Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

No Comments Share:

220420161309506497747_2

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς μετέχοντας σε εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης και απαντώντας στον παρουσιαστή του είπε πως στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία τύπου και έκφρασης και ότι ¨Για παράδειγμα στην Τουρκία αν κάνεις μια εκπομπή και μου πάρεις συνέντευξη, την άλλη μέρα μπορεί να απολυθείς¨.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ήταν καλεσμένος στην δίωρη  εκπομπή ¨L’Erba dei Vicini¨ του ιταλικού κρατικού καναλιού RAI3 και για περίπου 8 λεπτά απάντησε σε ερωτήσεις.
Ο Ντεμιρτάς είπε πως η Τουρκία είναι μια πολύ ωραία χώρα αλλά υπάρχει είπε θέμα με την κυβέρνηση και την δημοκρατία. Ο Ντεμιρτάς είπε : ¨Εμείς αγωνιζόμαστε για να υπάρξουν αυτά όπως πρέπει. Ζητάμε μια θεσμοθετημένη δημοκρατία και πιστεύουμε πως είμαστε αρκετά ισχυροί για να το πετύχουμε.


Όταν ο παρουσιαστής Μπέπε Σεβεργκνίνι, ρώτησε ¨Τι σημαίνει να είσαι σήμερα Κούρδος στην Τουρκία¨, ο Ντεμιρτάς απάντησε λέγοντας : ¨ Είμαστε ένας λαός 20 εκατομμυρίων. 100 χρόνια οι Αρμένιοι αγωνίζονται να αποδείξουν πως σκοτώθηκαν σε εκείνα τα εδάφη. Επίσης για 100 χρόνια οι Κούρδοι προσπαθούν να αποδείξουν αυτά που βιώνουν εκεί και αγνοούνται. Και όμως εμείς είμαστε τμήμα αυτών των εδαφών, εκεί είναι η πατρίδα μας. Εμείς θέλουμε να ζούμε μαζί με τους άλλους λαούς¨.

¨ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝOΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ISIS¨

Όταν είπαν στο Ντεμιρτάς ¨Οι Κούρδοι όπως και η κυβέρνηση του Ερντογάν επιθυμούν να πολεμήσουν κατά της απειλής της ISIS. Αυτό δεν αποτελεί μια καλή αρχή ;¨ απάντησε λέγοντας : ¨Μακάρι να ήταν έτσι. Ναι δίνεται ένας αγώνας κατά της ISIS και οι Κούρδοι αποτελούνε τμήμα αυτού του αγώνα. Μακάρι και η Τουρκία να ήταν επαρκής σε αυτό το θέμα¨.

Ρώτησαν τον Ντεμιρτάς ¨Πιστεύετε πως οι επιθέσεις του ΠΚΚ βλάπτουν το κουρδικό θέμα ;¨, ανέφερε πως για τους ίδιους οι δράσεις βίας δεν μπορούν να είναι αποδεκτές και είπε πως ¨Εμείς είμαστε ένα πολιτικό κόμμα. Διαλέγουμε έναν ειρηνικό και δημοκρατικό δρόμο. Ζητάμε να τερματιστεί η βία και να επέλθει ειρήνη¨.
¨ΕΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΔΙΩΧΝΟΥΝ¨
Ο Ντεμιρτάς όταν τον ρώτησαν αν υπάρχει στην Τουρκία δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης και αν υπάρχουν τα κριτήρια για την είσοδο της στην Ε.Ε. , απάντησε ως εξής :

¨Μακάρι να μπορούσα να απαντήσω θετικά και να έλεγα πως έχουμε μια υπέροχη δημοκρατία. Γίνονται αλλαγές στην Τουρκία. Η δημοκρατία θέλει καιρό. Δεν μπορείτε να ξυπνήσετε ένα πρωί και να είστε δημοκρατικοί. Εμείς κάνουμε τα πάντα όχι μόνο για να εισέλθουμε στην Ε.Ε. , αλλά και επειδή είναι οι δικές μας ανάγκες έτσι. Η ελευθερία έκφρασης δυστυχώς είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα και δύσκολα πεδία. Στο θέμα αυτό υπάρχει μια απόλυτη εσωτερική σύγκρουση δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί δέχονται μεγάλες πιέσεις. Πολλοί δημοσιογράφοι είτε είναι στην φυλακή ή εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους. Στην ελευθεροτυπία είμαστε παγκοσμίως στην 151η θέση¨

Ο Ντεμιρτάς απευθυνόμενος στον Σεβεργκνίνι αστειεύτηκε λέγοντας του πως ¨Για παράδειγμα στην Τουρκία αν κάνεις μια εκπομπή και μου πάρεις συνέντευξη, την άλλη μέρα μπορεί να απολυθείς. Είμαι σίγουρος πως δεν θα ήθελες να πάρεις αυτό το ρίσκο¨.

http://www.sonhaber.tv/haber/16227/–Siz-Turkiye-de-beni-bir-roportaj-icin-davet-ederseniz-ertesi-gun-isten-atilabilirsiniz-.html

22/4/2016

Previous Article

ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Next Article

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *