Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΕΛΕΤΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

No Comments Share:

Ο Μεχμέτ Χιλμί μνημονεύεται στην 81η επέτειο του θανάτου του

Στις 25/6/2012, 81η επέτειος θανάτου του δημοσιογράφου-δασκάλου και εκ των ιδρυτών της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Μεχμέτ Χιλμή, θα οργανωθεί μνημόσυνο στον τάφο του στις 18.15 και ακολούθως στις 19.00 θα υπάρξει πάνελ με θέμα ¨Η ζωή του Μεχμέτ Χιλμή. Όλος ο κόσμος μας είναι καλεσμένος¨.

Ιστοσελίδα της ¨Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης  20/6/2012

Σχόλιο : Ας δούμε τώρα όμως ποιός ήταν ο Μεχμέτ Χιλμή. Αντιγράφουμε από το διδακτορικό του Κωνσταντίνου Τσιούμη:

¨Ο Mehmet Hίlmi, δάσκαλος στο επάγγελμα, υπήρξε, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ο άνθρωπος που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του τουρκικού εθνικισμού στη Δ. Θράκη. Ο δυναμικός εθνικιστής δάσκαλος ίδρυσε το 1924 την εφημερίδα Yeni Ziya (Νέο Φως), μέσα από την οποία προσπαθούσε να μεταδώσει στον πληθυσμό τις τουρκικές εθνικιστικές αρχές, εξαπολύοντας μύδρους κατά της ελληνικής διοίκησης. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για δράση υπονομευτική της εθνικής ασφάλειας. Μετά την επιστροφή του από την εξορία, κυκλοφόρησε την εφημερίδα Yeni Υοl (Νέος Δρόμoς), η οποία απαγορεύθηκε για τους ίδιους λόγους. Στα τέλη του 1926, κυκλοφόρησε την εφημερίδα Yeni Αdim (= Το νέο μου όνομα), η οποία έγινε η εφημερίδα – σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού, με απήχηση στον χώρο της μειονότητας. Η Yeni Αdim ακολούθησε την ίδια γραμμή οξύτητας με τις προηγούμενες εφημερίδες του Hilmi, με καταγγελίες κατά της ελληνικής διοίκησης και της παλαιομουσουλμανικής ηγεσίας, για υποβάθμιση των όρων ζωής της μειονότητας.

Η σύνδεση του Mehmet Hilmi με το τουρκικό προξενείο και την τουρκική πρεσβεία της Αθήνας, η συνεργασία του και η στήριξη του από αυτούς, αποδεικνύεται από τη μελέτη του αρχειακού υλικού. Πέρα από την προσωπική του δράση στα χώρια της περιοχής της Ξάνθης, ο Ηilmi ίδρυσε το 1927 και το 1928 στην Ξάνθη και την Κομοτηνή τις «Ενώσεις Τούρκων Νέων», οργανώσεις που προσέφεραν με την πολιτιστική τους δράση σημαντικό έργο στην κατεύθυνση της αφομοίωσης των κεμαλικών μεταρρυθμίσεων και άσκησαν παράλληλα σημαντικό προπαγανδιστικό έργο¨.

Previous Article

EKΡΗΞΗ ΝΑΡΚΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΝΤΙΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Next Article

ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ;

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *