Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Οι φιλοτουρκικές απόψεις του διπλωμάτη πρώην βοηθού του Στόλτενμπεργκ…

No Comments Share:

Μετάφραση και ανταπόκριση από το Όσλο:

Παναγιώτης Γ. Παύλος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σημερινό (σσ. 8/9) άρθρο της νορβηγικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας VG.no,αναφορικά με το πώς σημαίνον στέλεχος του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης στην Νορβηγία,και επί σειρά ετών συνεργάτης του τότε Πρωθυπουργού της χώρας και νυν Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αντιλαμβάνεται την τρέχουσα κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πρόκειται για δημοσίευμα που φιλοξενεί χθεσινές (σ. 7/9)δηλώσεις του ΈσπενΜπαρθΈιντε, ο οποίος -θυμίζουμε-όχι μόνον διατέλεσε Υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών στην κυβέρνηση Στόλτενμπεργκ αλλά και ήταν επί τριετία ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Προτού επισημάνουμε τα άκρως προβληματικά σημεία των δηλώσεων του ΈσπενΜπαρθΈιντε, παρέχουμε αυτούσιο τοάρθρο της νορβηγικής εφημερίδας μεταφρασμένο:

῾῾Σπάνια δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο εκάστου – 14 Τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο την Δευτέρα.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε πιστεύει ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας᾽᾽.

Ο ελληνικός ιστότοπος ekathimerini.com αναφέρει ότι 14 Τουρκικά μαχητικά παραβίασαν την Δευτέρα (σσ. 7/9) τον ελληνικό εναέριο χώρο του Αιγαίου 6 φορές.Τέσσερα από τα μαχητικά ήταν οπλισμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία παραπέμπει σε πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.Η Ελλάδα απάντησε με το να αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη της, τα οποία σε τέσσερεις περιπτώσεις ενεπλάκησαν σε αερομαχία χωρίς χρήση όπλων.

– Αυτό είναι σχετικά σοβαρό. Είναι περισσότερο δραματικό από ότι παλαιότερα, λέει ο ΜπαρθΈιντε στην VG.

Ο ΜπαρθΈιντε γνωρίζει τη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καλά, ύστερα από τρία χρόνια ως Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο και τη θητεία του ως Υπουργός Άμυνας, καταρχήν, και Εξωτερικών στη συνέχεια.

Συμφέροντα ιδιοκτησίας

Στην καρδιά της σύγκρουσης βρίσκεται το δικαίωμα εκμετάλλευσης θαλάσσιων πόρων πέριξ των ελληνικών νησιών. Το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων μερών έχει κλιμακωθεί ύστερα από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Δεν νομίζω ότι τα δύο μέρη βρίσκονται στο χείλος του πολέμου, λέει ο Μπαρθ Έιντε, αλλά είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση, ώστε έχουν εμπλακεί διεθνώς μεγάλοι παίκτες σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πράγματα, προσθέτει.

Εδώ, ο ΜπαρθΈιντε αναφέρεται τόσο στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και στην Γερμανίδα Καγκελλάριο Άγγελα Μέρκελ.

– Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ, διότι πρόκειται περί δύο νατοϊκών χωρών. Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε δύο χώρες του ΝΑΤΟ που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του άλλου. Με αυτή την έννοια, είναι ένα ζήτημα δύσκολο για το ΝΑΤΟ. Κυρίως διότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα για το ΝΑΤΟ σε αυτή την περιοχή, όπως η Λιβύη, η μάχη εναντίον του ISIS και ούτω καθεξής. Και θα ήθελε κανείς να το αποφύγει αυτό.

Η Ελλάδα και η Τουρκία εισήλθαν στο ΝΑΤΟ το 1952, τρία χρόνια μετά την Νορβηγία και την Δυτική Γερμανία.

-Υπάρχει ανησυχία και στην ΕΕ, καθώς η μια χώρα είναι κράτος – μέλος της, η Ελλάδα, και η άλλη είναι μια χώρα με την οποία η ΕΕ έχει Συμφωνία για το Προσφυγικό, με την οποία δεν επιτρέπεται να εισέλθουν πρόσφυγες στην Ευρώπη, λέει στην VGoΈσπενΜπαρθΈιντε.

Δεν αναμένεται λύση σύντομα

Με άλλα λόγια, η σύγκρουση δεν επηρεάζει μόνον την περιοχή. Αυτό είναι αντικείμενο μεγάλης πολιτικής.

– Υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά ταυτόχρονα δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι αναμένουμε μια ένοπλη σύγκρουση. Δεν το πιστεύω.

Ο ΜπαρθΈιντε ανησυχεί περισσότερο για ακούσια συμβάντα, όπως τυχόν εναέρια σύγκρουση δύο μαχητικών αεροσκαφών, ή δύο πλοίων, τόσο σοβαρά ώστε να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχει πολλή ιστορία και παλιά συναισθήματα σε όλο αυτό. Εδώ οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι οι Έλληνες που παραβαίνουν, και οι Έλληνες ακόμη θρηνούν την απώλεια της Κωνσταντινούπολης, όπως την αποκαλούν ακόμη. Σ᾽ αυτό το επίπεδο είμαστε!

Μολονότι ο ΜπαρθΈιντε δεν οραματίζεται την μετατροπή της σύγκρουσης αυτής σε πόλεμο, δυσκολεύεται εν τούτοις να δει και μια μόνιμη λύση. Αυτή προϋποθέτει ότι πρώτα κανείς λύνει τον κόμπο της Κύπρου, όπως πιστεύει.

-Μια λύση που σημαίνει ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ ξανά, νομίζω ότι είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε.

Τέλος δημοσιεύματος– Επισημάνσεις

Υπάρχουν δύο σοβαρότατα ζητήματα που προκύπτουν με αφορμή τις δηλώσεις αυτές του Νορβηγού πρώην ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ, που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει άμεσα υπόψη και να επισημάνει στη Νορβηγία αρμοδίως:

1. Ο ΈσπενΜπαρθΈιντε παραβλέπει σκόπιμα το ζήτημα των συστηματικών παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία, προσπαθώντας δολίως (;) να το παρουσιάσει ισοβαρώς.

Η άποψή του ότι ῾῾είναι πολύ σπάνιο να έχουμε δύο χώρες του ΝΑΤΟ που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του άλλου᾽᾽, συνιστά καταφανή μονομέρεια, ευθέως συντεταγμένη με παρόμοια εκφρασθείσα αντίληψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, ΓενςΣτόλτενμπεργκ, και μαρτυρά είτε άγνοια των επίσημων στοιχείων για τις χιλιάδες τουρκικές παραβιάσεις ετησίως, που η Ελλάδα συστηματικά καταθέτει στο ΝΑΤΟ, είτε σκόπιμη παρασιώπησή τους.

2. Η δήλωση του πρώην ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, και Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Κύπρο, ότι είμαστε ακόμη στο επίπεδο όπου οι Έλληνες ῾῾ακόμη θρηνούν την απώλεια της Κωνσταντινούπολης᾽᾽, την οποία και ῾῾αποκαλούν έτσι᾽᾽ (σε αντίθεση προφανώς με τη χρήση του ονόματος Istanbul), διατυπώνεται ανήμερα της 65ης μαύρης επετείου των Σεπτεμβριανών, του φονικού Πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης, που σήμανε την αρχή του τέλους της Ελληνικής Ορθόδοξης Μειονότητας, στην πλέον κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία.

Αυτή η –με αρκετή δόση ειρωνείας στην νορβηγική γλώσσα –αναφορά του Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν τιμά ούτε τον ίδιο ως πολιτικό επιστήμονα και πολιτικό άνδρα, ούτε το Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας, ούτε καν τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, με τον οποίο έχουν υπάρξει στενοί συνεργάτες επί σειρά ετών, και σε ευθυγράμμιση με τις απόψεις του οποίου και ο ίδιος κινείται.

Πηγή νορβηγικού δημοσιεύματος:

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/41j8nq/sjelden-to-nato-land-krenker-hverandres-luftrom

Previous Article

Ασταμάτητη (προς τα κάτω) η λίρα, αλλά εμείς ακόμη επιτρέπουμε τα τουρκικά φορτηγά να περνάνε…

Next Article

Υπογραφή Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *