Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ANTE KAI ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ !

No Comments Share:

Αυστρία: Νόμος για το Ισλάμ
5666542472avusturyaislamyasasred

Ο νόμος τροποποιεί τον νόμο περί του Ισλάμ που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 20ου αιώνα

Εδώ και καιρό έχουν ως θέμα συζήτησης στην Ευρώπη την εκπαίδευση ιμάμηδων που γνωρίζουν την γλώσσα και τις κοινωνικοπολιτικές πραγματικότητες εκείνης της ευρωπαϊκής χώρας στην οποία ζουν, παρά να «εισάγονται» μουσουλμάνοι ιερείς από άλλες χώρες. Αλλά η ειλικρίνεια του αυστριακού κράτους επικρίνεται διότι οι ορθόδοξοι παίρνουν βοήθεια από την Ρωσία και οι Μορμόνοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Αυστρία δεν αντιμετωπίζει με δίκαιο τρόπο όλες τις θρησκείες όσον αφορά την χρηματοδότηση τους από το εξωτερικό.

Οι αλυσιδωτές εξελίξεις που συνέβησαν και έχουν σχέση με την επίθεση εναντίον του σατιρικού περιοδικού Σαρλί Εμπντό που απασχολεί την επικαιρότητα της Ευρώπης, η ριζοσπαστικοποίηση των νέων Μουσουλμάνων, η μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων στο ΙΚΙΛ στην Ευρώπη, τα προβλήματα της διδασκαλίας του μαθήματος της ισλαμικής θρησκείας και η υποχρέωση ότι οι ιερείς πρέπει να είναι «ντόπιοι», έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις περί του «ντόπιου Ισλάμ» δηλαδή του «ευρωπαϊκού Ισλάμ». Το πρώτο βήμα το έκανε η Αυστρία και οι υπόλοιπες χώρες άρχισαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή. Κάποιοι ονομάζουν «ισλαμικό νόμο» τον νόμο που έχει βγάλει η Αυστρία, ενώ κάποιοι άλλοι το θεωρούν ως τον νόμο της γέννησης του «αυστριακού Ισλάμ».

Ο νόμος τροποποιεί τον νόμο περί του Ισλάμ που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 20ου αιώνα με τις σημερινές συνθήκες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής χώρας. Το νομοσχέδιο απασχολούσε την επικαιρότητα της χώρας τα τρία τελευταία χρόνια. Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της χώρας είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα για «ένα αυστριακό Ισλάμ που απορρίπτει τα ξένα στοιχεία». Η πρωτοβουλία αυτή έγινε νόμος το 2015.

Παρά την αρνητική ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Αυστριακή Βουλή με τις ψήφους του κυβερνόντος Σοσιαλδημοκρατικού (SPÖ) και Λαϊκού Κόμματος (ÖVP). Κάποια στρώματα της αυστριακής κοινωνίας συμφωνούν με το νόμο και κάποια άλλα το επικρίνουν. Μερικοί αξιολογούν τον νόμο ως φιλελεύθερο και κάποιοι άλλοι ως παρεμβατικό και περιοριστικό, ανάλογα με την πτυχή που την εξετάζουν.

Σε γενικές γραμμές ο νόμος προβλέπει την ίδρυση μιας θεολογικής σχολής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, τον καθορισμό των θρησκευτικών αργιών, τον διορισμό ιερέων σε στρατόπεδα, σε νοσοκομεία και φυλακές, έγκριση σε μουσουλμανικά νεκροταφεία, δίνει πράσινο φως στη σφαγή ζώων χαλάλ και την υπαγωγή των ισλαμιστικών οργανώσεων στην Ισλαμική Κοινότητα της Αυστρίας (IGGİO). Με μια πρώτη ματιά ο νόμος φαίνεται ως ένα άνοιγμα που ενισχύει τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Το πιο σημαντικό άρθρο του νόμου είναι αυτό που σημειώνει ότι δεν θα γίνονται πλέον δεκτοί οι ιερείς από το εξωτερικό. Τι σημαίνει αυτό; Όλοι οι ιμάμηδες που έχουν στείλει χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία μέσω της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων δεν θα μπορέσουν πλέον να υπηρετούν στην Αυστρία. Με άλλα λόγια οι ιμάμηδες που θα συνεχίσουν να υπηρετούν νόμιμα θα παίρνουν τον μισθό τους από το αυστριακό κράτος. Ο νόμος απαγορεύει την χρηματοδότηση των συλλόγων, των τζαμιών και των σχολείων από το εξωτερικό.

Με τον εν λόγω νόμο ο Αλεβιτισμός συμπεριλήφθηκε στο Σύνταγμα της Αυστρίας. Αυτό σημαίνει ίδρυση θεολογικής σχολής, διορισμό αλεβιτών ιερέων και τον καθορισμό θρησκευτικών αργιών για τον αλεβιτισμό.

Αν και δεν γίνεται αναφορά με ουσιαστικό τρόπο στον πραγματικό σκοπό αυτού του νόμου, από ότι φαίνεται το αυστριακό κράτος θέλει να επέμβει και να πάρει υπό τον έλεγχο του τα τζαμιά και τους συλλόγους. Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι ο νόμος απαιτεί από όλα τα τζαμιά να αποκτήσουν καθεστώς νομικού προσώπου μέσα σε τρεις μήνες. Το κράτος αποσκοπεί επίσης να ετοιμάσει μια συγκεκριμένη γερμανική μετάφραση του Ιερού Κορανίου την οποία θα χρησιμοποιήσουν οι Μουσουλμάνοι της χώρας. Η προσέγγιση αυτή αποδεικνύει την πρόθεση του αυστριακού κράτους να επέμβει στις θρησκευτικές υποθέσεις των Μουσουλμάνων. Με άλλα λόγια ο νόμος αυτός νομιμοποιεί τις προσπάθειες που θέλουν να κατευθύνουν το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους. Και αυτό σημαίνει ότι ο διαχωρισμός της θρησκείας και του κράτους που αποτελεί κοινή αξία των «κοσμικών» ευρωπαϊκών κρατών στην πράξη δεν είναι παρά μόνο μια ουτοπία.

TRT  22/3/2015

Previous Article

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ…ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ !

Next Article

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟ-ΠΕΚΕΜ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *