fbpx

TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

0 σχόλια Share:
ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

 

Άδεια για ένα έτος από το Υπ. Θρησκευμάτων στους Αλεβίτες για τη τέλεση θρησκευτικών τελετών στον Τεκέ Ρούσσας

 Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπ. Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων απάντησε  σε αίτημα Επιτροπής Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης.
Ακολουθεί η σχετική απάντηση:

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε αίτημα Επιτροπής Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης»

Σε απάντηση στο από 27/3/2018 αίτημα της Επιτροπής Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων λαμβάνοντας υπόψη:
α) την από 27/3/2018 Ομολογία Πίστης και Αίτηση της Επιτροπής Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης καθώς και την από 8/5/2018 αίτηση της ιδίας Επιτροπής με τις οποίες αιτούνται άδεια για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους στο Τεκέ της Ρούσσας ή αλλιώς Τεκέ του Σεγήτ Αλή Σουλτάν, κατά τη διάρκεια εορτών που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του έτους,

β) τη δήλωση της Επιτροπής Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης στην Ομολογία Πίστης τους ότι «η εκδήλωση της λατρείας μας πραγματοποιείται σε χώρους συναθροίσεων που αποκαλούνται τζεμ ή τζεμέβι (cemevi) και στον Τεκέ (Μεϊντάν Εβί), αλλά όχι σε τζαμιά»,

γ) το γεγονός ότι ο Τεκές της Ρούσσας ή αλλιώς Τεκές του Σεγήτ Αλή Σουλτάν υφίσταται ως θρησκευτικός χώρος συνάθροισης Αλεβιτών Μουσουλμάνων από τον 15ο αιώνα και συνεχίζει να λειτουργεί περιστασιακά ως τέτοιος,

δ) το γεγονός ότι ο Τεκές της Ρούσσας αποτελεί μνημείο κατά τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ Α’ 153) «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»,

εγκρίνει την τέλεση πέντε (5) συγκεκριμένων θρησκευτικών τελετών/προσευχών στο χώρο λατρείας/προσευχής των Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης που βρίσκεται στη Ρούσσα Δήμου Σουφλίου Νομού Έβρου και με την ονομασία Τεκές Ρούσσας ή Τεκές του Σεγήτ Αλή Σουλτάν, με θρησκευτικό λειτουργό (Ντεντέ) τον κ. Ισμαήλ Ογλου Μεμέτ, στις ακόλουθες ημερομηνίες:
• 14 Μαρτίου, Mart Kurbani (Μαρτ Κουρμπαν), (διάρκεια μία ημέρα)
• 9 Αυγούστου, Yala Bayrami (Γιαλα Μπαϊραμ), (διάρκεια μία ημέρα)
• 8 Οκτωβρίου, Sultan Kurbani (Σουλταν Κουρμπαν), (διάρκεια μία ημέρα)
• 17 Δεκεμβρίου, On Ikiler Kurbani (Ον ικι Κουρμπαν), (διάρκεια μία ημέρα)
• 20 Σεπτεμβρίου, Asure Kurbani (Ασουρε Κουρμπαν),(κινητή εορτή)

Η Επιτροπή Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης φέρει ακέραια και αποκλειστικά την ευθύνη για τη διασφάλιση και τήρηση των συνθηκών ασφαλούς συνάθροισης των πιστών, τήρησης των κανόνων υγιεινής, ενεργητικής πυροπροστασίας καθώς και τήρησης των κανόνων και προϋποθέσεων ασφαλούς εκκένωσης του Τεκέ σε περίπτωση κινδύνου. Η διασφάλιση των ανωτέρω μπορεί να επιτευχθεί με κάθε πρόσφορο μέσο αλλά απαιτείται να πληροί τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κατά περίπτωση. Οι όποιες φορολογικές απαλλαγές ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία για τους χώρους λατρείας/προσευχής θρησκευτικών κοινοτήτων δεν ισχύουν, για την εν λόγω περίπτωση, αφού πρόκειται για όλως εξαιρετική χρήση.

Επισημαίνουμε ότι η παρούσα προσωρινή άδεια δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χώρου λατρείας και επιτρέπει μόνον την προσωρινή τέλεση θρησκευτικών τελετών/προσευχής στον Τεκέ της Ρούσσας ή Τεκέ του Σεγήτ Αλή Σουλτάν για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης κατά την ημερομηνία τέλεσης των ως άνω εορτών.

Η παρούσα δεν υποκαθιστά τυχόν αναγκαίες άδειες από συναρμόδιες αρχές (πχ.Υπουργείο Πολιτισμού) και οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να μεριμνήσουν για την άμεση εξασφάλιση αυτών.

Η παρούσα ισχύει για ένα (1) έτος.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

https://www.azinlikca.net/eidiseis/item/14421-adeia-yp-thriskevmaton-alevites-teke-rousas.html

30/5/2018

Σχ : Μια ιστορική εξέλιξη για όλη την Θράκη.

Μπράβο σε όλους όσους συνετέλεσαν σε αυτό το επίτευγμα.

Μπράβο στους ηγέτες των αλεβιτών που έδρασαν σε αυτη την κατεύθυνση, αλλά και στον Γ. Καλατζή που προχώρησε το αίτημα τους.

Και κάτι ακόμη.

Πλην του Αζινλίκτσα, άλλη τουρκόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Θράκης δεν είδαμε να γράφει τίποτε.

Γιατί;

Δεν αφήνει ο πρόξενος; 

Ή δεν αφορά την μειονότητα μια τόσο σημαντική είδηση;

Previous Article

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΑΕΡΙΟΥ

Next Article

ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.