Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΡΟΥΣΣΑΣ ΤΟΥ ΑΚΠ ΧΑΚΑΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

No Comments Share:

H EΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 240 ΙΜΑΜΗΔΕΣ ΕΠΕΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΙΜΑΜΗΔΕΣ ΤΖΑΜΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΝΗΣ

Ο βουλευτής Προύσας του ΑΚΠ και μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης του ΑΚΠ Χακάν Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη του στο παράρτημα Προύσας του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, ερωτήθηκε σχετικά με την συζήτηση του ¨νόμου των 240 ιμάμηδων¨ στο ελληνικό κοινοβούλιο, και άσκησε κριτική. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως ¨Το ελληνικό κοινοβούλιο με αυτή την απόφαση κατά παράβαση των υποχρεώσεων της συνθήκης της Λοζάννης, έβγαλε ένα νόμο ενάντια στην Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, και επενέβη στην θρησκευτική ελευθερία της κοινότητας αυτής¨.

Ο βουλευτής Προύσας του ΑΚΠ και μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης του ΑΚΠ Χακάν Τσαβούσογλου, επισκέφτηκε το παράρτημα Προύσας του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD).

Ο Χακάν Τσαβούσογλου στην συνάντηση κατά την οποία παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος του παραρτήματος Προύσσας του BTTDD Σουκρού Κιοσέ και ο Τζιχάτ Τσινί-επικεφαλής του ΑΚΠ-Οσμάνγκαζι και μέλη του συλλόγου, υποστήριξε πως ο νόμος των 240 ιμάμηδων αποτελεί μια απευθείας επέμβαση στην θρησκευτική ελευθερία της Τουρκομουσουλμανικής κοινότητας. Ο νόμος προβλέπει πως χωρίς κανένα κριτήριο αποφοίτησης θρησκευτικοί λειτουργοί οι οποίοι θα παράσχουν υπηρεσίες σε μουσουλμάνους, θα καθορίζονται από συμβούλιο που θα αποτελείται από χριστιανούς.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου είπε πως ως Θρακιώτης και ως μέλος της τουρκικής βουλής αισθάνθηκε απογοήτευση όταν χωρίς κανένα δίκαιο λόγο και καμία προσδοκία, την ώρα μάλιστα που η τουρκική μειονότητα έχει προσδοκίες για θέματα όπως οι μουφτείες και τα βακούφια, επανήλθε στην ελληνική βουλή αυτός ο νόμος.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η επαναφορά του νόμου αυτού την ώρα που οι ομογενείς δεν έχουν καμία τέτοια προσδοκία, είναι κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό και είπε : ¨ Η πολιτική είναι ένας φορέας που ανταποκρίνεται στα αιτήματα του λαού. Το πέρασμα αυτού του νόμου από το ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς να υπάρχει τέτοιο αίτημα από τον κόσμο, συνιστά παραβίαση του βασικού του καθήκοντος¨.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως ο νόμος αυτός αποτελεί παραβίαση των άρθρων 35 και 47 της συνθήκης της Λοζάνης, και επίσης δεν συνάδει με καμία από τις νόρμες του διεθνούς δικαίου

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως ο νόμος αυτός είχε τεθεί το 2007 και είχε αποτύχει, και ότι συνιστά ένα χτύπημα για την κοινωνική ειρήνη στην περιοχή. Συνέχισε λέγοντας :

Η επαναφορά αυτού του νόμου ο οποίος απέτυχε το 2007, ο οποίος είναι ξεκάθαρο πως δεν υιοθετήθηκε αλλά απορρίφθηκε από την τουρκική κοινότητα, υπό καμία έννοια δεν συμβάλει στην κοινωνική ειρήνη. Επίσης η ετικέτα που κόλλησαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής στους βουλευτές μας και ιδιαίτερα στον βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν ως ¨πράκτορα¨, τους κατέστησε στόχο, αυτών των περιθωριακών ομάδων στο δρόμο… Οι ετικέτες αυτές είναι κάτι ακατανόητο και από πλευράς νόμου και από πλευράς κατανόησης και συνείδησης. Οι άνθρωποι αυτοί εξελέγησαν με ψήφους Ελλήνων πολιτών. Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης ποτέ δεν χρησιμοποίησε μη νόμιμες οδούς για τα νόμιμα αιτήματα της. Αυτό που ζητά η Τουρκική Κοινότητας Δυτικής Θράκης είναι να ζει σε στάτους ισότιμου πολίτη. Το γεγονός πως ακόμη και ο διορισμένος από την Ελλάδα μουφτής λέει πως ο νόμος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί, δείχνει το τι μεγέθους παράβαση ελευθεριών συνιστά αυτός ο νόμος ¨.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου τελείωσε την δήλωση του ως εξής :

¨Ότι και αν λέει ο καθένας, αποτελεί μεγάλη ειρωνεία η πρόβλεψη του νόμου, πως χωρίς κανένα κριτήριο αποφοίτησης θρησκευτικοί λειτουργοί οι οποίοι θα παράσχουν υπηρεσίες σε μουσουλμάνους, θα καθορίζονται από συμβούλιο που θα αποτελείται από χριστιανούς. Για αυτό το λόγο δεν υπάρχει καμία σκοπιά από την οποία να πεις πως υποστηρίζει την θρησκευτική ελευθερία. Γιατί λοιπόν άραγε χωρίς να υπάρχει αίτημα και βούληση από την μειονότητα, βγήκε αυτός ο νόμος ; Είναι ανάγκη να δοθεί απάντηση σε αυτό το αίτημα. Για αυτό το λόγο πιστεύω πως μακάρι αυτός ο νόμος να μην μπορέσει να εφαρμοστεί. Πριν την τελική έγκριση, ελπίζω πως αυτός ο νόμος θα αρθεί και η Ελλάδα θα άρει τις αρνητικές για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσεις της.¨

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί  21/1/2013

Σχ : Ψέματα πως η επιτροπή αποτελείται από χριστιανούς. Ψέματα πως έκανε τέτοια δήλωση ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή. Και ειρωνία να μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα η Τουρκία, χώρα που είναι πρώτη σε καταδίκες στο ΕΔΑΔ…

Previous Article

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΚΚ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Next Article

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *