ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΝΟΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Ο ευρωβουλευτής της ομάδας Πρασίνων/Ελεύθερης Συμμαχίας και αναπληρωτής πρόεδρος στην ομάδα Παραδοσιακών Μειονοτήτων, Εθνικών Κοινοτήτων και Γλωσσών Φρανσουά Αλφονσί (Γαλλία), η ΜΚΟ με έδρα τις Βρυξέλλες Ανθρώπινα Δικαιώματα χωρίς Σύνορα (HRWF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκη (ABTTF), και το κόμμα DEB, οργάνωσαν στο ευρωκοινοβούλιο μια ανοιχτή εκδήλωση όπου συζητήθηκαν τα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.
Η Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης βρέθηκε σε αίθουσα συνεδριάσεων του ευρωκοινοβουλίου στην πρωτεύουσα της Ε.Ε., για να περιγράψει τα θέματα της μειονότητας σε υπεύθυνους φορέων και οργανώσεων σχετικών με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και σε άλλους ερευνητές μειονοτικών θεμάτων. Στην συγκέντρωση μετείχαν και εκπρόσωποι από την πρεσβεία της Ελλάδας και του Ελληνοκυπριακού τομέα.
Στην συνεδρίαση αναγνώσθηκε η αναφορά που συνέταξε η επιτροπή των Ευρωπαίων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Δυτική Θράκη.
Τον συντονισμό στην συνεδρίαση έκανε ο πρόεδρος της FUEN (Ομοσπονδιακή Ένωση Λαών Ευρώπης) Χάνς Χάινριχ Χάνσεν.
Στην συνεδρίαση αυτή όπου περιγράφηκαν τα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, ο οικοδεσπότης ευρωβουλευτής Φρανσουά Αλφονσί, μοιράστηκε με τους μετέχοντες αυτά που παρατήρησε κατά την διερευνητική του επίσκεψη. Ο διευθυντής της HRWF Βίλλι Φότρ κοινοποίησε την αναφορά παρατήρησης που συνέταξε μετά την επίσκεψη του και κοινοποίησε τις παρατηρήσεις και τις συμβουλές του.
Ο δημοσιογράφος Τζεμίλ Καμπζά και ο δικηγόρος Σινάν Καβάζ (εξ ονόματος της ΤΕΞ) εξέφρασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης στους τομείς της ελευθερίας των ΜΜΕ και της ίδρυσης συλλόγων.
Ο Τζεμίλ Καμπζά επιχείρησε με παραδείγματα να παρουσιάσει το πως γίνεται προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού του μειονοτικού τύπου, με τα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ.
Ο δικηγόρος Σινάν Καβάζ στην ομιλία του περιέγραψε τα θέματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα στο θέμα του συνεταιρίζεσθαι, και ενημερώνοντας για την ιστορία της ΤΕΞ, αποκάλυψε με εκλεπτυσμένο τρόπο τις άδικες πρακτικές του κράτους.
Στην συνεδρία αυτή πέραν των παραπάνω αναφερθέντων ομιλητών, μετείχαν ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, οι εκλεγμένοι μουφτήδες Αχμέτ Μέτε και Ιμπραήμ Σερίφ, οι πρώην βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ και Τσετίν Μάντατζη, o δημοσιογράφος Αμντουλχαλίμ Ντεντέ ως εκπρόσωπος της Τουρκικής Μειονοτικής Κίνησης για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα και ο Τζεγκίζ Ομέρ από τον σύλλογο Πλάτανος.
Όλοι οι αναφερθέντες πήραν το λόγο και εξέφρασαν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους. Ιδιαίτερα η εντυπωσιακή ομιλία του Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ και οι διαπιστώσεις του σχετικά με την πολιτική αφομοίωσης του ελληνικού κράτους, πέτυχαν να τραβήξουν την προσοχή των ευρισκόμενων στην αίθουσα. Ο Ντεντέ παρομοίασε τις εργασίες της Ελλάδας για την εθνική ενότητα με αυτές της χιτλερικής Γερμανίας και ανέφερε πως ¨ζούμε σε ένα παρανοϊκό κράτος¨.
