Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Συνέντευξη του Ιλχάν Αχμέτ-βουλευτή ΚΙΝΑΛ στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων

0 σχόλια Share:

O Ιλχάν Αχμέτ σχολίασε στο πρακτορείο Aναντολού το ¨διάταγμα περί μουφτειών¨

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Δυτική Θράκη, το προεδρικό διάταγμα σχετικά με τις ¨αρμοδιότητες των μουφτήδων και την διοικητική τους μεταρρύθμιση¨, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από μικρό διάστημα.

Ο παλιός βουλευτής Κομοτηνής Ιλχάν Αχμέτ, σχολίασε στο πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού το προεδρικό διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τις μουφτείες.

Ο Αχμέτ δήλωσε πως το εν λογω διάταγμα καταργεί την αυτονομία της μουφτείας στην δυτική Θράκη και ότι πρέπει το συντομότερο η τουρκική μειονότητα να υποβάλλει τις νομικές της ενστάσεις.

……………….

Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά διατάγματα. Το πρώτο είναι το 18/2018 που βγήκε κατά το έτος 2018. Με αυτό για πρώτη φορά ο διορισμός ιμάμηδων και θεολόγων σε τζαμιά της δυτικής Θράκης όπως και της διοίκησης των βακουφίων περνά στην πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 53 του διατάγματος η διοίκηση και ο έλεγχος των βακουφίων περνά πλήρως στο ελληνικό κράτος, ενώ δίνεται αρμοδιότητα στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος να κλείσει και τους μεντρεσέδες. Με αυτό δηλαδή το πρώτο διάταγμα οι θρησκευτικοί θεσμοί της μειονότητας κρατικοποιούνται και παραβιάζεται η θρησκευτική της ελευθερία. Διότι σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης τα ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως οι μεντρεσέδες μας δεν κλείνουν. Η διοίκηση των βακουφίων και ο διορισμός των θρησκευτικών μας λειτουργών, δεν μπορούν να αφεθούν εντελώς στο κράτος.

Ο δικηγόρος Αχμέτ λέει πως το δεύτερο διάταγμα είναι το 52/2019 το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή με τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 11 Ιουνίου 2019 και με αυτό προβλέπεται πως το προσωπικό των μουφτειων και της διοίκησης βακουφίων,  όπως και οι υπάλληλοι γραφείων και αρχείου, διορίζονται από το κράτος.
Ο Αχμέτ περιγράφει πως με τα συγκεκριμένα διατάγματα  αφαιρούνται αρμοδιότητες από τις μουφτείες, ο θεσμός των μουφτειών εκκενώνεται εσωτερικά, καθίστανται μία συνηθισμένη κρατική υπηρεσία και προσθέτει πως όλα αυτά στην πραγματικότητα είναι τμήματα ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου που έχει ως στόχο να διατηρηθεί ο έλεγχος της μουφτείες.

Ο Αχμέτ είπε τα εξής: Με τα εν λόγω διατάγματα οι διοικητικές αρμοδιότητες του μουφτή περνάνε εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Στο επόμενο διάστημα, ίσως ένα έτος, ίσως αργότερα, είτε διορισθεί είτε εκλεγεί ένας μουφτής, θα είναι ένας μουφτής μαριονέτα.  Δηλαδή υπό αυτές τις συνθήκες ακόμη και αν το ελληνικό κράτος αποδεχθεί τους μουφτήδες που έχει εκλέξει η κοινότητα, τότε αυτό δεν θα έχει καμία σημασία. Διότι ετοιμάστηκε η υποδομή. Ο έλεγχος των βακουφίων έφυγε, ο διορισμός των ιμάμηδων αφαιρέθηκε από τους μουφτήδες, όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται δίπλα του καθορίζονται από το κράτος και εσύ θα είσαι μια μαριονέτα που θα κάθεσαι εκεί με το τουρμπάνι σου. Αυτό είναι όλο το θέμα” .

Ο Αχμετ είπε πως η τουρκική μειονότητα δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί μία τέτοια ρύθμιση και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη το συντομότερο δυνατό να υποβληθούν νομικές ενστάσεις. O Αχμέτ ανέφερε πως το δεύτερο διάταγμα βγήκε λίγο πριν να παραιτηθεί η κυβέρνηση και όπως είπε: Tο δεύτερο αυτό διάταγμα δημοσιεύτηκε μετά από το κλείσιμο της Βουλής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και το έκαναν αυτό για να μην υπάρξει ο έλεγχος στο κοινοβούλιο και να μην καταγράφουν αυτά στα πρακτικά της Βουλής. Σε αυτή την κατάσταση για την ακύρωση των διαταγμάτων, πρέπει στη βάση των διατάξεων της συνθήκης της Λωζάννης να υποβληθεί αμέσως αίτημα ακύρωσης. Διότι παραβιάζεται η καθορισμένη με συνθήκες θρησκευτική αυτονομία. Επίσης μετά από τις εκλογές της 7 ης Ιουλίου πρέπει οι νεοεκλεγέντες μειονοτικοί βουλευτές αμέσως να υποβάλλουν ερώτημα στη βουλή για αυτό το θέμα.¨

…………….

https://www.burasibatitrakya.com/haberler/25223-ilhan-ahmet-%E2%80%98m%C3%BCft%C3%BCl%C3%BCk-kararnamesi-ni-aa%E2%80%99ya-de%C4%9Ferlendirdi.html

Σχ: Για μια στιγμή μπερδευτήκαμε.

Νομίζαμε πως διαβάζαμε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ…

Προσέξτε επίσης την φωτογραφία που είναι από το δημοσίευμα… Διακρίνεται φωτογραφία με τον Ερντογάν, με την γυναίκα Ερντογάν και με τον ΥΠΕΞ του Ερντογάν…

Όλα αυτά φυσικά είναι ασήμαντα για την ηγεσία του  ΚΙΝΑΛ.

Αφού φέρνει ψήφους, όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες !

Για αυτό παρακαλώ δεν χρειάζονται ούτε βρισιές, ούτε προσβολές κατά του κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ είναι υπεύθυνη που τον δέχθηκε στο ψηφοδέλτιο και εντέλει και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ .

Previous Article

ΜΙΤ, απόπειρα δηλητηρίασης Κούρδων μαχητών και ενοίκιο 32.000 $ την ώρα (η συνοριακή πύλη…)

Next Article

Έλληνας πολίτης…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

tempus mattis mattis justo non accumsan nunc porta. venenatis, Aenean commodo dictum