Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ…

No Comments Share:

Απόφαση για ανάκληση των βιβλίων του Μουσά Αντέρ

Απαγόρευση επήλθε στα βιβλία του δολοφονηθέντος από ένοπλη επίθεση Κούρδου συγγραφέα και ποιητή Μουσά Αντέρ.

Άρχισε έρευνα σε βάρος του εκδοτικού οίκου Αράμ για 10 βιβλία που εξέδωσε, τρία εκ των οποίων στα κουρδικά, και στα οποία περιλαμβάνονται και έργα του Μουσά Αντέρ, με την κατηγορία της ¨διενέργειας τρομοκρατικής προπαγάνδας μέσω του τύπου¨.

Με βάση την είδηση της εφημερίδας Τζουμχουριέτ ο Ντιτσλέ Αντέρ –γιός του δολοφονηθέντος το 1992 Κούρδου ποιητή Μουσά Αντέρ- εκφράζει την αντίδραση του λέγοντας πως ¨Στην εισαγγελία μας έκαναν ερωτήσεις του τύπου «Μα γιατί εκδίδετε βιβλία ενός πεθαμένου ;». Ουσιαστικά μας λένε «σωπάστε, μη μιλάτε και μη βλέπετε» . Φιμώνουν τους διανοούμενους¨.

Ο Ντιτσλέ Αντέρ αναφέρει πως τα βιβλία του Μουσά Αντέρ βρίσκονται επί 15 χρόνια σε όλα τα βιβλιοπωλεία και δηλώνει : ¨Τελευταία φορά βιβλίο του πατέρα μου απαγορεύτηκε το 1962. Μάλιστα εκείνη την εποχή ένα φίλος που ήταν στη φυλακή θέλησε να διαβάσει αυτό το βιβλίο, αλλά καθώς ήταν απαγορευμένο, δεν του επετράπη. Αργότερα ήρθη η απαγόρευση. Τώρα βλέπουμε πως η λογική των απαγορεύσεων που ήταν 50 χρόνια πριν, συνεχίζεται. Όπως είναι γνωστό την εποχή της Τσιλλέρ υπήρχε το τρίγωνο ¨Κράτος, μαφία, συμμορία….¨. Τώρα αυτό το τρίγωνο μετετράπη σε κυβέρνηση, στρατός, δικαστήρια. Και εμείς εν μέσω του τριγώνου αυτού δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Ορίστε η απόφαση που βγήκε στην υπόθεση του Χραντ Ντινκ. Σε όλα υπάρχει αλληλοσύνδεση. Υπάρχει ένα περιβάλλον χάους.¨.

Ο Αντέρ τονίζει πως η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ¨έχει βάλει χέρι στις δραστηριότητες της τέχνης και του πολιτισμού¨ και υπενθύμισε τον χαρακτηρισμό ¨τερατώδες¨ του Ερντογάν για το έργο του Μεχμέτ Ακσόι στο Καρς, καθώς και τον χαρακτηρισμό ¨τρομοκράτες¨ που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναίμ Σαχίν για τους καλλιτέχνες.

Ο Αντέρ δηλώνει : Η παρούσα κατάσταση σε τι διαφέρει από αυτά που κάνουν οι Ταλιμπάν ; Και οι Ταλιμπάν στη χώρα τους δεν έβαλαν να γκρεμιστούν έργα τέχνης ;¨

Εφ. Μπιργκιούν 22-1-2012

Previous Article

ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ

Next Article

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *