Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

0 σχόλια Share:

Kαταγγελία

82f87882866fcce76dca31189f8b0135

Αυτά που έγιναν στην εκδήλωση ¨90 χρόνια μετά από την συνθήκη της Λωζάνης : Ρυθμίσεις σχετικά με την μειονότητα¨ που οργανώθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ και από το ¨πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων¨ λύπησαν ιδιαίτερα την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης.

Το ότι κατά την πρώτη μέρα της εκδήλωσης δεν επετράπη σε ομογενή μας να κάνει την παρουσίαση του στα τουρκικά, αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα της μισαλλοδοξίας απέναντι στα τουρκικά και την εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας Δυτική Θράκης. Το περιστατικό αυτό σχετικά με τα τουρκικά είναι το τρίτο μέσα σε ένα μήνα. Το πρώτο ήταν στην Ξάνθη όταν κατά την διάρκεια ενός αγώνα, ένας προπονητής απαγόρευσε στους ομογενείς αθλητές αλλά και στις οικογένειες που παρακολουθούσαν έξω να μιλάνε τουρκικά. Το δεύτερο ήταν στο νοσοκομείο Κομοτηνής όταν δημοσιεύτηκε εγκύκλιος που υπονοώντας τα τουρκικά, δυσκόλεψε την χρήση γλωσσών πέραν των ελληνικών. Καταγγέλλουμε αυτή την πίεση που περιορίζει το δικαίωμα έκφρασης και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα στάνταρ της Ε.Ε.

Από την άλλη μεριά τα λόγια του Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Καλαντζή στο πάνελ της πρώτης μέρας, σόκαραν απόλυτα την μειονότητα.

Στον κύριο Καλαντζή που ανέφερε πως ο ποταμός Έβρος δεν είναι μόνο σύνορο Ελλάδας και Τουρκίας αλλά συνιστά και σύνορο Τουρκίας και Ευρώπης, θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως στα δυτικά και όχι στα ανατολικά του Έβρου είναι εκεί όπου δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχετικά με την κουβέντα του κυρίου Καλαντζή πως το εκπαιδευτικό σύστημα ασκεί πολιτιστική γενοκτονία στους Πομάκους αδυνατούμε να σχολιάσουμε. Παγκοσμίως όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα την εθνική τους ταυτότητα. Η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης από βουνά, πεδιάδες και από τον γιακά αποτελεί ένα σύνολο. Η εθνική ταυτότητα δεν βρίσκεται στο αίμα ή στις φλέβες αλλά στο μυαλό και στην καρδιά. Η καλύτερη απάντηση στην βούληση κάποιων κύκλων που με εκπομπές στην τηλεόραση κάνουν λόγο για ¨πομακοχώρια¨ θέλοντας την διαίρεση, είναι ο αγώνας που έδωσαν οι ομογενείς μας στην καρδιά της ορεινής Ξάνθης στον Εχίνο, για να ανοίξει νηπιαγωγείο που θα παρέχει παιδεία στα τουρκικά.

Η ομιλία του κυρίου Καλαντζή με αναφορές σε ¨γενοκτονία¨ και ¨εθνοκάθαρση¨, αποτελεί αυτό ακριβώς το οποίο ο Λόρδος Κώρζον στον οποίο αναφέρθηκε και ο ίδιος, λέει πως είναι ένα ¨hate speech¨, μια δηλαδή ¨ομιλία μίσους¨.

Απαντώντας σε μια ερώτηση ο Καλαντζής ανέφερε σχετικά με την ελεύθερη εκλογή των μουφτήδων μας –που έγινε στα τζαμιά και στην βάση της συμφωνίας της Αθήνας του 1913 και άλλων διμερών και διεθνών συμφωνιών- πως οι μουφτήδες μας ούτε εκλεγμένοι είναι ούτε μουφτήδες. Η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης με αναμφισβήτητο τρόπο εξέλεξε στην Κομοτηνή τον ενάρετο μουφτή Ιμπραήμ Σερίφ, και στην Ξάνθη μετά από τον συγχωρεμένο Μεχμέτ Εμίν Αγγά εξέλεξε τον ενάρετο μουφτή Αχμέτ Μέτε, και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει στις καρδιές των μελών της μειονότητας.

Ο κύριος Καλαντζής στην ομιλία του μίλησε για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως ένα δικτάτορα που εφάρμοσε γενοκτονικές πολιτικές στις μειονότητες. Επιθυμούμε να θυμίσουμε στον κύριο Καλαντζή πως ο Έλληνας βασιλιάς Κωνσταντίνος το 1921 κατά την κατοχή της Σμύρνης εισήλθε στο μέγαρο Ιπλικτσίζαντέ πατώντας πάνω σε μια τουρκική σημαία που είχε στρωθεί κάτω. Όταν μετά το τέλος του πολέμου ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς μπήκε στο μέγαρο Ιπλικτσίζαντέ και ως αντίποινα του είχαν στρώσει κάτω μια ελληνική σημαία, αυτός δήλωσε πως ¨η σημαία είναι η περηφάνια ενός έθνους¨ και δείχνοντας τον σεβασμό του την σήκωσε. Από την ομιλία του κυρίου Καλαντζή γίνεται αντιληπτό πως δεν είναι ενήμερος πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον οποίο αναφέρθηκε, πρότεινε στα 1934 τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για Νόμπελ Ειρήνης.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι που κατέχουν σημαντικές θέσεις, πρέπει στις ομιλίες τους να είναι μετρημένοι με τρόπο ανάλογο του αξιώματος και της ιδιότητας τους και να μιλάνε ψύχραιμα και χωρίς προκλητικό ύφος. Στην μνήμη μας είναι χαραγμένο πως ο κ. Καλαντζής στην ομιλία του προς τους ¨ιεροδιδάσκαλους¨ στις 30/9/2013 στο μουσικό γυμνάσιο Κομοτηνής, συνεχώς μιλούσε για ¨μάχη¨. Όπως είναι γνωστό η μάχη γίνεται με τον εχθρό. Εμείς δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως το κράτος μας μας βλέπει σαν εχθρό, αλλά ότι πρόκειται για ένα σαρδάμ που επανέλαβε μερικές φορές ο κύριος Καλαντζής και δεν αντανακλά την οπτική γωνία του κράτους μας προς την μειονότητα.

Είναι όμως φανερό και το εξής, η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης από το βράδυ της 22/11/2013 έχασε εντελώς την εμπιστοσύνη της προς τον κύριο Γ.Γ. Θρησκευτικών Υποθέσεων του υπουργείου Παιδείας Γιώργο Καλαντζή.

Με αυτήν ευκαιρία επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στους ευρισκόμενους στο κέντρο πως από την περίοδο της Χούντας και μετά δεν μπορέσαμε να διοικήσουμε τα πατροπαράδοτα βακούφια μας και δεν μπορέσαμε να εκλέξουμε τις διοικητικές επιτροπές βακουφίων.

Τα προβλήματα στην μειονοτική εκπαίδευση είναι ολοφάνερα. Όταν στα πλαίσια του νόμου του 2006 που κατέστησε υποχρεωτική από την εκπαιδευτική περίοδο 2007-2008 την φοίτηση στο νηπιαγωγείο, ειπώθηκε πως ¨η συνθήκη της Λωζάνης δεν κάνει λόγο για νηπιαγωγεία¨ και εναντιώθηκαν στο άνοιγμα μειονοτικών νηπιαγωγείων, αυτό σίγουρα δεν αποτελεί δείγμα καλής προαίρεσης. Είναι αληθές πως εάν το 1923 η νηπιακή εκπαίδευση ήταν υποχρεωτική στην πατρίδα μας την Ελλάδα, σήμερα θα υπήρχαν μειονοτικά νηπιαγωγεία. Η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο αίτημα της να ανοίξουν μειονοτικά νηπιαγωγεία στα οποία στα πλαίσια του άρθρου 41 της συνθήκης της Λωζάνης, θα καλύπτει η ίδια όλα τα έξοδα.

Επίσης είναι φανερό πως δεν έχει δοθεί απάντηση στην ανάγκη που υπάρχει για ένα μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Θέλουμε να θυμίσουμε πως και στα δύο μειονοτικά γυμνάσια λύκεια φέτος υπήρξαν ρεκόρ εγγραφών. Και καθώς δεν έχει απομείνει χώρος στα εν λόγω σχολεία, οι γονείς τα στέλνουν στα κρατικά σχολεία, όχι από επιλογή αλλά από αναγκαιότητα.

Άγνωστη επίσης παραμένει η μοίρα του παιδαγωγικού τμήματος για μειονοτικά σχολεία που λέγεται ότι ιδρύθηκε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη.

Με αυτή την αφορμή επιθυμούμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, πως δεν αποδεχόμαστε τον νόμο 4115/2013 που προβλέπει διορισμό ¨ιεροδιδασκάλων¨.

Με λύπη μας υπενθυμίζουμε πως επί τρία χρόνια τώρα δεν βγήκε άδεια για τα δύο οχήματα τελετών που χαρίστηκαν στον σύλλογο Θρησκευτικών Λειτουργών Τζαμιών Δυτικής Θράκης, ή για να το πούμε ορθότερα, η άδεια που είχε βγει με υπογραφή υπουργού, σε σύντομο διάστημα ακυρώθηκε.

Υπό το φως των παραπάνω στοιχείων, ως Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, καλούμε την Ελλάδα για την επίλυση όλων των μειονοτικών θεμάτων, να αρχίσει έναν ειλικρινή διάλογο με την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, τα μέλη της οποίας είναι Έλληνες πολίτες και έδωσαν τις ζωές τους πολεμώντας για την πατρίδα στον Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα ανακοινώνουμε με σεβασμό στην κοινή γνώμη

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί  26/11/2013

Previous Article

ΣYΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Next Article

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!