Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

H TOΥΡΚΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ¨40 ΚΟΥΡΜΠΑΝΙΑ¨

No Comments Share:

7efe6b770cfc88214834c30f4ffa9097_XL

¨40 Κουρμπάνια¨

700 χρόνια πριν, Τούρκοι με επικεφαλής τον Σουλεϊμάν Πασά πέρασαν τα στενά του Τσανάκκαλε για να κατακτήσουν τα Βαλκάνια. Η περιοχή εδώ κατακτήθηκε από 40 ήρωες πολεμιστές με επικεφαλής τον Ετζέ Μπέϊ (ο τάφος του βρισκόταν κοντά στο χωριό Λεπτή του Έβρου αλλά τα τελευταία χρόνια καταστράφηκε).  Κατά την διάρκεια της κατάκτησης κάποιοι έπεσαν μάρτυρες και θάφτηκαν στην περιοχή. Ο κόσμος της περιοχής για να τιμήσει τους ήρωες αυτούς και για να δείξει την ευγνωμοσύνη του, άρχισε να οργανώνει αυτή την τελετή.

Πέρασε καιρός και όταν χαράχτηκαν τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, πέρασαν πάνω από αυτούς τους τάφους. Έτσι τμήμα των τάφων έμεινε στην Βουλγαρία. Σήμερα μπορεί κανείς να δει αυτά τα απομεινάρια. Αρχικά η τελετή αυτή οργανωνόταν στην περιοχή ¨Οροπέδιο των Ηρώων¨ που βρίσκεται δύο χλμ πάνω από την Χλόη του Ν. Ροδόπης. Αλλά μετά από την χάραξη των συνόρων η εκδήλωση μεταφέρθηκε στον σημερινό της χώρο.

Σύμφωνα με όσα περιγράφουν γέροι της περιοχής, μέχρι το 1912 στην περιοχή ¨Οροπέδιο των Ηρώων υπήρχε και ένα τζεμεβί. Αλλά αργότερα κατεδαφίστηκε και στην θέση του κατασκευάστηκε ένα φυλάκιο.

Τέλος ο Αλή Εφέντι που ζούσε στην Χλόη και μετακόμισε στην Κομοτηνή ασχολήθηκε με φούρνο και άλλες επιχειρήσεις και απέκτησε περιουσία. Ο Αλή Εφέντι καθώς δεν είχε κανέναν στον κόσμο χάρισε όλη την περιουσία του στην βακουφική επιτροπή Κομοτηνής με τον όρο να δοθεί στα Σαράντα Κουρμπάνια της Χλόης. Μέχρι πριν από είκοσι χρόνια η βακουφική επιτροπή Κομοτηνής ενίσχυε την τελετή Σαράντα Κουρμπάνια. Στις μέρες μας η εκδήλωση οργανώνεται από τον ίδιο τον κόσμο της περιοχής.

Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί  14/6/2015

Previous Article

OI ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ

Next Article

BINTEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ¨40 ΚΟΥΡΜΠΑΝΙΑ¨ ΣΤΗΝ ΧΛΟΗ-ΡΟΔΟΠΗΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *