Εφ.Μπιργκιούν 17-3-2011
Να η ελευθερία τύπου του κόμματος ΑΚΠ
Συνεχίζεται ο απόηχος από το περιστατικό που συνέβη στην παρουσίαση των υποψηφίων του κόμματος ΑΚΠ στην Αμάσεια, όταν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τουράν Ερόλ απαντώντας σε ερώτηση του Μουράτ Ακτάς-ανταποκριτή της εφημερίδας Ομπζεκτίφ σχετικά με το αν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού επηρεάζουν ή όχι την οικονομία, τον απείλησε λέγοντας : ¨Τέτοιου είδους ειδήσεις μη κάνεις, μη κλείσει η εφημερίδα σου¨.
Ο Ακτάς μιλώντας στην εφημερίδα Μπιργκιούν δήλωσε : ¨ Το τι θα γράψω και το τι δεν θα γράψω δεν το αποφασίζει ούτε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού ούτε ο πρωθυπουργός. Οι ίδιοι είναι των οικονομικών, και όταν εγώ τους ρώτησα για τις οικονομικές υποθέσεις της χώρας, αυτοί απάντησαν με υπεκφυγές και λέγοντας μου πως αν αποκαλυφθούνε αυτά τα θέματα μπορεί να κλείσει η εφημερίδα. Επιδιώκουν να περιορίσουν την ελευθερία του τύπου.¨
¨ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ¨
Ο Ακτάς περιγράφοντας τις δυσκολίες της τοπικής εφημερίδας και τις δυσκολίες να δημοσιεύεις ειδήσεις σε αντιπολιτευτική γραμμή έναντι της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε : ¨Εγώ δεν δημοσίευσα αυτήν την είδηση στην εφημερίδα μου. Ο λόγος ήταν ότι οι τοπικές εφημερίδες όντας δεσμευμένες υλικά και ηθικά με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, έχουν τραβήξει πολλά από τέτοιου είδους ειδήσεις. Κατά την γνώμη μου ο δημοσιογράφος πρέπει να έχει την άποψη του, αλλά η άποψη πρέπει να είναι δίπλα στην αλήθεια. Και αν είστε αντιπολιτευτικός η δουλειά σας είναι πολύ δύσκολη. Λόγω μιας είδησης ενάντια στην τοπική αντιπολίτευση που είχα δημοσιεύσει στο παρελθόν, είχα δεχθεί κριτική από το αφεντικό της εφημερίδας¨.
Πρόκειται για μια ολοκληρωτική προσέγγιση
Ερτζάν Ιπεκτσί-Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Δημοσιογράφων Τουρκίας : Έχουμε περιπτώσεις πίεσης στον τοπικό τύπο από την συνοικία ή από την τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαμε και στο παρελθόν τέτοια παραδείγματα. Αυτό εξέφρασε και ο δημοσιογράφος, αλλά ξέρουμε πως υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να ακουστεί αυτό. Αυτές οι πιέσεις είναι που προκαλούνε τόσα προβλήματα και παράπονα, που μας έχουν κάνει να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε, και να μην μπορούμε να γράψουμε. Διαφορετικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τον καθένα. Σε κάποιους υποβάλλονται μηνύσεις και κάποιοι συλλαμβάνονται, όλα αυτά αποτελούνε μια απειλή. Αυτά όλα γίνονται συστηματικά. Πρόκειται για μια ολοκληρωτική νοοτροπία.
Γενική Γραμματέας της Κοινότητας Δημοσιογράφων Τουρκίας Σιμπέλ Γκιουνές : Είναι κρίμα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται στην 138η θέση όσον αφορά την ελευθερία του τύπου. Έχουν υποβληθεί 2 χιλιάδες μηνύσεις σε βάρος εφημερίδων και διεξάγονται 4 χιλιάδες έρευνες απειλές σε βάρος των δημοσιογράφων αποτελούνε μέρος πλέον της καθημερινότητας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν και οι τόσο συχνές απειλές για κλείσιμο εφημερίδας. Η εικόνα αυτή προκαλεί ανησυχία για την δημοκρατία.¨