Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

No Comments Share:

Κάηκε η ψυχή μας!!!

149020820122896

Το τέμενος σουλτάνου Τσελεμπί Μεχμέτ στο Διδυμότειχο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουρκοισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη, υπέστη μεγάλη ζημιά μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε. Η μοναδική στο είδος της ξύλινη στέγη, ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς κάηκε πλήρως.

Ανακοινώθηκε πως στο τζαμί όπου επί δύο χρόνια συνεχίζονται εργασίες επισκευής, το μεσημέρι της Τρίτης 21/3 ξέσπασε μικρής έκτασης πυρκαγιά οφειλόμενη στο ρεύμα. Η μικρής έκτασης πυρκαγιά των μεσημεριανών ωρών σβήστηκε από τούς εργάτες που έκαναν εκεί τις εργασίες επισκευών, αλλά παρόλα αυτά ενημερώθηκε και η πυροσβεστική. Η πυροσβεστική μετέβη στο τζαμί και μετά από τις εργασίες κατάσβεσης αποχώρησαν από εκεί.

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΙ

Στο ιστορικό αυτό τζαμί του Διδυμοτείχου γύρω στις 03:00 της 22/3 ξέσπασε δεύτερη πυρκαγιά. Αρμόδιοι της πυροσβεστικής είπαν πως πηγή της φωτιάς ήταν στην στέγη όπου συνεχιζόταν οι εργασίες και ότι ήταν ανεξάρτητη από αυτήν του μεσημεριού. Η φωτιά αυτή που άρχισε το πρωί γρήγορα μεταδόθηκε σε όλη την στέγη. Για να επέμβουν στην πυρκαγιά στην πλήρως ξύλινη στέγη, ήρθαν μονάδες της πυροσβεστικής από Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Η πυροσβεστική από την ένταση της φλόγας δυσκολευόταν να επέμβει. Οι φλόγες που έβγαιναν από τα τζάμια του τζαμιού μέτρα ολόκληρα ψηλά, προκάλεσαν ζημιά ακόμη και σε πινακίδες καταστημάτων. Η πυρκαγιά στο τζαμί προκάλεσε το ολοκληρωτικό κάψιμο της ξύλινης στέγης. Η πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο έξι αιώνων τζαμί του σουλτάνου Τσελεμπί Μεχμέτ.

Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΑΚΙΝΤΖΙ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Οι εργασίες κατάσβεσης συνέχισαν μέχρι το μεσημέρι της 22/3. Το περιστατικό είχε ευρεία απήχηση και στον τοπικό αλλά και στον εθνικό τύπο Τουρκίας και Ελλάδας. Ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί θέλοντας να δει την κατάσταση στο τζαμί (που είναι ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία των Βαλκανίων) μετέβη στο Διδυμότειχο. Εκεί τον Ακιντζί υποδέχτηκαν ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ματζίρ και τα άλλα μέλη της διοίκησης του συλλόγου που ίδρυσαν στο Διδυμότειχο οι Τούρκοι που ζούνε εκεί. Ο πρόξενος Ακιντζί είδε επιτόπου την κατάσταση του τζαμιού και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους. Οι αρμόδιοι είπαν στον Αλή Ριζά Ακιντζί πως θα κάνουν τις απαραίτητες επισκευές για να αποκτήσει το τζαμί την παλιά του κατάσταση. O πρόξενος Ακιντζί εστιάζοντας στην σημασία του τζαμιού είπε: Ένα πολύ σημαντικό μνημείο υπέστη μεγάλη ζημιά. Λυπόμαστε πολύ. Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την απαραίτητη βοήθεια και ενημέρωση για να αποκατασταθεί το μνημείο στην πρωτότυπη κατάσταση του.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΡΗΓΑΣ

Ο περιφερειακός διευθυντής της πυροσβεστικής Ναθαναήλ Ρήγας, δήλωσε πως αρχικά μεσημεριανές ώρες της Τρίτης ενημερώθηκαν για πυρκαγιά μέσα στο τζαμί και αμέσως επενέβησαν.  Ο Ρήγας ανέφερε πως οι άντρες της πυροσβεστικής συνέχισαν εκεί τις εργασίες τους για δύο ώρες και δεν υπήρξε κανένα θέμα και ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά την νύχτα δεν είχε σχέση με την πρώτη.

Όταν ο πρόξενος της Τουρκίας Ακιντζί τον ρώτησε ¨Που ξέσπασε η πρώτη πυρκαγιά¨, ο διευθυντής της πυροσβεστικής Ρήγας απάντησε πως ¨Σχετικά με αυτό δεν θα μπορέσω να δώσω σαφή απάντηση. Διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστεί αν λήφθησαν ή όχι τα δέοντα μέτρα ασφαλείας σχετικά με το πρώτο περιστατικό της πυρκαγιάς. ¨

Ο Ρήγας είπε πως μετά από την ενημέρωση για την πυρκαγιά η πυροσβεστική επενέβη σε περίπου 2 λεπτά και ότι η πυροσβεστική βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το σημείο. Πρόσθεσε πως για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο τζαμί, μετείχαν 24 οχήματα και 54 άντρες της πυροσβεστικής.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης σχολίασε το γεγονός ως εξής: Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά οθωμανικά μνημεία στα ευρωπαϊκά εδάφη. Ένα ιστορικό μνημείο 600 ετών. Αλλά σας το εγγυόμαστε. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επανέλθει στην παλιά του κατάσταση. Αυτό που συνέβη δεν είναι μόνο μια πληγή για το Διδυμότειχο αλλά είναι μια απώλεια για όλο τον πολιτισμό μας.

……………
……………

Ο πρόξενος Ακιντζί μετά από την πυρκαγιά ερεύνησε επιτόπου. Ο πρόξενος Ακιντζή καταρχήν ευχήθηκε περαστικά για το γεγονός και στην δήλωση του προς τους δημοσιογράφους είπε: ¨Ένα πολύτιμο ιστορικό μνημείο, δυστυχώς λόγω της πυρκαγιάς έφτασε σε αυτό το σημείο. Το μνημείο αυτό είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα της εποχής του και αποτελεί κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι ανάγκη να ερευνηθούν σωστά. Διότι σε μια μέρα ξέσπασαν δύο πυρκαγιές. Εμείς ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τεχνική στήριξη για να χτιστεί ξανά η στέγη. Σε αυτό το θέμα διαθέτουμε στην Τουρκία πολύ καλούς ειδικούς.

…………..
Το Διδυμότειχο υπήρξε μάρτυρας σημαντικών εξελίξεων στην οθωμανική ιστορία, ήταν ένα από τα σημαντικά κέντρα. Μάλιστα υπάρχουν ιστορικοί ισχυρισμοί πως μέχρι 60 χρόνια πριν από την κατάληψη της Αδριανούπολης ήταν πρωτεύουσα των Οθωμανών και θεωρείται μεταξύ των πρωτευουσών των Οθωμανών. Το τζαμί αυτό ήταν σημαντικό από πολλές πλευρές. Καταρχήν ήταν ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά των Βαλκανίων. Η κατασκευή του άρχισε στην περίοδο του Γιλντιρίμ Bαγιαζήτ, μεσολάβησε ένα μεσοδιάστημα και ολοκληρώθηκε  στην περίοδο του σουλτάνου Τσελεμπί Μεχμέτ. Για αυτό τον λόγο αναφέρεται και ως τζαμί σουλτάνου Τσελεμπί Μεχμέτ. Είναι ένα τζαμί γνωστό για την μοναδικό για την αρχιτεκτονική του και για την ιστορία της τέχνης, ενώ σε αυτό έγιναν για πρώτη φορά κάποιες δοκιμές. Η σκεπή η οποία δυστυχώς καταστράφηκε πλήρως με αυτή την πυρκαγιά, λέγεται πως δεν υπάρχει άλλη όμοια της. Από αυτή την σκοπιά είναι μια μεγάλη απώλεια. Όλα τα ιστορικά μνημεία, πρώτα από όλα  είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Εν προκειμένω το μνημείο εδώ ήταν ένα μνημείο για το οποίο οι Τούρκοι τουρίστες θα μπορούσαν να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον και υπό αυτή την έννοια υπήρχαν ελπίδες συνδεδεμένες με αυτό. Με λύπη μας γίναμε μάρτυρες της απώλειας ενός σημαντικού τμήματος ενός μοναδικού μνημείου. Και όσο και αν η ελπίδα είναι γίνει ξανά σύμφωνα με τον πρωτότυπο, ακόμη και μια επισκευή δεν είναι το ίδιο με το αυθεντικό. Ελπίζουμε να γίνουν στο μέλλον βήματα για την ανακατασκευή του. Πριν από λίγο ο διευθυντής της πυροσβεστικής μας είπε πως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο πυρκαγιών. Φυσικά σε αυτό το θέμα οι εργασίες συνεχίζονται.Είναι σημαντική η αναστήλωση του κτιρίου και των κιόνων εντός του, αλλά η απολεσθείσα στέγη από την σκοπιά της ξύλινης αρχιτεκτονικής, λόγω μιας σειράς τεχνικών στολίσματος που έφερε αλλά και επειδή έφερε κάποια μοναδικά δείγματα της τέχνης καλλιγραφίας ήταν άκρως σημαντική. Η θλίψη μας είναι μεγάλη και είχαν επενδυθεί μεγάλες ελπίδες σε αυτή την επισκευή. Είναι μεγάλη η θλίψη μας, εύχομαι περαστικά σε όλους.¨

1

¨ΩΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ¨
Ο πρόξενος Ακιντζί υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει σημαντική εμπειρία στο θέμα των αναστηλώσεων και των επισκευών ιστορικών μνημείων και συνέχισε λέγοντας : Τα πανεπιστήμιά μας, οι αρμόδιοι φορείς και οι ειδικοί μας σε αυτά τα θέματα έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση. Εμείς ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα σε αυτό το θέμα Μάλιστα στην Τουρκία υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα σαν αυτό το μνημείο όσον αφορά την τεχνική στολίσματος του μνημείου. Για αυτό το λόγο είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία.¨

Υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει σημαντική εμπειρία στο θέμα των αναστηλώσεων και των επισκευών ιστορικών μνημείων και συνέχισε λέγοντας τα πανεπιστήμιά μας οι αρμόδιοι φορείς και οι δικοί μας σε αυτά τα θέματα έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση εμείς ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα σε αυτό το θέμα Μάλιστα στην Τουρκία υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα σαν αυτό το μνημείο Όσον αφορά την τεχνική του μνημείου για αυτό το λόγο Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία.¨

 

Πρόεδρος του μορφωτικού και πολιτιστικού Συλλόγου μουσουλμάνων Διδυμοτείχου Σουλεϊμάν Ματζίρ

2

Ο Σουλεϊμάν Μάτζίρ-πρόεδρος του πολιτιστικού και μορφωτικού Συλλόγου μουσουλμάνων Διδυμοτείχου που είναι ένας σύλλογος που στήθηκε από Τούρκους που ζουν στο Διδυμότειχο, δήλωσε πως ο κόσμος της περιοχής είναι πολύ λυπημένος για το περιστατικό αυτό. Ο Ματζίρ εξέφρασε τα συναισθήματά του με αυτά τα λόγια:  Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ λυπημένοι, όπως είδατε ένα ολόκληρο οθωμανικό μνημείο εξαφανίστηκε. Κάηκε.  Πριν από μία εβδομάδα είχαν κλείσει το μεστζίτ μας. Δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια, είμαστε στεναχωρημένοι. Μακάρι σύντομα να χτιστεί, εμείς ως σύλλογος θα παρακολουθήσουμε αυτό το περιστατικό. Μας έχουν δώσει υποσχέσεις πως θα κατασκευαστεί. Μακάρι να γίνει έτσι. ¨

……………..

……………..

3 4 5 6

http://gundemgazetesi.com/haber/detay/2823

22/3/2017

Previous Article

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΙΛΛΕΤ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤO ΤΖΑΜΙ

Next Article

TO KOYIZ MAΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *