Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕ 50%

No Comments Share:

Εφ. Ζαμάν 13-6-2011

Ισχυρή στήριξη με 50% των ψήφων

Το έθνος είπε την τελευταία λέξη στην κάλπη. Στηρίζοντας για τρίτη φορά την εξουσία, ζήτησε την συνέχεια της σταθερότητας. Το κόμμα ΑΚΠ παίρνοντας τους μισούς ψήφους , έσπασε το ρεκόρ του 47% που είχε στις εκλογές του 2007. Έχοντας διπλάσιους ψήφους από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του το κόμμα CHP, έγινε το πρώτο κόμμα που αυξάνει την δύναμη του στις τρεις εκλογές που μετείχε. Με την αλλαγή όμως του αριθμού των βουλευτών των περιοχών , η δύναμη του στη βουλή μειώθηκε.

Η Τουρκία στο τέλος του πολιτικού μαραθώνιου έκανε την επιλογή της. Το κόμμα ΑΚΠ πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη του και έσπασε ένα ρεκόρ. Πέρασε στην ιστορία ως το πρώτο κόμμα που ευρισκόμενο στην εξουσία αυξάνει συνεχώς τις ψήφους του. Παρόλα αυτά όμως λόγω της αλλαγής του αριθμού των βουλευτών στις κατά τόπους περιοχές, η κοινοβουλευτική του ισχύς έπεσε από τις 341 έδρες στις 326.

Το κόμμα εξουσίας βγήκε πρώτο σε 66 από τους 81 νομούς. Γενικά οι ψήφοι του στα ανατολικά μειώθηκαν ενώ αυξήθηκαν στα δυτικά. Στην Σμύρνη αν και δεν μπόρεσε να βγει πρώτο κόμμα, αύξησε την δύναμη του κατά 6 μονάδες. Σε τοπικό επίπεδο κέρδισε πάλι την Αττάλεια που είχε χάσει από το CHP. Ο Ερντογάν στην πατρίδα του την Ριζούντα πήρε αυτό που επιδίωκε. Στη Ριζούντα πήρε και τους 3 βουλευτές της περιοχής ενώ μόνο σε 3 νομούς δεν κατάφερε να βγάλει βουλευτή ( Τούντζελι, Χακκάρι, Ίγδιρ). Το κόμμα CHP βγήκε πρώτο σε 7 περιοχές και το ΜΗΡ μόνο στο Ίγδιρ. Το BDP που μετείχε με 61 ανεξάρτητους υποψήφιους ήταν ανάμεσα στους κερδισμένους, καθώς πέτυχε να εκλέξει 35 βουλευτές. Σημαντικό στοιχείο αυτών των εκλογών η κατάρρευση των μικρών κομμάτων.

………………….

 

Previous Article

ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Next Article

ΤΑ ¨ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ¨ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *