Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

No Comments Share:

Έκπτωση στο φυσικό αέριο από τον Πούτιν !

fft81_mf2759187

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως θα γίνει έκπτωση 6% στην τιμή του φυσικού αερίου που πωλείται στην Τουρκία

Μετά από την συνάντηση του προέδρου Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, οργανώθηκε κοινή συνέντευξη τύπου. Εκεί ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως από 1/1 θα γίνει έκπτωση 6% στην τιμή του φυσικού αερίου που πωλείται στην Τουρκία.

Να οι τίτλοι των δηλώσεων που έγιναν στην κοινή συνέντευξη τύπου

ΕΡΝΤΟΓΑΝ :

Συζητήσαμε ποια βήματα έγιναν από την προηγούμενη σύναξη του συμβουλίου και σε ποια κεφάλαια πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Αυτή τη στιγμή ο εμπορικός μας τζίρος με την Ρωσία, είναι 32 δις $.

 

Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει με ταχύτητα να αναπτύξουμε προς την κατεύθυνση του στόχου των 100 δις $ για το 2023, κάτι για το οποίο έχουμε την πολιτική βούληση. Είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Αξιολογήσαμε επίσης τα βήματα σχετικά με τις αμοιβαίες επενδύσεις.

Σχετικά με το θέμα της ενέργειας, η Τουρκία προμηθεύεται το 50% των αναγκών της σε ενέργεια από την Ρωσία. Για αυτό και είναι αισθητή η διαφορά στις συναλλαγές μας. Από τα 32 δις $ , τα 25 είναι αυτά που πουλά η Ρωσία σε εμάς και 7 αυτά που πουλάμε εμείς στην Ρωσία. Εκεί υπάρχει ένα άνοιγμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
Ξέρετε ότι στο θέμα του ρωσικού τουρισμού στην χώρα μας, ο αριθμός αυτών που έρχονται από εκεί στη χώρα μας είναι στην πρώτη θέση. Κάναμε επίσης μια αξιολόγηση του σταθμού Ακουγιού που είναι ένα από τα πιο σημαντικά και στρατηγικά σχέδια που πραγματοποιούμε.  Η διαδικασία αυτή που συνεχίζεται 3 χρόνια τώρα, πλέον μετά και από την χτεσινή έγκριση της ÇED (περιβαλλοντική μελέτη) θα επιταχυνθεί περισσότερο. Σχετικά με αυτό το θέμα θα εργαστούμε από κοινού και με την πρωθυπουργία και με τα σχετιζόμενα υπουργεία.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ÇED ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ

Το Ακουγιού δεν είναι ασήμαντο θέμα. Ξέρετε πως 200 νέοι μας εκπαιδεύονται στην Ρωσία. Αυτοί είναι που θα πάρουν αυτό το σχέδιο στα χέρια τους και θα το ¨τρέξουν¨. Αυτή η ομάδα επίσης είναι αυτή που θα εκπαιδεύσει και νέους μηχανικούς. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Ένα άλλο θέμα ήταν τα βήματα που θα κάνουμε στον τομέα της ενέργειας. Θα κάνουμε βήματα σχετικά με την επονομαζόμενη μέχρι σήμερα  διαδικασία του South Stream που παρεμποδίζεται. Ώστε μέσα σε αλληλεγγύη αυτή την προσυμφωνία, με εργασία των δύο πλευρών που θα καταλήξει σύντομα, να την μετατρέψουμε σε οριστική συμφωνία.  Από αυτά τα βήματα θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε στο θέμα του φυσικού αερίου, ενώ έχουμε μια προσυμφωνία για την σύσταση ενός κέντρου διανομής στα σύνορα με την Ελλάδα και περιμένουμε απάντηση από εκεί για αυτό.
Ένα άλλο θέμα ήταν τα περιφερειακά προβλήματα. Είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε, συζητήσαμε για τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για Συρία και Ιράκ. Κάναμε μια αξιολόγηση σε αυτά.

Ανέφεραν πως ¨είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάθε δικαίωμα που δεν είχαν στον λαό της Κριμαίας¨. Ανέφεραν πως στην Κριμαία δεν προσπαθούν μόνο για τα δικά τους άτομα αλλά για την διασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου του λαού της Κριμαίας. Δέχτηκαν δηλαδή την γλώσσα των Τατάρων της Κριμαίας ως επίσημη γλώσσα, ανέφεραν πως θα εξαλείψουν τα προβλήματα στους οικισμούς τους και είπαν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα εάν επιθυμούμε απευθείας συναντήσεων μαζί τους (σχ : εννοεί με τους Τατάρους της Κριμαίας). Είδαμε ότι συμφωνούμε σε αυτό το θέμα. Θα συνεχίσουμε αυτές μας τις συναντήσεις μέσα σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο.  Μπορώ επίσης να πω πως συμφωνήσαμε ότι όλοι θα πρέπει να συμμορφωθούν στην συμφωνία του Μινσκ που παρουσιάζει ένα όραμα επίλυσης για την λύση του θέματος στην Ουκρανία στην βάση του διεθνούς δικαίου και για την εγκαθίδρυση εκεί της ειρήνης και της γαλήνης.

………….

ΠΟΥΤΙΝ :

 

Είναι πολύ σημαντικό θέμα η αύξηση του εμπορίου με συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα. Θα ενθαρρύνουμε σχετικά τα πιστωτικά ιδρύματα. Η εταιρία Yandex επιδεικνύει σημαντική δραστηριότητα στον χώρο του τουρκόφωνου διαδικτύου.
Τούρκοι μηχανικοί έχουν σημαντική δραστηριότητα στην Ρωσία. Μόνο στους ολυμπιακούς του Σόσι, οι Τούρκοι μηχανικοί έκαναν επενδύσεις 3 δις $.   Συνεχίζονται οι απευθείας επαφές των λαών μας στο πεδίο του τουρισμού. 4 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες μας είναι στην πρώτη σειρά. Σχεδιάζουμε να κηρύξουμε το 2016 ως έτος αμοιβαίου τουρισμού.  Κάποια θέματα τα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά, αλλά η προσέγγιση μας σχετικά με την επίλυση τους είναι κοντά.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

……….
ΠΟΥΤΙΝ : (μιλώντας σχετικά με τον αγωγό South Stream)

Η στάση της Ευρωπαϊκής επιτροπής σε αυτό το θέμα ήταν αρνητική.  Δεν στήριξαν και το εμπόδισαν. Εάν η Ε.Ε. δεν το επιθυμεί σημαίνει πως αυτό το σχέδιο δεν θα πραγματοποιηθεί. Αυτό σημαίνει πως αυτές τις ενεργειακές μας πηγές θα τις κατευθύνουμε σε άλλες χώρες στον κόσμο.
Αυτό είναι κάτι που αποτελεί προτίμηση των Ευρωπαίων φίλων μας. Οι Βούλγαροι φίλοι μας έλεγαν πως σίγουρα θα βοηθούσαν για τον South Stream, αλλά δυστυχώς δεν έγινε έτσι.
Η Βουλγαρία θα είχε απευθείας κέρδος 400 εκ. ευρώ. Γνωρίζουμε την αύξηση της κατανάλωσης στην Τουρκία, οι εταίροι μας ξέρουν τις ενεργειακές της ανάγκες και είμαστε έτοιμοι να τις καλύψουμε. Θα βοηθήσουμε τους Τούρκους εταίρους μας και για τον Blue Stream και για το στήσιμο νέας γραμμής.
Εάν κριθεί κατάλληλο θα ιδρυθεί ένας σταθμό διανομής αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αλλά βέβαια αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Για όσο αυξάνεται η συνεργασία μας, θα εφαρμόζουμε εκπτώσεις στην Τουρκία ως στρατηγικό μας εταίρο.

Από 1/1 έκπτωση 6%, ενώ αργότερα αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί.

Το Ακουγιού είναι ένα σχέδιο 20 δις $. Η Ρωσία σε καμιά περίπτωση δεν μετανιώνει για αυτό. Εμείς θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο αυτό το σχέδιο. Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, είμαι σίγουρος πως εφαρμόζουμε τεχνολογία της μετά Φουκουσίμα εποχής. Να μην φοβάστε για το θέμα της ασφάλειας.

…………….

DHA  1/12/2014

Σχ : Την ίδια στιγμή οι Έλληνες ηγέτες μαζί με την συμμορία των επιχειρηματικών συμφερόντων που κυβερνάν τη χώρα, αδυνατούν να αποφασίσουν ακόμη και για τον …αριθμό των δόσεων προς την εφορία.

Είμαστε ΣΚΛΑΒΟΙ. 

Η Τουρκία πάντα είχε πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική από εμάς, αλλά σήμερα πια η σύγκριση με εμάς προκαλεί θλίψη. 

Previous Article

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Next Article

ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *