Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

No Comments Share:

Τούρκοι της Δυτικής Θράκης : Εντάξει η θεολογική σχολή, εμείς τι να πούμε ;

bt-turkleri

Τα ελληνικά ΜΜΕ κοινοποίησαν το πακέτο εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και περιλάμβανε και τις μειονότητες. Και ενώ οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης και η ελληνική κοινή γνώμη αναρωτιέται ¨γιατί δεν υπάρχει η θεολογική σχολή στο πακέτο ;¨ , οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αντιδρούν λέγοντας ¨ Εντάξει η θεολογική σχολή, εμείς τι να πούμε, ούτε το παραμικρό μας δικαίωμα δεν αποδόθηκε¨.

Τα ΜΜΕ παρέθεσαν σχόλια και μομφές του τύπου ¨ Όλα καλά, αλλά για ποιο λόγο δεν ανακοινώθηκε το άνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης που ζητά η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης ; ¨.

Το επίσημο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως το πακέτο που ανακοίνωσε ο Ερντογάν περιλαμβάνει θέματα όπως εκπαίδευση σε γλώσσες πέραν των τουρκικών, ελευθερίας χρήσης της μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες, ίδρυση ινστιτούτου για τους Ρωμά, και απόδοση εκκλησιών. Το πρακτορείο σχολίασε πως δεν επιβεβαιώθηκαν οι ειδήσεις που είχαν δημοσιευτεί στους τελευταίους μήνες για άνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Η εφημερίδα ¨Τα Νέα¨ στο σχετικό του άρθρο στην ιστοσελίδα της, τονίζει την επιστροφή της μαντίλας στο δημόσιο, και γράφει πως ο Ερντογάν έκανε μια σειρά από ανοίγματα προς τις μειονότητες. Η εφημερίδα καταγράφει πως πάλι δεν βγήκε ¨βίζα¨ για την θεολογική σχολή της Χάλκης.

Η Βασιλική Γεωργίου-μέλος της Ρωμαίικης Μειονότητας Κωνσταντινούπολης, σχολιάζοντας στο CNN Türk το πακέτο, ανέφερε πως το γεγονός πως δεν συμπεριλήφθηκε η Χάλκη δημιούργησε απογοήτευση, και ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής αμοιβαιότητας. Στην εκτίμηση της σχολίασε πως τα δικαιώματα των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, έπεσαν θύμα μιας πολιτικής ανταπόδοσης για τα επιδιωκόμενα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, ενώ εντύπωση προκάλεσε πως αποκάλεσε τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης ως ¨μουσουλμανική μειονότητα¨.

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ;ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Η Τουρκία με τον εκδημοκρατισμό των τελευταίων ετών, και με ανοίγματα προς τις μειονότητες-μοναδικά στον κόσμο, απέδωσε 250 ακίνητα και διεύρυνε τα δικαιώματα.

Έναντι τούτου η Ε.Ε. και ειδικότερα η Ελλάδα που σε κάθε ευκαιρία λέει πως πρέπει να εκδημοκρατισθεί περισσότερο η Τουρκία, συνεχίζει στην Δυτική Θράκη να αφαιρεί τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας.

Η Ελλάδα έχει βάλει χέρι στις βακουφικές περιουσίες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και με τα διορισμένα εκεί άτομα τις οδηγεί σε άγνωστη μοίρα, ενώ συνεχίζει επίσης την πολιτική της άρνησης των εγγυημένων με συνθήκες δικαιωμάτων της μειονότητας.

Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αντιμετωπίζουν με θαυμασμό την ανακοίνωση του πακέτου εκδημοκρατισμού της κυβέρνησης της Τουρκίας με τα μοναδικά στον κόσμο ανοίγματα προς τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και προσδοκούν ανάλογα ανοίγματα από την Ελλάδα.

Το γεγονός όμως πως ενώ η κοινή γνώμη της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης βλέπει θετικά το πακέτο εκδημοκρατισμού -σχετικά με τις μειονότητες- της τουρκικής κυβέρνησης, η Ρωμαίικη και Ελληνική κοινή γνώμη και ΜΜΕ κατηγορούν το γεγονός που δεν περιλήφθηκε η θεολογική σχολή της Χάλκης, σε κάνει να λες ¨ε φτάνει πια¨.

Στην Δυτική Θράκη γίνονται τα εξής σχόλια :

¨Η Τουρκία απέδωσε τα βακούφια των Ρωμιών. Αποδίδει τα σχολεία τους και αναγνωρίζει ακόμη και δικαιώματα που δεν περιλαμβάνονται στην Λοζάνη. Παραπονούνται λέει επειδή στο τελευταίο πακέτο δεν περιλαμβάνεται η θεολογική σχολή. Εμείς λοιπόν τι να πούμε ; Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι ;Εμείς χαιρόμαστε για εκείνους, αυτοί δεν γίνεται να λυπηθούν και να παραπονεθούν για εμάς ; Που είναι για ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη των καταπιεσμένων ; Σε αυτούς που παραπονιούνται ¨Γιατί δεν υπάρχει η θεολογική σχολή ; ¨, πρέπει να ειπωθεί πως ¨πρέπει να αποδοθούν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Αυτός είναι ο δρόμος για να ανοίξει η θεολογική σχολή. Εάν λίγο έστω μας προσέξει η Ελλάδα, τότε η Τουρκία που ούτως η άλλως προσέχει του Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης θα ανοίξει και την θεολογική σχολή της Χάλκης. Το κλειδί της θεολογικής σχολής βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας¨.

Eφ. Μιλλέτ 3/10/2013

Previous Article

ΤΑ ¨ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ¨ ΑΣΤΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ….

Next Article

¨ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ¨…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *