Εφ. Ταράφ 17-5-2011
Η χώρα πάει για εκλογές, οι προεκλογικές καμπάνιες είναι σε επίπεδο πραματευτάδων, αλλά δεν πειράζει, σε όλα τα μέρη του κόσμου παρόμοια γίνονται.
Ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψη του για κάθε θέμα. Πιο σημαντικό ακόμη, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του κράτους με τον Οτζαλάν. Φαίνεται ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου μπορεί να φτάσουμε στην ¨πρώτη μεγάλη συμφωνία της Κουρδικής ιστορίας¨. Υπόσχονται πως μετά τις εκλογές θα φτιαχτεί νέο σύνταγμα. Σε αυτή την εικόνα κανονικά εμφανίζονται σκληρές λογομαχίες και πολιτικές κατηγορίες χαμηλού επιπέδου, αλλά όχι και εικόνες ¨εμφυλίου πολέμου¨.
Βλέπουμε όμως ότι στα ΝΑ η περιοχή είναι στο χείλος της ¨εξέγερσης¨
Τριήμερο πένθος υπάρχει. ΟΙ διαδηλωτές συγκρούονται με τους αστυνομικούς. Τα στόρια στα καταστήματα κατεβαίνουν. Παντού εκρήξεις οργής. Προφανές το γεγονός ότι συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο. Τη στιγμή που ο Οτζαλάν συναντάται με όλες τις βαθμίδες του κράτους και δηλώνει πως ¨πλησιάζουμε την ειρήνη¨ ο πόλεμος εντείνεται. Μα την ώρα μπαίνουμε στις εκλογές και ετοιμάζεται μια ειρήνη, για ποιο λόγο μπαίνουμε σε μια ατμόσφαιρα πολέμου ; Για να βρούμε την απάντηση σε αυτό πρέπει να διαβάσουμε το σημερινό άρθρο του Εμρέ Ουσλού. Φυσικά διαβάζοντας το άρθρο του Ουσλού δεν πρέπει να ξεχνιέται καθόλου ότι είχε προβλέψει την επίθεση που έγινε στην Κασταμονή.
Τα γεγονότα άρχισαν όταν στα καλά καθούμενα σκοτώθηκαν 7 μέλη του ΠΚΚ στο Τούντζελι. Το ΠΚΚ ως αντίποινα για αυτό επιτέθηκε σε αστυνομικούς στην Κασταμονή και στην Σιλόπη. Ακολούθως έγινε η επιχείρηση στο Ουλούντερέ όπου σκοτώθηκαν 12 μέλη του ΠΚΚ. Μα τη στιγμή που συνεχίζονται οι ¨διαπραγματεύσεις¨ του κράτους με τον Οτζαλάν για ποιο λόγο ο ¨στρατός του κράτους¨ οργανώνει επιχείρηση ενάντια στους ΠΚΚδες και τους σκοτώνει ; Ποιος έδωσε αυτήν την εντολή ; Η κυβέρνηση έδωσε την εντολή ¨επιτεθείτε¨ ; Το Γενικό Επιτελείο άρχισε την επιχείρηση ; Ή μήπως κάποιοι στρατηγοί λειτουργώντας όπως θέλουν οι ίδιοι οργανώνουν επιχειρήσεις ;
Όταν είναι προφανές ότι προσεγγίζουμε στην άκρη αυτού του πολέμου που επί τριάντα χρόνια κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ποιος είναι ο υπεύθυνος που με σκοτωμούς σαμποτάρει την ειρήνη ; Ο Εμρέ Ουσλού λέει πως υπεύθυνος για αυτό είναι ο διοικητής της περιοχής του Τούντζελι, που είναι ο ίδιος που επισκεπτόταν στην φυλακή εξ ονόματος του Γενικού Επιτελείου τους κατηγορουμένους της υπόθεσης Βαριοπούλα.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως περίπτωση είναι ο στρατηγός που διεύθυνε την επίθεση στο Ουλούντερε όπου σκοτώθηκαν 12 μέλη του ΠΚΚ . Αυτοί οι 12 πως και για ποιο λόγο σκοτώθηκαν δεν έγινε γνωστό. Διότι μπορεί οι επίσημες ανακοινώσεις να μιλάνε για προσπάθεια τους να ¨διεισδύσουν από τα σύνορα¨, αλλά τα πτώματα τους έρχονται από την άλλη μεριά των συνόρων. Ο Ουσλού αναφέρει ότι ¨χρήζει εξήγησης το πώς σε μια επιχείρηση που σκοτώθηκαν 12 ΠΚΚδες δεν τραυματίστηκε ούτε ένας στρατιώτης¨. Οι ανακοινώσεις που γίνονται δεν στέκουν και πολύ λογικές. Φαίνεται πιο πιθανό ότι σε μια περίοδο εκεχειρίας με μια στιγμιαία επίθεση σκοτώθηκαν αυτά τα 12 άτομα. Άλλωστε για αυτό είναι ξεσηκωμένη η ΝΑ περιοχή. Για αυτό οι άνθρωποι εκεί είναι εξοργισμένοι. Ποιος είναι λοιπόν ο στρατηγός που οργανώνοντας μια στρατιωτική επιχείρηση ξεσήκωσε όλη την περιοχή εκεί ; Ο Ουσλού δίνει την ταυτότητα αυτού του στρατηγού. Μάλιστα το όνομα του είχε ακουστεί σχετικά με το ¨Σχέδιο εξόντωσης του ΑΚΠ και του Γκιουλέν¨ . Αυτό λοιπόν το στέλεχος εκείνης της ¨χούντας¨ που είχε ετοιμάσει εκείνο το σχέδιο, την ώρα που προσεγγίζουμε την ειρήνη, με μια επιχείρηση προκαλεί τον πόλεμο. Ο Εμρέ Ουσλού ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι μέρος σχεδίου. Και έχοντας προβλέψει την επίθεση στην Κασταμονή, δηλώνει πως σύντομα θα υπάρξει επίθεση από το ΠΚΚ σε περιοχές κοντά στο Μπόλου ή το Καραμπούκ. Μάλιστα λέει πως η επίθεση αυτή εσκεμμένα δεν θα εμποδιστεί. Όλα αυτά κατά την άποψη του είναι μέρος του ¨Σχεδίου εξουδετέρωσης του ΑΚΠ¨. Ο πρωθυπουργός λοιπόν τι κάνει σε αυτούς που ως έναν από τους στόχους τους έχουν να εξουδετερώσουν το ΑΚΠ ; Την τελευταία φορά που τον είδα είχε βάλει το σακάκι του, περιέγραφε τους δρόμου διπλής κυκλοφορίας που έκανε και κραύγαζε για το ¨ένα και μοναδικό κράτος¨. Μπορεί να νομίζει έτσι για το κράτος, αλλά αυτό το ένα κράτος έχει τεμαχιστεί από τους χουντικούς που υπονομεύουν και τον ίδιο και την Τουρκία
Νομίζω πως ο πρωθυπουργός από τον θόρυβο των χειροκροτημάτων στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, δεν μπορεί να ακούσει τις σειρήνες της εξέγερσης από τα ΝΑ.
Σχόλιο : Ο μεν πρώτος αναφερόμενος στρατιωτικός διοικητής είναι ο αντιστράτηγος-διοικητής του 8ου Σ.Σ. Γκαλίπ Μεντί και ο δεύτερος είναι ο στρατηγός-διοικητής μεραρχίας της περιοχής Μουσταφά Μπακιτζί.