Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ DEB ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

No Comments Share:

Ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς μετείχε σε μια ημερίδα μειονοτήτων στην Ρουμανία

DSC_0120_1

Στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, μετά από πρόσκληση του κόμματος Ουγγρική Δημοκρατική Συμμαχία (RMDSZ), ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο σύμβουλος του ο Αϊντίν Αχμέτ και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του DEB Λεϊλά Σαλίχογλου, μετείχαν σε ημερίδα για τις μειονότητες που οργανώθηκε στην Ρουμανία από το πολιτιστικό ίδρυμα Μπερνάρντι Γκιόργκι. 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ιδρύματος στην πόλη Τίγκρου-Μούρες, μετείχαν ο Λάζλο Μπόρμπελι που είχε στην περιοχή μας για να προωθήσει την ¨καμπάνια ενός εκατομμυρίου υπογραφών¨ και είναι ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του ρουμανικού κοινοβουλίου και ταυτόχρονα πρόεδρος του πολιτιστικού ιδρύματος Μπερνάρντι Γκιόργκι, ο πρόεδρος της FUEN (Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Λαών), ο αντιπρόεδρος της FUEN Χαλίτ Χαμπίπογλου, οι Λοράντ Βίντζε και Ντίτερ Πολ Κίσνερ, εκπρόσωποι της Κροατικής Ένωσης Ρουμανίας, εκπρόσωποι ελληνικού συλλόγου, εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων, εκπρόσωποι της Σερβικής Ένωσης, εκπρόσωποι των Τουρκομουσουλμάνων Τατάρων, εκπρόσωποι της Ουκρανικής Ένωσης, εκπρόσωποι της Ένωσης ¨Μακεδόνων¨, εκπρόσωποι της Ρωσικής Ένωσης Πολιτισμού, εκπρόσωποι του Γερμανικού Δημοκρατικού Φόρουμ, εκπρόσωποι των Αρμενίων Τρανσυλβανίας, εκπρόσωποι του ιδρύματος Μπερνάντι, εκπρόσωποι ΜΚΟ, ιστορικοί, το ουγγρικό προξενείο και οι καλεσμένοι από το εξωτερικό επιτροπή του DEB που εκπροσωπούσε την Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης.

Την προεδρία της ημερίδας είχε ο Λάζλο Μπόρμπελι-πρόεδρος του πολιτιστικού ιδρύματος Μπερνάρντι Γκιόργκι. Ο Μπόρμπελι ανέφερε πως οι μειονότητες σε όλες τις χώρες έχουν προβλήματα και ότι αν κινηθούνε μαζί θα μπορέσουν να ξεπεράσουν πολλά από αυτά. Περιέγραψε πως η επίτευξη της ενότητας μπορεί να γίνει μόνο με τις συχνές συναντήσεις και την ανάπτυξη κοινών σχεδίων. Δήλωσε πως πριν από λίγο καιρό επισκέφτηκε την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, πως τώρα είναι πολύ ικανοποιημένος που βλέπει εδώ εκπροσώπους του μειονοτικού κόμματος, και ευχαριστεί τον πρόεδρος του DEB και την ομάδα του για την συμμετοχή τους.

Στην ημερίδα τέθηκαν τα θέματα των μειονοτήτων. Ο πρόεδρος της FUEN Χανς Χάϊνριχ Χάνσεν στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών, και τόνισε πως κινούμενοι από κοινού με τις 1 εκατομμύριο υπογραφές που θα συγκεντρώσουν, θα συμβάλλουν ιδιαίτερα στην επίλυση των θεμάτων των μειονοτήτων. Δήλωσε πως παρά το ότι ο μειονοτικός πληθυσμός είναι 100 εκατομμύρια, δεν εκπροσωπείται επαρκώς και ότι υπάρχουν εντός της Ε.Ε. συσσωρευμένα ανεπίλυτα μειονοτικά θέματα.

Ο αντιπρόεδρος της FUEN Χαλίτ Χαμπίπογλου στην παρουσίαση που έκανε στην ημερίδα, στάθηκε στα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Αφού περιέγραψε την διαδικασία με την οποία η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης αφέθηκε στην Ελλάδα και ανέφερε την γεωγραφική της θέση, εξέφρασε τα θέματα της μειονότητας. Ανέφερε πως 60.000 είναι αυτοί που έχασαν την υπηκοότητα τους με βάση το άρθρο 19 και ότι παρά την κατάργηση του άρθρου, η ακύρωση δεν λειτούργησε αναδρομικά. Είπε πως αρκετοί σύλλογοι κλείστηκαν λόγω της ταυτότητας τους και ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέων. Αφού αναφέρθηκε στα θέματα των μουφτειών και των βακουφίων, είπε πως γίνεται προσπάθεια παρά την αντίδραση της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης να τεθεί σε εφαρμογή με επιβολή ο ¨νόμος των 240 ιμάμηδων¨. Επίσης περιέγραψε πως υπάρχει μεγάλη αδικία στην πολιτική εκπροσώπηση, και ότι με την εφαρμογή του εκλογικού πλαφόν του 3% κατέστη αδύνατο για το DEB να βγάλει βουλευτή.

Αργότερα πήρε τον λόγο ο πρόεδρος Μουσταφά Αλή Τσαβούς και αναφερόμενος στην ιστορία των θεμάτων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, περιέγραψε το γιατί ιδρύθηκε το DEB. Περιέγραψε το πώς ο ιδρυτικός πρόεδρος του DEB Δρ. Σαδίκ Αχμέτ που είχε εκλεγεί στην βουλή, παρεμποδίστηκε αργότερα με την εφαρμογή του αντιδημοκρατικού 3%. Ανέφερε πως κάθε χώρα έχει ένα πλαφόν, αλλά ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα που να εφαρμόζει αυτό το πλαφόν και στους ανεξάρτητους υποψήφιους. Ανέφερε πως είναι πολύ ικανοποιημένος που γνώρισε τις μειονότητες και τους εκπροσώπους τους στην Ρουμανία, όπως και για την δημιουργία δεσμών μαζί τους. Ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας τον βουλευτή Λάζλο Μπόρμπελι και την Ουγγρική Συμμαχία της Ρουμανίας για την πρόσκληση.

Ιστοσελίδα του DEB 14/9/2013

Previous Article

Η ΝΤΙΛΕΚ ΚΟΤΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Next Article

¨ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ¨ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *