Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

No Comments Share:

 

¨Απαράδεκτο το διάταγμα σχετικά με τις μουφτείες¨

Ο Ερτζάν Αχμέτ-πρόεδρος του Συλλόγου επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 1/9 στον σύλλογο σχετικά με το προεδρικό διάταγμα που αφορά τις μουφτείες στην Δυτική Θράκη, ανακοίνωσε πως αυτό το διάταγμα είναι απαράδεκτο για την μειονότητα.

Δικηγόροι-μέλη του συλλόγου και μειονοτικοί βουλευτές συναντήθηκαν στις 1/9 στον BTAYTD για να συζητήσουν και να θέσουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το προεδρικό διάταγμα που δημοσίευσε το υπουργείο παιδείας και Θρησκευμάτων στις 29/8 και καθορίζει τις αρμοδιότητες του μουφτή, τις συνθήκες εργασίας, τα χαρακτηριστικά που θα έχει το προσωπικό που θα προσληφθεί και τα καθήκοντα τους.

Στην συνεδρίαση αυτή μετείχαν δικηγόροι από Κομοτηνή και Ξάνθη. Στην συνεδρίαση μετείχαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ιλχάν Αχμέτ και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ.

Τα μέλη του συλλόγου και οι βουλευτές, εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τις ενστάσεις που έχουν για το προεδρικό διάταγμα που αφορά τις μουφτείες. Στην συνεδρίαση αυτή και οι βουλευτές και οι δικηγόροι πήραν τον λόγο και ανέφεραν τα άρθρα για τα οποία πρέπει να υποβληθούν αντιρρήσεις.

Μετά από την συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο Ερτζάν Αχμέτ-πρόεδρος του BTAYTD, ενημέρωσε τα μέλη του τύπου σχετικά με αυτά που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση και για τα άρθρα για τα οποία υπάρχουν αντιρρήσεις.

¨ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΘΗΚΕ ΚΑΛΟΒΟΥΛΑ¨

Ο Ερτζάν Αχμέτ-πρόεδρος του BTAYTD,           στην συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε τα άρθρα του προεδρικού διατάγματος για τα οποία ενίστανται οι δικηγόροι και βουλευτές. Ο δικηγόρος Ερτζάν Αχμετ ανέφερε πως το διάταγμα αυτό είναι απαράδεκτο για την μειονότητα και είπε τα εξής:

¨Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις  29 Αυγούστου δημοσίευσε ένα προεδρικό διάταγμα. Είναι ένα προεδρικό διάταγμα που καθορίζει τις αρμοδιότητες του μουφτή, τις δικαστικές του αρμοδιότητες, τους όρους εργασίας αυτού του δικαστηρίου, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια του προσωπικού  που θα προσληφθεί, όπως και τα καθήκοντα τους. Ως νομικοί του συλλόγου ρίξαμε μια γρήγορη ματιά στο διάταγμα αυτό. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε σήμερα μια συνεδρίαση μαζί με τους βουλευτές μας. Ήταν μια πολύ αποδοτική συνάντηση και ευχαριστώ εγκάρδια τους φίλους που συμμετείχαν. Σχετικά με το προεδρικό διάταγμα, οι ενστάσεις εστιάζονται κυρίως στο πρώτο τμήμα του όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιθέσεις και πολύ μεγάλα λάθη. Και ο λόγος για αυτό είναι πως όπως όλοι ξέρουμε, αυτός ο νόμος δεν γράφτηκε από νομικούς. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Δεν είναι ανεπανόρθωτες αλλά είναι σημαντικές ελλείψεις. Το θέμα αυτό μπορεί να συζητηθεί και με τις ενάντιες απόψεις μπορούν αυτές οι ελλείψεις να καλυφθούνε. Αυτό βέβαια σε περίπτωση που υπάρχει καλή βούληση. Δεν πιστεύω πως αυτή η ρύθμιση ετοιμάστηκε με καλή βούληση. Σε μια ρύθμιση που ετοιμάστηκε με καλή βούληση, μπορεί να γίνει κάθε είδους βελτίωση.

¨ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ¨

Ένα σημείο για το οποίο οι δικηγόροι που μετείχαν στην συνάντηση εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους , είναι αυτό που προβλέπει πως οι ανακοινώσεις που θα βγαίνουν από την μουφτεία θα είναι στην επίσημη γλώσσα του κράτους στα ελληνικά και στα οθωμανικά και όχι στα τουρκικά. Ο δικηγόρος Ερτζάν Αχμέτ ανέφερε πως στο θέμα της γλώσσας παραβιάζεται το άρθρο 36 της συνθήκης της Λωζάννης και ανέφερε τα εξής : ¨Στα άρθρα 10 και 11 του πρώτου τμήματος του διατάγματος, αναφέρεται πως θα χρησιμοποιείται η επίσημη γλώσσα του κράτους. Εν προκειμένω εδώ υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση του άρθρου 36 της συνθήκης της Λωζάννης . Διότι υπάρχει επέμβαση στην γλώσσα που θα χρησιμοποιεί ένας φορέας που έχει κερδίσει την αυτονομία του με διεθνείς συνθήκες. Διότι το άρθρο 36 της συνθήκης της Λωζάννη το λέει αυτό ξεκάθαρα. Πως χρειάζεται δηλαδή οι μειονοτικοί φορείς να χρησιμοποιούν ελεύθερα την γλώσσα της μειονότητας. Αυτό είναι ένα δικαίωμα της μειονότητας που δεν περιορίζεται και δεν μπορεί να περιορίζεται με ένα προεδρικό διάταγμα. Επίσης στο διάταγμα αναφέρεται πως οι ανακοινώσεις της μουφτείας θα είναι στα ελληνικά και στα οθωμανικά. Μα για όνομα του Θεού, ποιος μιλά οθωμανικά¨.

¨Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΦΤΕΙΩΝ, ΑΠΑΡΑΔΚΕΤΟ¨

Ο δικηγόρoς και πρόεδρος του BTAYTD Ερτζάν Αχμέτ στην δήλωση που έκανε μετά από την συνάντηση υπογράμμισε πως το δεύτερο τμήμα του προεδρικού διατάγματος είναι απόλυτα απαράδεκτο. Ο Ερτζάν Αχμέτ είπε πως ¨Το δεύτερο τμήμα είναι απόλυτα απαράδεκτο και πρέπει να απορριφθεί εξ ολοκλήρου.  Διότι οι μουφτείες είναι αυτόνομες. Το δεύτερο τμήμα καταργεί εξ ολοκλήρου την αυτονομία των μουφτειών. Η μειονότητα δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί αυτό το προεδρικό διάταγμα που βγήκε το 2018 και αποτελεί συνέχεια του υπ. αρ. 1920 νόμου του 1991, που επίσης παραβίαζε την συνθήκη της Λωζάννης. Η μουφτεία είναι ένας μειονοτικός φορέας μια μειονότητας της οποίας τα δικαιώματα πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες.

¨ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ¨

Ο δικηγόρος Ερτζάν Αχμέτ, ανέφερε πως το προεδρικό διάταγμα με την παρούσα μορφή του καταργεί την αυτονομία της μουφτείας και είπε πως αυτό αποτελεί παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης.

¨Αυτού του φορέα την αυτονομία δεν μπορεί να την παρακάμπτετε και με ένα από προεδρικό διάταγμα να παίρνετε τις αρμοδιότητες του. Δεν μπορεί να την λειτουργήσετε σαν κρατική υπηρεσία. Για να το αντιληφθεί αυτό κάποιος δεν χρειάζεται καν να είναι νομικός. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης. Για αυτό εμείς ως νομικοί του συλλόγου μας είμαστε απόλυτα ενάντιοι στο να έλθει με αυτή την μορφή η ρύθμιση αυτή. Το 1923 υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάννης.  Παρακαλώ αυτούς που ετοιμάζουν τον νόμο να διαβάσουν προσεκτικά τα άρθρα 36 και 42 της συμφωνίας. Διότι εκεί υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα και ρυθμίστηκαν διεθνώς συγκεκριμένα κριτήρια. Στο πρώτο έτος των νομικών σχολών όλοι διδάσκονται πως οι διεθνείς συμφωνίες υπερισχύουν όταν είναι ενάντιες στο εσωτερικό δίκαιο μιας χώρας.

………………

http://milletgazetesi.gr/view.php?id=10901

2/9/2018

 

Previous Article

ΒΙΝΤΕΟ-ΔΑΓΚΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΑ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΗΣ !

Next Article

ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *