36η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Επιστημόνων
Στις 22/1/2017 πραγματοποιήθηκε η 36η γενική συνέλευση του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας, συλλόγου που ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το 1982. Στην γενική συνέλευση τέθηκαν οι πιέσεις και οι κινήσεις εκφοβισμού κατά των μειονοτικών φορέων και οργανώσεων και κατά του συλλόγου Επιστημόνων. Η συνέλευση σφραγίστηκε από τον πρόεδρο Αχμέτ Καρά που είπε πως ¨Οι μουφτήδες μας, οι δήμαρχοι μας και ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ήρθαν στον σύλλογο μας για να ενημερωθούν από εμάς και για να μάθουν αυτά που έγιναν. Πέραν αυτών δεν υπήρξε ούτε ένας βουλευτής ή εκπρόσωπος μας που να μας πει ¨Έγινε αστυνομική έφοδος σε εσάς, πως μπορούμε να βοηθησουμε ;¨. Αυτό είναι κάτι που το αφήνω στην κρίση της κοινής γνώμης¨.
Στην γενική συνέλευση μετείχαν ο εκλεγμένος μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ, ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, o δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ και ο βοηθός του μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Χράλογλου.
Η γενική συνέλευση άρχισε με την εκλογή στην προεδρεία της συνέλευσης του Μουσταφά Κατραντζί με βοηθούς τους Ερχάν Χουσείν και Ερντί Σερίφ. Στην χαιρετιστήρια ομιλία του ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ ζήτησε να γίνει μια συνέλευση με ευρεία συμμετοχή, είπε πως τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος υπέστη διάφορες πιέσεις, πως μέλη του συλλόγου ήρθαν αντιμέτωπα ο ένας με τον άλλο και τέλος ότι είναι ανάγκη όλοι να στηρίξουν τον σύλλογο.
Ο αντιπεριφεριάρχης Οντερ Μουμίν δήλωσε πως ο σύλλογος έδωσε σκληρούς αγώνες σε μια περίοδο κατά την οποία σκλήρυναν οι πολιτικές της κυβέρνησης και του κράτους και δήλωσε πως θα βρίσκεται δίπλα στην νέα διοίκηση. Ο Μουμίν είπε πως η GAT (σημ. μεταφρ: Κοινότητα Νέων Ακαδημαϊκών-Παράρτημα του συλλόγου) πρέπει να γίνει πιο λειτουργική, πως θα πρέπει να ιδρυθεί εντός του συλλόγου ένα κέντρο εργασίας και εργαζομένων που θα μπορέσει να βοηθήσει στο θέμα της ανεργίας, πως ο σύλλογος θα πρέπει να κρατηθεί μακριά από την πολιτική, πως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πολιτικό σκαλοπάτι και ότι ο σύλλογος είναι σύλλογος της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης.
………………….
Είναι δύσκολο να είσαι μειονότητα, στην Ελλάδα μάλιστα είναι πολύ δύσκολο!
O εκλεγμένος μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ είπε πως η μειονότητα περνά δύσκολες μέρες, είπε πως καίτοι τα έτη τη δεκαετίας του 80 δεν ήταν πιο εύκολα από τα σημερινά, τότε όμως στον σύλλογο Επιστημόνων υπήρχε ένας ενθουσιασμός και μια αποφασιστικότητα για τον αγώνα και μια προσπάθεια, πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα. Ο Σερίφ είπε: ¨Η ενότητα είναι μια λέξη που την έχουμε ανάγκη. Περνώντας δύσκολες μέρες είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Για ποιο λόγο ; Δεν πρέπει ποτέ να είμαστε απελπισμένοι. Εμείς δόξα τον Αλλάχ είμαστε μουσουλμάνοι. Στο θεμέλιο της θρησκείας μας αναφέρεται πως ¨Μην χάνετε τις ελπίδες σας στον Αλλάχ, οι μόνοι που χάνουν τις ελπίδες τους στον Αλλάχ είναι οι άπιστοι.¨ Το τι θα συμβεί αύριο κανείς μας δεν το ξέρει. Αυτό που μας αναλογεί είναι να αγωνιζόμαστε μέσα σε ενότητα, αλληλεγγύη και ομοψυχία. Είναι δύσκολο να είσαι μειονότητα, στην εποχή μας ακόμη πιο δύσκολο, ενώ στην Ελλάδα πολύ πιο δύσκολο. Αύριο πάλι με κάλεσαν στην εισαγγελία. Είναι η πρώτη κλήση του έτους αυτού, ετησίως καλούμαστε 3-4 φορές στην εισαγγελία. Τους λόγους για αυτό τους γνωρίζουμε, είναι μια πολιτική εκφοβισμού και καταστολής. Αυτό είναι κάτι που εφαρμόζεται σε όλους μας…¨.
Ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά ανέφερε πως το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους, μια χρονιά στην οποία αυξήθηκαν οι πιέσεις, μια χρονιά στην οποία υπήρχαν βάσανα και πρόσθεσε πως ο σύλλογος εισήλθε σε ένα δύσκολο νομικό αγώνα. Ο Καμπζά είπε: Το ανέφερε πριν ο κ. μουφτής μου, συνεχώς καλείται στην εισαγγελία. Το ίδιο θέμα αντιμετωπίζουμε και εμείς. Εγώ μέχρι σήμερα έχω κληθεί περίπου 15 φορές στην εισαγγελία και θα συνεχίσω να πηγαίνω. Εμείς ξέρουμε και πιστεύουμε πως είμαστε στον σωστό δρόμο. Αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. Κατά την γνώμη μου όλες οι ΜΚΟ στην Δυτική Θράκη έχουν μια ξεχωριστή θέση, σημασία και καθήκον. Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας μεταξύ των φορέων αυτών πρέπει να αποτελεί τον καθρέφτη μας. Είναι ανάγκη να αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη, κάτι που εν μέρει το κάνει και στην Ελλάδα και διεθνώς ή τουλάχιστον προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Βλέποντας στην αναφορά δραστηριοτήτων βλέπουμε πως υπάρχει τμήμα σχετικό με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό δείχνει πως ο σύλλογος έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην μεταφορά του δίκαιου αγώνα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, τόσο εντός Ελλάδας όσο και στην διεθνή αρένα. Εμείς ως μέλη και ως κοινότητα είναι ανάγκη να υποστηρίζουμε αυτόν τον αγώνα του συλλόγου μας. Ευχόμαστε εντός του 2017 κάποια πράματα να πάρουν την θέση τους, κάποιες αδικίες να αρθούν και να είναι ένα έτος επικράτησης του δικαίου. Την νέα διοίκηση την περιμένει μια δύσκολη περίοδος¨.
Aσκείται μια σοβαρή και έξυπνη πίεση στην μειονότητα
Ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ είπε πως οι λόγοι για την μικρή συμμετοχή είναι πολλοί και ανέφερε πως ο σύλλογος λόγω των πιέσεων που υπέστη δεν εκπλήρωσε όπως έπρεπε τους στόχους και την λειτουργία του.
Ο Αχμέτ είπε: Στα δύο τελευταία χρόνια που υπάρχει αυτή η πολιτική, ασκείται μια σοβαρή και έξυπνη πίεση. Άλλαξε ο τρόπος της πίεσης. Παλιά οι πιέσεις ήταν σε ένα θέμα. Τώρα έχουν διευρυνθεί στην βάση και στους συλλόγους. Μέσα από μια σοβαρή εργασία, υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη πίεση στο θέμα των μειονοτικών δικαιωμάτων. Για ποιο λόγο γίνονται αυτά ; Διότι υπάρχει ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στην μειονότητα. Αυτοί οι οποίοι σκέφτονται και εκτελούν όλες αυτές τις πιέσεις, πιστεύουν πως έχουν πετύχει ένα καλό περιβάλλον για να φτάσουν στους στόχους τους. Πιστεύουν πως η μειονότητα λόγω των οικονομικών προβλημάτων έχει καταστεί απολιτίκ και ότι σε μια εποχή που έχουν δυσκολέψει οι όροι επιβίωσης θα πετύχουν πιο εύκολα τους στόχους τους. Βλέπουμε πως η αντίδραση της βάσης δεν είναι όπως θα έπρεπε. Για παράδειγμα διορίστηκε μουφτής Διδυμοτείχου και δεν ακούστηκε κιχ. Με την κατάσταση να είναι έτσι ο σύλλογος κατά την νέα περίοδο, πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Και μιλώντας για πραγματικότητα, εννοούμε πως πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες για την ανόρθωση της οικονομίας της μειονότητας. Υπάρχει το ινστιτούτο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον και σε άλλους τομείς ώστε να βρίσκουμε δουλειές στους νέους μας. Χρειάζεται να διευρύνουμε την οπτική μας γωνία. Εάν κινηθούμε με την παλιά μεθοδολογία, θα φτάσουμε να μην μπορούμε να κάνουμε εδώ συνέλευση!
Η Ελλάδα δεν θέλει να ανοίξει νηπιαγωγεία. Σε αυτό το θέμα είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις. Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς την εφαρμογή των νόμων σχετικά με τις προσλήψεις κρατικών υπαλλήλων. Είμαστε υποχρεωμένοι να προσεγγίσουμε διαφορετικά τα γεγονότα….¨
Ο Αχμέτ Καρά- πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, ευχαρίστησε όλους τους μετέχοντες για την συμμετοχή τους και εν περιλήψει είπε τα εξής: Ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου μας είναι το 1982. Οι συνθήκες εκείνων των ημερών με τις σημερινές έχουν μεγάλες διαφορές. Τις μέρες εκείνες άρχισαν τα βάσανα των συλλόγων που είχαν την λέξη ¨τουρκικός¨ στην επωνυμία τους ενώ τα διπλώματα των νέων μας που σπούδαζαν στην Τουρκία δεν αναγνωρίζονταν. Έγιναν κάποιες διαβουλεύσεις για να δοθεί αγώνας και ακολούθως ιδρύθηκε ο σύλλογος. Δεν πρέπει να παραβλέπεται πως ήταν ο μόνος φορέας που εκπροσωπούσε τότε την μειονότητα. Οι συνθήκες βέβαια άλλαξαν από τότε, βγήκαν στο προσκήνιο άλλοι φορείς μας, για αυτό και διαμορφώθηκαν διαφορές σχετικά με το ενδιαφέρον των μελών του συλλόγου σχετικά με την λειτουργία και τα καθήκοντα που είχε ο σύλλογος τότε και έχει τώρα.
Επιθυμώ συνοπτικά να δώσω πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας από τον Ιανουάριο του 2016 και εντεύθεν. Τα περισσότερα υπάρχουν άλλωστε γραπτά στην αναφορά μας. Όλοι μας ξέρουμε πως τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα για τους φορείς τις οργανώσεις και τους εκπροσώπους της μειονότητας. Στην περσινή μας συνέλευση υπήρχε μια ομάδα από προβλήματα. Τότε υπήρχαν εξελίξεις στο στάδιο της αναδιάρθρωσης, αλλά σήμερα υπάρχουν εξελίξεις που δείχνουν το μέλλον μας. Επιθυμώ να αναφέρω πως υπήρξαν πολλά σχέδια και δραστηριότητες που είτε δεν μπορέσαμε είτε δεν μας επετράπη να τα πραγματοποιήσουμε. Κάποιοι κύκλοι βλέποντας πως από τo 2015 που αναλάβαμε καθήκοντα, κάποια σχέδια μας (όπως το Ινστιτούτο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας) πραγματώθηκαν, άρχισαν να κάνουν σχέδια σχετικά με το πώς θα τα σταματήσουν και επιτάχυναν τις εργασίες τους προς αυτή την κατεύθυνση. Από τον Απρίλιο του 2016 και μετά, ιδιαίτερα στα εν Κομοτηνή παραρτήματα μας Α και Β, έγιναν έρευνες με την συμμετοχή εισαγγελέα και πήραν μια σειρά από αποφάσεις εναντίον μας…
Εάν σε κάποια θέματα είχε επιδειχθεί μεγαλύτερη ενότητα, ομοψυχία και ευαισθησία και αν όχι μόνο κάποιοι αλλά το σύνολο των αιρετών μας είχαν δηλώσει όχι πως βρίσκονται δίπλα μας αλλά πως μας στηρίζουν, τότε πιστέψτε με, όλα αυτά σε βάρος του Συλλόγου Επιστημόνων αλλά και των άλλων αιρετών δεν θα συνέβαιναν τόσο εύκολα. Αλλά δυστυχώς και πάνω στα μέλη του συλλόγου μας, αλλά και (και αυτό είναι χειρότερο) πάνω στην κοινότητα μας είναι απλωμένο ένα νεκρό χώμα ! Κάθε μέρα που περνά γινόμαστε όλο και πιο αδρανείς. Και συγγνώμη αλλά σε αυτό οι χωρικοί μας, οι μητέρες και οι πατεράδες μας δεν φταίνε. Το φταίξιμο εξ ολοκλήρου ανήκει στους εκλεγμένους μας. Εμείς που εκλεγήκαμε σε συλλόγους και φορείς μας και σε κόμματα δεν γίναμε ηγέτες στους ανθρώπους μας. Ακόμη δεν μπορέσαμε να τους εξηγήσουμε πως τα θέματα μας είναι πολύ μεγάλα και ότι θα γίνουν ακόμη χειρότερα ! Ως άνθρωποι που ζούμε στην πλέον υποανάπτυκτη περιοχή, έχουμε και εμείς οικονομικά προβλήματα. Πέραν αυτών όμως υπάρχουν ακόμη σημαντικότερα θέματα. Δυστυχώς ενώ καθημερινά η διοίκηση στρέφεται κατά πάνω μας, εμείς δεν δείξαμε και ακόμη δεν δείχνουμε την δέουσα αντίδραση. Άτομο που στο παρελθόν ήταν πρόεδρος στον σύλλογο μας και αυτή την στιγμή είναι βουλευτής, είναι εξαφανισμένος. Οι άλλοι βουλευτές δεν βρίσκονται μεταξύ μας, πάρα μόνο ο Ιλχάν Αχμέτ και μην νομίσετε πως τον κολακεύω. Με τον κύριο Ιλχάν Αχμέτ σε διάφορα σημεία είχαμε διαφορετικές σκέψεις, αλλά δυστυχώς σε αυτό το θέμα δεν επιδείχθηκε προς τον Σύλλογο Επιστημόνων η στήριξη που έπρεπε. ¨Οι μουφτήδες μας, οι δήμαρχοι μας και ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ήρθαν στον σύλλογο μας για να ενημερωθούν από εμάς και για να μάθουν αυτά που έγιναν. Πέραν αυτών δεν υπήρξε ούτε ένας βουλευτής ή εκπρόσωπος μας που να μας πει ¨Έγινε αστυνομική έφοδος σε εσάς, πως μπορούμε να βοηθησουμε ;¨. Αυτό είναι κάτι που το αφήνω στην κρίση της κοινής γνώμης¨.
Κατά τους τελευταίους 7-8 μήνες άρχισαν να ασκούνται πιέσεις σχετικά με τον Σύλλογο Επιστημόνων, στους δημάρχους-μέλη της μειονότητας, Μύκης κύριο Τζεμίλ Καμπζά, Ιάσμου κ. Ισμέτ Καντί και Αρριανών κ. Ριντβάν Αχμέτ. Εγώ ενώπιον σας επιθυμώ να τους ευχαριστήσω και τους τρεις, για την προσέγγιση τους στα περιστατικά, για την ευαισθησία τους και για την διαβούλευση που είχαν μαζί μας. Μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν κάθε οδό. Έκαναν όλες τις προσπάθειες. Κάποιοι δήμαρχοι για να μην βρεθούν κατηγορούμενοι, υποχρεώθηκαν να κλείσουν τα παραρτήματα μας που ήταν στην περιοχή τους. Εμείς δε ελπίζουμε και προσδοκούμε πως θα δικαιωθούμε στις δικαστικές αποφάσεις…¨.
Μετά από τις ομιλίες που έγιναν εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα της διοίκησης. Στις εκλογές που ακολούθησαν ψήφισαν 171 άτομα και βγήκαν 7 λευκά. Οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. πήραν τις παρακάτω ψήφους:
- Ερτζάν Αχμέτ 134
- Σουκριέ Μεχμέτ 111
- Γιουξέλ Εσάτ 104
- Μουμίν Μουμίν 95
- Σουκρού Χατζί 93
- Χουσείν Μπαλτατζί 85
- Κενάν Γκαγκαλί 85
Ελεγκτικό Συμβούλιο
- Μπαχρί Μπέλτσο 104
- Σεχέρ Αχμέτ 99
- Ριντβάν Αχμέτ 90
Η κατανομή καθηκόντων στο Δ.Σ. θα γίνει τις επόμενες μέρες.
http://rodopruzgari.com/component/k2/item/6489-y%C3%BCksek-tahsilliler-derne%C4%9Fi%E2%80%99nden-36-genel-kurul.html
22/1/2017
Σχ: Ο σύλλογος αυτός είναι που λειτουργεί παράνομους παιδικούς σταθμούς σε διάφορα σημεία της ελληνικής Θράκης. Τώρα που βρίσκει τα χρήματα και το κάνει, είναι άλλης υπηρεσίας δουλειά.
Όταν λοιπόν ο απερχόμενος πρόεδρος ευχαριστεί τους μειονοτικούς δημάρχους σχετικά με αυτό το θέμα, προφανώς εννοεί ότι οι δήμαρχοι καίτοι δέχτηκαν πιέσεις να κλείσουν τα κατά τόπους παραρτήματα που λειτουργούσαν σαν παράνομοι παιδικοί σταθμοί, αυτοί δεν το έκαναν.