Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Καταστροφές σερβικών τάφων στο Κόσοβο (και πάλι…)

No Comments Share:

 

Πολλοί τάφοι σε σερβικό νεκροταφείο ορθοδόξων στο Κόσοβο υπέστησαν βανδαλισμούς, ενημέρωσε χθες η κοσοβάρικη αστυνομία, επεισόδιο που προστίθεται στις κλιμακούμενες εντάσεις ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, ο διάλογος των οποίων υπό την αιγίδα των Βρυξελλών έχει διακοπεί εδώ και μήνες

Οι τάφοι στο συγκεκριμένο νεκροταφείο είχαν ήδη υποστεί βανδαλισμό, πιο πρόσφατα το Δεκέμβριο του 2018 (φωτογραφία αρχείου)Trending

Πολλοί τάφοι σε σερβικό νεκροταφείο ορθοδόξων στο Κόσοβο υπέστησαν βανδαλισμούς, ενημέρωσε χθες η κοσοβάρικη αστυνομία, επεισόδιο που προστίθεται στις κλιμακούμενες εντάσεις ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, ο διάλογος των οποίων υπό την αιγίδα των Βρυξελλών έχει διακοπεί εδώ και μήνες.

«Πολλές ταφόπλακες σε νεκροταφείο ορθοδόξων στο Λίπλιαν υπέστησαν ζημιές από αγνώστους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αστυνομία του Κοσόβου, που διευκρίνισε ότι διενεργεί έρευνα.

Πρόκειται για νεκροταφείο κοινότητας στο κεντρικό τμήμα του Κοσόβου, όπου ζει μια μικρή κοινότητα Σέρβων, μεταξύ των Αλβανών που αποτελούν την πλειονότητα.

Σύμφωνα με σέρβους αξιωματούχους στο Κόσοβο, τους οποίους επικαλέστηκε ο Τύπος, πάνω από 20 επιτύμβιες πλάκες υπέστησαν βανδαλισμούς τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kossev, βλέπει κανείς ταφόπλακες και σταυρούς να έχουν πεταχτεί στο έδαφος.

Το συμβάν προκάλεσε την οργή του Βελιγραδίου. «Η καταστροφή είκοσι και πλέον επιτύμβιων πλακών (…) δείχνει ότι η ιδεολογία του μίσους είναι πανταχού παρούσα μεταξύ των αυτονομιστών» αναφέρει ανακοίνωση μιας υπηρεσίας της σερβικής κυβέρνησης που είναι αρμόδια για το Κόσοβο.

Το Βελιγράδι, που διαθέτει την υποστήριξη κυρίως της Μόσχας στο ζήτημα αυτό, δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσόβου, την οποία ανακήρυξε το 2008 η αλβανική πλειοψηφία.

Την ανεξαρτησία του Κοσόβου έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα 110 χώρες, στην πλειονότητά τους Δυτικές, αλλά όχι η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε επίσης τη «βεβήλωση των επιτύμβιων πλακών» και προέτρεψε τους ηγέτες του Κοσόβου να «αναλάβουν δράση εναντίον των πράξεων αυτού του είδους».

Οι τάφοι στο συγκεκριμένο νεκροταφείο είχαν ήδη υποστεί βανδαλισμό, πιο πρόσφατα το Δεκέμβριο του 2018.

Η σερβική κοινότητα στο Κόσοβο καταγγέλλει ότι τα νεκροταφεία της γίνονται συχνά στόχοι βανδάλων.

Περίπου 120.000 Σέρβοι ζουν στο Κόσοβο, επί συνόλου 1,8 εκατ. κατοίκων, εκ των οποίων το 90% είναι Αλβανοί. Περίπου 40.000 από αυτούς είναι εγκατεστημένοι στη διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα, στο βορρά, και οι υπόλοιποι 80.000 σε θύλακες, νοτιότερα, γύρω από τους οποίους βρίσκονται περιοχές όπου κατοικούν κοσοβάροι Αλβανοί.

Η ένταση ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι κλιμακώθηκε μετά την επιβολή επιπλέον δασμών 100% στα σερβικά αγαθά, στα τέλη του 2018.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου θέτει ως όρο την αναγνώρισή της από το Βελιγράδι για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Η κυβέρνηση της Σερβίας, από τη δική της πλευρά, απορρίπτει κάθε επανέναρξη του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ πριν από την κατάργηση των επιπρόσθετων δασμών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ 6/3/2021

Σχ. : Η φωτογραφία είναι από παλίοτερη καταστροφή χριστιανικών νεκροταφείων στο Κόσοβο

Previous Article

¨Όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος¨..

Next Article

Νεκρός από βασανιστήρια στο τουρκοκρατούμενο Άφριν…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *