Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

¨Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

No Comments Share:

¨Ο πρωθυπουργός Ερντογάν πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στον τύπο¨

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ανακοίνωσε : Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο¨

 Σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους δημοσιογράφους στην φυλακή. Στην αναφορά της CPJ υπογραμμίζεται πως η τουρκική κυβέρνηση για να φιμώσει τον τύπο χρησιμοποιεί ευρέως μεθόδους εκφοβισμού, μέσα από επίσημα κανάλια με φυλακίσεις και ποινικές διώξεις, και ότι από αυτή την τακτική επηρεάζονται περισσότερο οι δημοσιογράφοι που δημοσιεύουν ειδήσεις σχετικά με το κουρδικό.

Η CPJ ένας φορέας ανεξάρτητος με έδρα την Νέα Υόρκη, δημοσίευσε αναφορά σχετικά με την ελευθερία τύπου στην Τουρκία. Στην αναφορά που έχει τίτλο ¨Κρίση ελευθερίας τύπου στην Τουρκία/ Φυλακίσεις δημοσιογράφων και Μαύρες μέρες που η αντιπολίτευση θεωρείται αδίκημα¨, γίνεται αναφορά στην αυτολογοκρισία και στις πιέσεις που ασκεί το κόμμα ΑΚΠ. Στη αναφορά καταγράφεται πως η δημοσιογραφία εμποδίζεται με καταπιεστικούς νόμους του ποινικού κώδικα και του αντιτρομοκρατικού νόμου, και αναφέρεται πως ¨Στη Τουρκία το θέμα της ελευθερίας τύπου έφτασε σε επίπεδο κρίσης¨. Τονίζεται πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν δίνουν σημασία στην ελευθεροτυπία και αναγράφεται πως

¨ Η κυβέρνηση Ερντογάν διεξάγει την μεγαλύτερη παγκοσμίως επίθεση της πρόσφατης ιστορίας ενάντια στον τύπο. Οι αρμόδιοι φυλακίζουν δημοσιογράφους με κατηγορίες σχετικά με αδικήματα τρομοκρατίας ή αδικήματα κατά του κράτους, υποβάλλουν μηνύσεις για αδικήματα του τύπου προσβολή του τουρκισμού ή απόπειρα επηρεασμού εκδίκασης και χρησιμοποιούν διάφορες καταπιεστικές τακτικές για την εσωτερίκευση της αυτολογοκρισίας. Ο Ερντογάν ξεκάθαρα επιτίθεται σε δημοσιογράφους και σε ΜΜΕ, προειδοποιεί αυτούς που του ασκούν κριτική ή πιέζει για να απολυθούνε και υποβάλει πολλές μηνύσεις για προσβολή¨.

 61 άτομα φυλακισμένα

Στην αναφορά καταγράφεται πως η κυβέρνηση Ερντογάν για να κατευθύνει πολιτικά, υπονόμευσε με ¨επιχειρήσεις φόρων¨ την μεγαλύτερη εταιρία ΜΜΕ της Τουρκίας, και πως με δεδομένο πως τον Αύγουστο του 2012 διαπιστώθηκε πως βρισκόταν 76 φυλακισμένοι δημοσιογράφοι στη Τουρκία, αυτό το νούμερο αφήνει πίσω χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα και η Ερυθραία. Στην αναφορά καταγράφεται πως ¨ Η CPJ έφτασε στο συμπέρασμα πως εξ αυτών οι 61 φυλακίστηκαν ακριβώς λόγω των δημοσιογραφικών τους δραστηριοτήτων¨. Αναφέρεται επίσης πως στα τέλη του 2011 υπήρχαν 5.000 δίκες σε βάρος δημοσιογράφων, και ότι δεν έγινε επαρκής έρευνα για την ανεύρεση των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Ο Τζόελ Σιμόν-μέλος της διοίκησης της CPJ σχολιάζοντας την αναφορά είπε τα εξής : ¨ Η στάση τρομοκράτησης της αντιπολιτευόμενης δημοσιογραφίας δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τις ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στον τύπο, και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τους δημοσιογράφους να εγγυηθεί την ελευθερία έκφρασης μέσα από μεταρρυθμίσεις¨.

……………..

 Εφ. Ταράφ 23/10/2012

Previous Article

O ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ !

Next Article

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ-ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ—47H MEΡΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *