχώρηση άδειας ανοικοδόμησης τεμενών χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, σε περιοχές της Δυτικής Θράκης.

Σύμφωνα με το παλιό νόμο-πλαίσιο, για την παραχώρηση άδειας ανοικοδόμησης για τεμένη, απαιτούνταν ο τίτλος ιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου πληρεξούσιου. Ωστόσο, η γενική πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, άνοιξε το δρόμο για την παραχώρηση αδειών στα τεμένη με την τροποποίηση που εισηγήθηκε, επί της αρχής ότι «ο λόγος που απουσιάζουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας όσον αφορά στα τεμένη και στην ακίνητη περιουσία που διαχειρίζεται η διαχειριστική επιτροπή των βακουφίων, είναι ότι η εν λόγω ακίνητη περιουσία, ανήκει επί αιώνες στις διαχειριστικές επιτροπές των βακουφίων και τον καιρό εκείνο δεν ήτο δυνατόν να υπάρξουν συμβολαιογραφικά έγγραφα που να την κατοχυρώνουν».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν στελέχη του ΔΗΣΥ, δήλωσαν τα εξής: «Με βάση το ειδικό καθεστώς όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία στη Θράκη, δεν παραχωρούνταν δημόσια πιστοποιητικά που να ορίζουν το αιτιολογικό της καταστροφής των τίτλων ιδιοκτησίας. Για το λόγο αυτό, ακόμη και για την αντικατάσταση των τζαμιών ανέκυπταν αδιανόητες δυσκολίες. Εμείς ουσιαστικά εισηγούμαστε την οδό προς την λύση. Μόνο οι διαχειριστικές επιτροπές και ο μουφτής μπορεί να παραχωρήσει πιστοποιητικά σχετικά με την ακίνητη αυτή περιουσία. Η Δημοκρατική Συμμαχία αξίωσε την τροποποίηση του νόμου, έτσι ώστε να απαλείφει η εν λόγω αβλεψία. Την Πέμπτη, 29 Μαρτίου, η εισήγησή μας εγκρίθηκε από τη Βουλή. Το κόμμα μας, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ισονομία όσον αφορά στα πολιτικά δικαιώματα των μελών της μειονότητας»

Περιοδικό Αζινλίκτσα 31-3-2012

Previous Article

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Next Article

¨ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ¨ ΤΑ ΑΝΚΑ ΚΑΙ ATAK

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *