Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας

No Comments Share:

Το κείμενο συμφωνίας των 10 σημείων που βγήκε χθες μετά από την σύνοδο Πούτιν Ερντογάν στο Σότσι, όσο κι αν φαίνεται να ικανοποιεί κάποια αιτήματα της Άγκυρας, στην ουσία αποδεικνύει πως η Ρωσία είναι ο πιο ισχυρός παίκτης στην περιοχή.

Το ότι η σύνοδος διήρκεσε επτά ώρες και ότι ο Ερντογάν μετά τη σύνοδο αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας και το ότι δεν μετείχε στο προγραμματισμένο από πριν δείπνο την Τρίτη αποτελούν σημάδια πως το προεδρικό δεν έμεινε ευχαριστημένος από αυτήν τη συνάντηση. Ακόμη και η έκφραση στο πρόσωπο του Ερντογάν δεν έμοιαζε καθόλου με αυτήν ενός νικητή αξιωματούχου.

Επίσης είναι σημαντικό πως στο κείμενο της συμφωνίας το YPG αναφέρεται μόνο ως YPG και δεν χρησιμοποιείται η επίσημη ορολογία της Άγκυρας περί “τρομοκρατικής οργάνωσης YPG”.
Εν περιλήψει: ” Η στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία Πηγή Ειρήνης σταμάτησε από την Μόσχα. Επιπλέον η Άγκυρα από τώρα και μετά δεν θα μπορεί για να δικαιώσει τον εαυτό της ή για να υποστήριξει πως είναι νόμιμη η στρατιωτική της επιχείρηση να μιλάει για “τρομοκρατικό κράτος” στη Βόρεια Συρία ή για “επίθεση τρομοκρατών”.
To βράδυ της Τρίτης το Ρόιτερς, οι ΝΥΤ, το NBC και το BBC είχαν παρόμοιες ειδήσεις και σχόλια. Εν περιλήψει έλεγαν πως ο Ερντογάν με τον Πούτιν συμφώνησαν για την απομάκρυνση των Κούρδων από τη συνοριακή περιοχή. Το NBC σχολιάζει πως οι οι ΤΕΔ θα μείνουν στις περιοχές όπου μπήκαν στις αρχές του μήνα. Ο Washington examiner γράφει πως ” Ο Πούτιν καθοδηγεί τον Ερντογάν, παίζει με τους Κούρδους και μειώνει τη δύναμη των ΗΠΑ”.

Παρά το ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που αποσύρθηκαν από τη Ρωσία πέρασαν στο Ιράκ, η κυβέρνηση της Βαγδάτης ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει άδεια για παραμονή στο έδαφος του Ιράκ για αυτούς τους στρατιώτες. Πλέον από το σκάκι της Συρίας απομακρύνθηκε ένας παίκτης. Αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη εξέλιξη η Ουάσιγκτον δεν έχει πια οποιαδήποτε πολιτική ή στρατιωτική βαρύτητα στη Συρία. Η απόσυρση των ΗΠΑ είναι σημαντική για τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Ιράν όπως και για το Ισραήλ.
Το πρωί της Τρίτης ενώ συνεχιζόταν η σύνοδος στο Σότσι υπήρξαν τρεις σημαντικές εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της Συρίας Άσαντ μετέβη στην περιοχή του Ιντλίμπ που είναι το τελευταίο κάστρο των ισλαμιστών και έκανε επίδειξη δύναμης επιθεωρώντας το στρατό του εκεί. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Voice of America ανακοίνωσε επίσης πως την ίδια μέρα ρωσικά ελικόπτερα άρχισαν να προσγειώνονται σε μία βάση της Συρίας που παλιότερα ήταν κλειστή. Και τέλος ένα ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Καμισλί και μετέφερε στην περιοχή δύο ρωσικές στρατιωτικές ομάδες.
……
Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία αδυνάτισε και το χέρι της Άγκυρας. Ενώ διαρκούσε ακόμη η σύνοδος του Σότσι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το επανέλαβε για μια ακόμη φορά : Ολες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από την Συρία. Στη Συρία μπορούν να παραμείνουν μόνο οι στρατοί της Ρωσίας και του Ιράν“.
Για την πλευρά των Κούρδων οι εξελίξεις δεν εμφανίζουν κάποια ιδιαίτερα λαμπρή εικόνα. Ο όρος ¨αποσχιστικές δραστηριότητες¨ που χρησιμοποιείται στο 13ων άρθρο κείμενο είναι ακριβώς ο όρος που χρησιμοποιεί το καθεστώς της Δαμασκού για το PYD. Η Μόσχα που στο Αφριν ανάμεσα σε Κούρδους και ΤΕΔ, είχε στηρίξει τις ΤΕΔ. Και τώρα η στάση που υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό είναι ενάντια στους Κούρδους.
….
Ραγκιπ Ντουράν

https://www.artigercek.com/haberler/yatistirma-ya-da-ket-vurma

23/10/2019

Previous Article

Οι Νορβηγοί πολιτικοί κάνουν έκκληση για τα τουρκικά εγκλήματα πολέμου, οι Έλληνες ;

Next Article

Ρωσική στρατιωτική αστυνομία ξεκίνησε περιπολίες εκεί όπου φιλοδοξούσαν να κυριαρχήσουν οι Τούρκοι…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *