- 1 March 2013
- By TourkikaNea.gr
- 0 Comments
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Αντίδραση και από τις ΗΠΑ για την περί σιωνισμού δήλωση
Μετά από το Ισραήλ, και οι ΗΠΑ αντέδρασαν στην φράση ¨Όπως και στην περίπτωση του σιωνισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού, είναι πλέον αναπόφευκτο να θεωρήσουμε την ισλαμοφοβία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας¨ που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην Συμμαχία των Πολιτισμών.
Στην ανακοίνωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ, αναφέρεται πως ¨Απορρίπτουμε το σχόλιο του πρωθυπουργού Ερντογάν πως ο σιωνισμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το σχόλιο αυτό είναι επιθετικό και λανθασμένο¨.
Ο Βίετορ ανέφερε πως ¨Κάνουμε έκκληση σε όλους τους ανθρώπους διαφόρων πολιτισμών, πιστεύω και απόψεων, να καταγγείλουν τις δράσεις μίσους και να ξεπεράσουν τις διαφορετικότητες στην εποχή μας.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου σε χτεσινοβραδινή δήλωση αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν είπε πως ¨Πρόκειται για μια σκοτεινή και προσβλητική έκφραση, από αυτές που νομίζαμε πως είχαν εκλείψει στον κόσμο¨. Ο Νετανιάχου δήλωσε πως ¨καταδικάζω την παρομοίωση που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός μεταξύ σιωνισμού και ναζισμού¨.
Κριτική στις δηλώσεις Ερντογάν έκαναν επίσης παγκόσμιες Εβραϊκές οργανώσεις όπως η ADL και η B’nai Brith International, και εκπρόσωποι Εβραϊκών κοινοτήτων.
Ο αρχιραβίνος Μόσχας και πρόεδρος του συνεδρίου ραβίνων Ευρώπης Πινχάς Γκόλντσμιθ, δήλωσε πως η κριτική του Ερντογάν για τον σιωνισμό, έφτασε σε επίπεδα αντισημιτισμού.
Ο Γκόλντσμιθ στην γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει πως ¨Πρόκειται για μια αμόρφωτη και γεμάτη μίσος επίθεση προς τον Εβραϊκό λαό και στο κίνημα του για την ειρήνη.
…………………..
Εφ. Χουριέτ 1/3/2013
