Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

¨ΤΙΜΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΤΑΤΟΥΡΚ¨

No Comments Share:

Τιμήσαμε τον συμπολίτη μας τον Ατατούρκ

Τιμήσαμε σήμερα (10 Νοεμβρίου) στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής τον συμπολίτη μας-ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Ατατούρκ που εκσυγχρόνισε το τουρκικό έθνος. Στην τελετή τιμής με επικεφαλής τον πρόξενο Οσμάν Ιλχάν Σενέρ και τους εργαζόμενους στο προξενείο, μετείχαν ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, η Ισίκ Σαδίκ Αχμέτ, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, οι πρώην βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ, Αχμέτ Φαίκογλου και Τσετίν Μάντατζη, Ο Χουσείν Μεχμέτ Ουστά από την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ¨Κοινωνικό Κίνημα¨ Σααντετίν Σακίρ Χουσείν, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Φολκλορικού Συλλόγου Τζεβάτ Αμντουραχμάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μειονότητας Νότιου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο διευθυντής του Λυκείου Τζελάλ Μπαγιάρ Τουνάλπ Μεχμέτ και πολλοί ομογενείς. Η τελετή σφραγίστηκε από τα λόγια του πρόξενου που είπε πως ¨Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ είναι ένα δώρο των Βαλκανίων για τον Τουρκικό κόσμο, είναι ένα δώρο των Τούρκων των Βαλκανίων. Όλοι σας πρέπει να αισθάνεστε υπερήφανοι.

Η τελετή άρχισε στις 09.05 με σιγή ενός λεπτού και συνεχίστηκε με τον εθνικό ύμνο. Αργότερα ο μαθητής 2ας τάξης του δημοτικού Κουρσάτ Αλή Τουντς-γιός του μετακλητού δασκάλου Μουσταφά Τουντς απήγγειλε το ποίημα του Μπεχτσέτ Κεμάλ Τσαγλάρ με τίτλο ¨Απευθύνσου στον Μουσταφά Κεμάλ¨. Στην τελετή μετείχε με ένα ποίημα και ο ερευνητής και αρθρογράφος Ριζά Κιρλιντοκμέ.

 

¨Ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν ένας άνθρωπος που πίστεψε στην ελληνοτουρκική φιλία¨

Στην ομιλία του ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ είπε πως τελετές τομής για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ οργανώνονται σε διάφορες χώρες , αλλά ότι οι τελετές τιμής στα Βαλκάνια είναι διαφορετικές. Ο Σενέρ είπε : Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ είναι ένα δώρο των Βαλκανίων για τον Τουρκικό κόσμο, είναι ένα δώρο των Τούρκων των Βαλκανίων. Όλοι σας πρέπει να αισθάνεστε υπερήφανοι….¨

Ο Ατατούρκ ένας μεγάλος αρχηγός, ένας Οθωμανός πασάς, ένας μεγάλος κρατικός αξιωματούχος, αρχιδιδάσκαλος, επαναστάτης αλλά περισσότερο από όλα ήταν άνθρωπος της ειρήνης. Βλέποντας την ιστορία βλέπουμε πολύ λίγους από τους ανθρώπους που νίκησαν στον πόλεμο και έπειτα ίδρυσαν κράτη και άλλαξαν καθεστώτα, να έχουν πετύχει. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ είναι ένας από τους λίγους. Πραγματικά από την στιγμή που έβγαλε την μπότα και την στολή και φόρεσε τη γραβάτα, έγινε ένας πλήρης άνθρωπος της ειρήνης. Στις 12 Ιανουαρίου 1934 υποδείχθηκε ως υποψήφιος για το Νόμπελ ειρήνης. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ένας άνθρωπος που πίστεψε στην ελληνοτουρκική φιλία. Και αυτός που τον πρότεινε για υποψήφιο για αυτό το βραβείο ήταν ο Έλληνας ηγέτης Ελευθέριος Βενιζέλος¨.

¨Στην περιοχή που ζούμε σήμερα και υπό αυτές τις δυσκολίες , η φράση ¨Τι ευτυχία να λες πως είσαι Τούρκος¨ είναι αυτή που μας φωτίζει¨

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, υπογράμμισε πως ο Ατατούρκ είναι ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο νικηφόρος στρατιωτικός διοικητής κατά την τελευταία περίοδο μιας αυτοκρατορίας, ο αρχηγός με τον οποίο άρχισε ο πόλεμος ανεξαρτησίας του τουρκικού έθνους, αυτός που αργότερα ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία και ο αρχιτέκτονας που αγωνίστηκε να πάρει το τουρκικό έθνος την θέση που του άξιζε ανάμεσα στα έθνη του κόσμου¨.

Ο Καντί εξέφρασε τις σκέψεις του λέγοντας πως ¨

Εμείς βλέποντας τον Ατατούρκ από την σκοπιά των Βαλκανίων, ως κάποιον που ανατράφηκε σε αυτά τα χώματα και ως ένα μέρος της ιστορίας, αισθανόμαστε περηφάνια. Αισθανόμαστε περηφάνια που είμαστε συμπολίτες του. Στην περιοχή που ζούμε σήμερα και υπό αυτές τις δυσκολίες , η φράση ¨Τι ευτυχία να λες πως είσαι Τούρκος¨ είναι αυτή που μας φωτίζει¨

¨Δημιουργέ μου, ευλόγησε να ανατραφούν στην Δυτική μας Θράκη πολλοί ακόμη Μουσταφά Κεμάλ. Διότι τους έχουμε ανάγκη¨.

Ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε είπε πως με λύπη του θέλει να πει πως βλέπει ότι όσο σήμερα αντιλαμβάνεται τον Μουσταφά Κεμάλ η Τουρκική Κοινότητα Δυτικής Θράκης, δεν τον αντιλαμβανόταν στο παρελθόν.

Ο Μέτε είπε :¨ Μιλώντας για κεμαλισμό αυτό χρησιμοποιήθηκε για να διαχωρίσουμε τον Μουσταφά Κεμάλ. Μιλώντας για αντικεμαλικό τμήμα, αυτό χρησιμοποιήθηκε για την διάσπαση των Τούρκων. Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι είχαν ένα σωρό προβλήματα. Δόξα τω Θεώ πλέον σήμερα όλα τα τέκνα της Δυτικής Θράκης και σε κάθε τμήμα, αντιλαμβάνονται και συζητάνε τους στόχους του Ατατούρκ και το όραμα ειρήνης που είχε για τον κόσμο. Αποτέλεσε αίτιο ενότητας και όχι διάσπασης μας. Αυτό είναι κάτι χαροποιό. Δημιουργέ μου, ευλόγησε να ανατραφούν στην Δυτική μας Θράκη πολλοί ακόμη Μουσταφά Κεμάλ. Διότι τους έχουμε ανάγκη¨.

¨Αυτός ο ηγέτης, αυτή η ιδιοφυία που γεννιέται μια φορά στα 100 χρόνια, βγήκε από αυτά τα χώματα¨

Η Ισίκ Σαδίκ Αχμέτ ανέφερε πως ήρθε με σκοπό να τιμήσει τον Ατατούρκ και να στηρίξει τον πρόξενο.

Η Σαδίκ Αχμέτ εξέφρασε τις απόψεις της λέγοντας : ¨ Αυτός ο ηγέτης, αυτή η ιδιοφυία που γεννιέται μια φορά στα 100 χρόνια, βγήκε από αυτά τα χώματα. Εμείς το λέμε αυτό παντού με περηφάνια. Και στην Τουρκία κατά τον ίδιο τρόπο μιλάμε για ¨συμπολίτη μας¨. Η κοινότητα μας ευλογήθηκε. Εάν είμαστε μέσα σε γαλήνη και ηρεμία σε αυτά τα χώματα, αυτό οφείλεται σε σένα, στην ισχύ της Δημοκρατίας που ίδρυσες και στην αιώνια ύπαρξη του τουρκικού κράτους και της συνεχώς αυξανόμενης ισχύος του¨.

¨Εμείς αισθανόμαστε περήφανοι να σκεφτόμαστε και να ζούμε σαν Μουσταφά Κεμάλ¨

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης ανέφερε πως σήμερα δεν είναι καιρός να περιγράψουμε τον Μουσταφά Κεμάλ, αλλά να τον καταλάβουμε.

Ο Τοραμάν είπε : ¨Αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια σαν συμπολίτες του Μουσταφά Κεμάλ. Από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ, ούτε αγάλματα ούτε ονόματα έμειναν. Μουσολίνι, Χίτλερ και Σαλαζάρ όλοι εξαφανίστηκαν. Σήμερα η ιδρυθείσα με τις αρχές του Ατατούρκ Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει συνέχεια ισχυρή. Το μεγαλύτερο του έργο –όπως έλεγε- το άφησε παρακαταθήκη στους νέους και στους δασκάλους. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον Μουσταφά Κεμάλ και να αγκαλιάσουμε σφιχτά τις αρχές του. Προσωπικά και εξονόματος του συλλόγου μου, λέμε το εξής : «Εάν δεν ζείτε όπως πιστεύετε, σκέφτεστε όπως ζείτε». Εμείς αισθανόμαστε περήφανοι να σκεφτόμαστε και να ζούμε σαν Μουσταφά Κεμάλ

……………….

 Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 11/11/2012

Previous Article

O ΓΝΩΣΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ….

Next Article

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *