Εφ.Μπιρλίκ 1-7-2009 αρθρογράφος Ιλχάν Ταχσίν
Ως Τούρκοι που ζούμε στην δυτική Θράκη δεν αντιδράσαμε ποτέ, ούτε και θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε στο ζήτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής διότι, ως μέλη της μειονότητας και εμείς, ίσως να είμαστε από τους πρώτους που μπορούν θα λέγαμε να γνωρίζουν την σημασία που έχει αυτό.
Ας ανοίξει λοιπόν η Σχολή. Όμως, το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας το οποίο αποτελεί εγγυήτρια χώρα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, είναι υποχρεωμένο να σκεφθεί τους τούρκους της δυτικής Θράκης. Κατά κάποιο τρόπο φέρει ευθύνη στο ζήτημα αυτό. Αυτά είναι δικαιώματα που με διεθνείς συμβάσεις έχουν δοθεί στις μειονότητες, όσο και αν φαίνονται πως αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις κάθε χώρας. Συνεπώς, ένα παρόμοιο δικαίωμα με αυτό που θα αναγνωριστεί στους Ρωμιούς της Ιστανμπούλ, πρέπει να αναγνωριστεί και στην τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης.
Ο Νόμος περί βακουφίων στην Τουρκία πέρασε από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση υπέρ των Ρωμιών. Οι υπουργοί που είπαν ας ανοίξει η Θεολογική, δηλώνουν πως έχουν γίνει οι διεργασίες σχετικά με το ζήτημα αυτό. Αυτό που φαίνεται σήμερα είναι πως η Σχολή θα λειτουργήσει και καλώς θα γίνει κάτι τέτοιο διότι το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας ποτέ δεν άσκησε πολιτική καταπίεσης ούτε και επί Οθωμανικής περιόδου στις μειονότητες ή στις κοινωνίες. Δεν το λέω αυτό εγώ αλλά τα βιβλία της ιστορίας.
Ο αντίστοιχος νόμος περί βακουφίων που έγινε στην Ελλάδα, πέρασε από την Βουλή με την σημερινή του μορφή, όπως ακριβώς τον ήθελε το Ελληνικό κράτος σύμφωνα με τα συμφέροντά του, χωρίς να ερωτηθεί η γνώμη της μειονότητας. Όπως γνωρίζετε, το ζήτημα των 240 θρησκευτικών λειτουργών ενοχλεί σε σοβαρό βαθμό την μειονότητα. Η κατάσταση που βρίσκονται οι μουφτήδες σήμερα είναι γνωστή. Η κατάσταση στην εκπαίδευση επίσης είναι φανερή. Τώρα, ακούγεται πως το Ελληνικό κράτος ήδη έχει πατήσει τον διακόπτη για την εγκατάσταση μίας σχολής, σε μια έκταση που βρίσκεται στην διαδρομή από Κομοτηνή προς Ξάνθη δίπλα στο ζαχαροπλαστείο του Νεντίμ, που θα συμπεριλαμβάνει και εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών δυναμικότητας 1000 ατόμων. Τις μελέτες των σχεδίων έχουν αναλάβει πάλι μηχανικοί και αρχιτέκτονες της μειονότητάς μας. Ποιον θα εξυπηρετεί άραγε αυτή η σχολή; Τι νόημα θα έχει; Την στιγμή που το Ελληνικό κράτος δεν δίνει άδεια να λειτουργήσει μειονοτικό γυμνάσιο στη Φιλύρα, για ποιο σκοπό ανοίγει αυτή τη σχολή; Τι επιδιώκεται να γίνει πάλι εδώ χωρίς την γνώμη της μειονότητας;
Μάλιστα αγαπητοί αναγνώστες, την στιγμή που συνεχίζονται στην Ελλάδα οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, η λειτουργία της Θεολογικής στην Ιστανμπούλ βγαίνει μπροστά μας ως ένα βήμα ή υποχώρηση προς την κατεύθυνση να περιθωριοποιηθούμε πάλι, ή να κάνουμε υποχωρήσεις σύμφωνα με τα αιτήματα του Έλληνα.
Μάλιστα, ας ανοίξει η Θεολογική Σχολή, όμως η Ελλάδα πρέπει να κάνει βήματα ή θετική προσέγγιση στο ζήτημα των μειονοτικών δικαιωμάτων. Αλλιώς αντιτασσόμαστε στην μονόπλευρη λειτουργία μιας σχολής και ας το γνωρίζουν αυτό οι πάντες.
Σχόλιο διαχειριστή : Το μήνυμα είναι σαφές. Δεν θα γίνεται καμμία κίνηση που αφορά την μειονότητα χωρίς την έγκριση των ταγών… Οι οποίοι ξέρουμε από που (να χρησιμοποιήσω ευγενικό ρήμα) σαλαγούνται !!!