Συνεχίζεται το συνέδριο της FUEN
………………..
………………..
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΛΗ ΤΣΑΒΟΥΣ
O πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, μιλώντας στα εγκαίνια του συνεδρίου της FUEN, έδωσε σημαντικά μηνύματα : ¨Εμείς συνεχίσαμε μέχρι σήμερα τον νομικό μας αγώνα. Παρά την τόση καλή βούληση της μειονότητας, το ελληνικό κράτος συνεχίζει να πράττει αδικίες¨. Ο Αλή Τσαβούς είπε πως η μειονότητα έχει μεγάλες προσδοκίες από το ελληνικό κράτος. Ο Αλή Τσαβούς είπε πως ¨Η Ελλάδα έγινε μέλος της Ε.Ε. το 1981. Η μειονότητα μέχρι το 1991 μόνο αναπνοή μπορούσε να πάρει. Μετά από το 1991 έγιναν κάποιες έστω και εν μέρει βελτιώσεις¨
Ο Αλή Τσαβούς υπενθύμισε πως το ελληνικό κράτος απορρίπτει την εθνική ταυτότητα της μειονότητας και δεν την αναγνωρίζει ως τουρκική. Ο Τσαβούς είπε πως αρκετοί σύλλογοι έκλεισαν επειδή στην επωνυμία τους υπήρχε η λέξη ¨τουρκικός¨ και πρόσθεσε πως ¨Δεν μπορούμε να αναγνωριστούμε ως Τούρκοι. Επιθυμούμε να αναγνωριζόμαστε με βάση την καταγωγή μας¨.
Από την άλλη ο Αλή Τσαβούς αναφέρθηκε σε έρευνα που έκανε το DEB, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι της μειονότητας, πιστεύουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η παιδεία. Είπε πως το ελληνικό κράτος δεν προσέγγισε με στοργή την μειονότητα για αυτό το θέμα και υπογράμμισε πως αν το ελληνικό κράτος καταστεί αισιόδοξο απέναντι στην μειονότητα, τότε και η περιοχή θα αναπτυχθεί περισσότερο.
Ο Αλή Τσαβούς αναφέρθηκε στην απαγόρευση εισόδου που υπάρχει για τον Τανέρ Μουσταφάογλου-πρόεδρο του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης-Τουρκίας, ένεκα και της οποίας δεν μπόρεσε να έρθει στην πατρίδα του και να μετάσχει στο συνέδριο και είπε πως παρά την εκ μέρους του ελληνικού κράτους κατάργηση του άρθρου 19, η κατάργηση αυτή δεν είχε αναδρομική ισχύ.
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των μουφτειών και των βακουφίων, είπε πως ακόμη η μειονότητα δεν μπορεί να εκλέξει τον μουφτή της και ότι αντί αυτού διορίζονται άτομα μη αποδεκτά από τον κόσμο. Ο Τσαβούς είπε πως λόγω των οικονομικών πιέσεων, η μειονότητα δεν μπορεί να βρει με επαρκή τρόπο δουλειά στον δημόσιο τομέα και ότι λόγω των πιέσεων στο δημόσιο, άνθρωποι της μειονότητας εξαναγκάζονται σε μετανάστευση στο εξωτερικό.
Ο Αλή Τσαβούς είπε πως λόγω του εφαρμοζόμενου από το ελληνικό κράτος εκλογικού πλαφόν του 3%, η μειονότητα δεν έχει την δυνατότητα να εκλέξει ανεξάρτητο βουλευτή και εστίασε στην εκλογική επιτυχία που είχε το DEB μετέχοντας στις ευρωεκλογές του 2014. Ανέφερε πως το DEB μετέχοντας στις ευρωεκλογές κατήγαγε μια ιστορική επιτυχία στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.
Tέλος ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς εξέφρασε την ικανοποίηση του που το DEB είναι μέλος της FUEN και που η FUEN κάνει το φετινό της συνέδριο στην Ελλάδα.
ΑΛΗ ΡΙΖΑ ΑΚΙΝΤΖΙ
Ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί είπε πως στην Κομοτηνή έχει αρχίσει μια νέα περίοδο για την τουρκική μειονότητα και ότι θα επιτευχθεί αρμονία μεταξύ μειονότητας και πλειονότητας. Ο Ακιντζί είπε : ¨Η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης είναι η κληρονομιά των Οθωμανών στα Βαλκάνια και τελεί υπό την εγγύηση της συνθήκης της Λοζάννης. Σύμφωνα με την Λοζάννη έχει ίσα δικαιώματα. Οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης προσδοκούν ισότιμα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Είναι μια ειρηνική μειονότητα. Δεν έχει κάνει κινήσεις κατά της δημόσιας τάξης. Αποτελεί πηγή πλούτου για πλουραλιστικές κοινωνίες¨.
…………..
…………….
Εφ. Γκιουντέμ 15/5/2015