Ο Τζεγκίζ Ομέρ περιέγραψε τις αδικίες τις οποίες υφίσταται στην Ελλάδα ως ένας μειονοτικός αλλά και πολίτης της Ε.Ε. – δημοσιογράφος. Ο Ομέρ ανέφερε η εφημερίδα Μιλλέτ δεν καταχωρείται ως μάρκα από το κράτος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ασφαλιστεί, εμποδίζοντας του έτσι να ασκήσει το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Ο Ομέρ ανέφερε ότι οι αδικίες που έγιναν στην εφημερίδα Μιλλέτ –την πιο δημοφιλή εφημερίδα στην Δυτική Θράκη- αποτελούν δείγμα της επιδίωξης για φίμωση του μειονοτικού τύπου.
Εντυπωσιακές ιδιαίτερα ήταν και οι διαπιστώσεις του πρώην βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ. Ο Ιλχάν Αχμέτ περιέγραψε νομικά το πώς παρεμποδίζεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και περιέγραψε την άδικη αυτή στάση της Ελλάδος, με ντε γιούρε και ντε φάκτο παραδείγματα. Ο Αχμέτ ανέφερε πως καθώς οι επίσημα μη αναγνωρισμένοι σύλλογοι στην πράξη συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους, άρα οι ντε φάκτο αναγνωρισμένοι από το κράτος σύλλογοι είναι παράλογο να μην αναγνωρίζονται ντε γιούρε.
Ο πρώην βουλευτής Τσετίν Μάντατζη παίρνοντας το λόγο είπε πως το σημαντικότερο θέμα της μειονότητας είναι η εκ μέρους του κράτους άρνηση της εθνικής ταυτότητας. Ο Μάντατζι ανέφερε πως η μη αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας αποτελεί την κεφαλή των προβλημάτων και ότι αν το κράτος αλλάξει θέση για αυτό, τα υπόλοιπα θέματα της μειονότητας θα λυθούνε εύκολα.
Με την σειρά τους πήραν το λόγο και οι εκλεγμένοι μουφτήδες Αχμέτ Μέτε και Ιμπραήμ Σερίφ και παρουσίασαν θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και ιδιαίτερα αυτά που αντιμετωπίζει στο θρησκευτικό επίπεδο.
Ο μουφτής Ξάνθης ανέφερε πως δεν ήρθαν στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν για το ελληνικό κράτος, αλλά ότι στόχος τους είναι η άρση των αδικιών και η εξεύρεση λύσης μέσα από την χρήση του ευρωπαϊκού δικαίου. Ο Μέτε ανέφερε πως η μειονότητα είναι πιστή στο κράτος της, πως στο παρελθόν παππούδες της έπεσαν μαχόμενοι για την πατρίδα και ότι αν χρειαστεί πάλι το ίδιο θα κάνουν. Είπε επίσης πως ενώ πολλοί Έλληνες πολίτες προβαίνουν σε κινήσεις που προκαλούνε χάος στη χώρα, προβαίνοντας σε ζημιές δημόσιας περιουσίας, οι ίδιοι κηρύττουν και προσεύχονται στα τζαμιά για την έξοδο της χώρα από την κρίση, και καλούνε τον κόσμο σε μετριοπάθεια.
Ο μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ στην ομιλία που έκανε αναφερόμενος σε στοιχεία γύρω από την συνθήκη της Λοζάννης, τονίζοντας την σημασία που έχει για την μειονότητα. Ο Σερίφ αναφέρθηκε στην δικαίωση του ως μουφτή από το Ε.Δ.Α.Δ., στο ότι η μουφτεία του αναγνωρίστηκε, και είπε πως πλέον είναι ανάγκη το συντομότερο δυνατό και οι κρατικές αρχές να αναγνωρίσουν το δίκιο τους και να τους τοποθετήσουν στο αξίωμα τους.
Η επιτροπή μετά από την συνεδρίαση είχε μια σύντομη συνάντηση με τους διοργανωτές και αφού βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες αποχώρησαν από το ευρωκοινοβούλιο.
Εφ. Τρακιανίν Σεσί 29/11/2012