Εφ. Ραντικάλ 2-9-2011
Κατά την ανακαίνιση του σπιτιού αποκαλύφθηκε μια άλλη αρχαία πόλη της Εφέσου
Τα ψηφιδωτά σε δάπεδο που βρέθηκαν τυχαία κατά την ανακαίνιση σπιτιού σε σπίτι του Καχραμάνμαρας το 2007 σε σπίτια της αρχαίας πόλης της Γερμανικίας ελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Πολλοί ντόπιοι και ξένοι επιστήμονες έρχονται στο Μάρας για να δούνε τα μωσαϊκά.
Τα μωσαϊκά αυτά που λέγεται πως παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με αυτά στην Έφεσο και στο Ζεύγμα, δίνουν ελπίδες για τον τουρισμό. Το σχέδιο για να ανοίξει στο κοινό ο χώρος εστάλη στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Η Γερμανικία που ήταν μια πόλη στο 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ. έγινε αντιληπτό ότι είχε κατοίκους υψηλόβαθμους αριστοκράτες, και φαίνεται πως θα καταστήσει το Μάρας ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μωσαϊκών στον κόσμο.
Κάθε μια από τις περίπου 100 βίλες έχει 15-20 δωμάτια και τα μωσαϊκά παρέχουν σημαντικά στοιχεία για στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της εποχής. Ανάμεσα στα μωσαϊκά που αποδίδουν ζώα και φυτά με ιδιαίτερα ρεαλιστικό τρόπο, περιλαμβάνεται και η εικόνα του ¨κόκορα¨, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχαμε συναντήσει στα γνωστά μωσαϊκά.
Το Μάρας μετά την κυριαρχία Χιτιτών, Ασσύριων, Περσών, Μακεδόνων και Σελεφκιδών το 64 π.Χ. πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων. Η πόλη κατασκευάστηκε ξανά από τον αυτοκράτορα της Ρώμης Καίσαρα Αύγουστο Γερμανίκιο, και της δόθηκε η ονομασία ¨Καισάρια Γερμανικία¨. Τα μωσαϊκά δαπέδου της Γερμανικίας ανήκουν στην ύστερη ρωμαϊκή/ πρώιμη βυζαντινή περίοδο.
Τα μωσαϊκά έφεραν μια αρχαιολογική επανάσταση στο Καχραμάνμαράς. Ο Σεγιντιχάν Κιουτσούκνταγλι- διευθυντής περιοχής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε τα εξής : ¨ Κατά το 2010 στείλαμε στείλαμε στις αρχαιολογικές σχολές της χώρας πρόσκληση συμμετοχής στις επιστημονικές ανασκαφές πάνω στα επιδαπέδια μωσαϊκά της αρχαίας πόλης της Γερμανικίας. Το 2011 επ΄ευκαιρία του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Μωσαϊκών στην Τουρκία, καλέσαμε ντόπιους και ξένους επιστήμονες για τις επιστημονικές ανασκαφές. Το 2010 υποβλήθηκε αίτημα δημιουργίας αρχαιολογικού τμήματος στα πλαίσια της σχολής φιλολογίας του πανεπιστημίου του Καχραμάνμαράς. Το 2011 το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης ενέκρινε την σχετική απόφαση της συνόδου των πανεπιστημίων. Τις επόμενες μέρες θα προβούμε σε παγκόσμιες ανακοινώσεις για τα μωσαϊκά του Μάρας.