Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Δηλώσεις Ερντογάν και Τραμπ μετά από την συνάντηση τους

No Comments Share:

……………

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τράμπ είπε τα εξής:

Αρχίζοντας την ομιλία μου λέω το καλωσορίσατε στην κυρία. Στην πρώτη κυρία της Τουρκίας. Είχαμε μία υπέροχη και αποδοτική συνάντηση. Επιθυμώ να αρχίσω ευχαριστώντας τον πρόεδρο Ερντογάν που άφησε τον Σερκαν Γκιολγκε. Ήταν κρατούμενος. Αυτό ήταν ένα ωραίο δώρο. Επιθυμώ να αρχίσω ευχαριστώντας. Αυτό ήταν μία καλή είδηση για τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Όπως όλοι ξέρουν, η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα πολύ σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Η μεταξύ των δύο χωρών διπλωματία είναι πολύ σημαντική για την ειρήνη και την ευημερία του μέλλοντος. Εντός της ημέρας εγώ και ο πρόεδρος Ερντογάν είχαμε ειλικρινεις και αποδοτικές συνομιλίες. Τον περασμένο μήνα σχετικά με την κατάσταση στην Συρία είχα στείλει τους Πενς και Πομπέο. Είχαν πραγματοποιήσει συνομιλίες. Οι συνομιλίες ήταν πολύ πετυχημένες. Στις συνομιλίες εκείνης της μέρας πέτυχαν πολλά. Κατέγραψαν βελτίωση σε αυτήν την περίπλοκη κατάσταση. Η εκεχειρία συνεχίζεται. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνεργασία.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτά που πρέπει. Εγώ στηρίζω πολύ τον ΠτΔ. Έστω κι αν η εκεχειρία είναι περίπλοκη είναι ένα βήμα προς τα μπρος. ΗΠΑ και Τουρκία εργάζονται μαζί και σε άλλα θέματα ασφάλειας. Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στράτος μέσα στο ΝΑΤΟ μετά από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία συνέχισε σταθερά να αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες. Είναι από τις 29 χώρες που συνεχίζουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΝΑΤΟ. Παρείχε αποφασιστική στήριξη στην αποστολή στο Αφγανιστάν. Eδω ήταν πολύ σημαντική για την καταστροφή της ISIS. Πρόσφατα σκοτώθηκε ο Ελ Μπαγκνταντι. Η Τουρκία σε συγκεκριμένα πεδία βοήθησε πολύ. Αυτό το αντιμετωπίζουμε με θαυμασμό. Είμαστε ευγνώμονες προς τον ΠτΔ Ερντογάν και προς τον τουρκικό λαό. Συνεχίζονται τα προγράμματα συνεργασίας σε εμπόριο, άμυνα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Μιλάμε για πωλήσεις δις. δολαρίων. Στην Τουρκία παράγονται ανταλλακτικά για το F-35. Η αγορά των S-400 προκαλεί σε εμάς σοβαρές δυσκολίες. Μιλήσαμε και για αυτό και θα μιλήσουμε και στο μέλλον. Ελπίζω να βρούμε λύση. Το υπουργείο Εξωτερικών και οι σύμβουλοι ασφαλείας θα συνεχίσουν τις επαφές σχετικά με τους S-400.
Επιθυμούμε να φτάσουμε σε ενα εμπορικό τζίρο περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ότι τώρα. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το εμπόριο και να συνεχίσουμε τις διμερείς μας σχέσεις.
……..
Μετά από τον πρόεδρο Τραμπ πήρε τον λόγο ο ΠτΔ Ερντογάν, ο οποίος παρά τις σκληρές δηλώσεις που είχε κάνει για τον Τραμπ αυτή τη φορά άρχισε με την φράση “Πολύτιμε φίλε μου”.
……
Ο Ερντογάν ανέφερε τα εξής :
¨Καταρχήν ευχαριστώ τον πολύτιμο φίλο μου πρόεδρο Τραμπ και την πολύτιμη σύζυγό του για την φιλοξενία τους. Στην σημερινή μας συνάντηση είχαμε ειλικρινεις συνομιλιες. Συμφωνούμε πώς οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις πρέπει να προχωρήσουν σε ένα ισχυρό και υγιές επίπεδο. Είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας. Επιβεβαιώσαμε με τον κύριο Πρόεδρο τη βούληση μας στο θέμα
των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια. Αναφερθήκαμε στη σημασία που έχει η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην ISIS. Ιδιαίτερα στην περίοδο μετά από τον θάνατο του Μπαγκνταντι, έφυγαν από φύλακες και βρίσκονται σε εμάς τώρα κρατούμενοι περι τά 2.200 μέλη της ISIS, κρατούμενοι και καταδικασμένοι. Με την επιχείρηση Πηγή Ειρήνης έγινε ένα νέο και σημαντικό βήμα στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Επήλθε ισχυρό χτύπημα στην διασπαστική δράση των PKK/YPG στην Συρία. Το PKK/YPG  για να χαλάσει αυτή τη συμφωνία κάνει προβοκατόρικες επιθέσεις ενάντια σε στρατιώτες μας και πολίτες. Στις τελευταίες 24 ώρες η τρομοκρατική οργάνωση έκανε ακριβώς 19 επιθέσεις και περιστατικά παρενόχλησης. Στην έκρηξη που συνέβη στην πόλη Τελ Αμπιγιαντ σκοτώθηκαν 13 πολίτες. Για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στην Συρία, συνεχίζουμε την δέσμευση στην συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Κάποιοι προσπαθούν να εμφανίσουν νέα θέματα που μπορούν να δυναμιτίσουν τις διμερείς μας σχέσεις. Συζήτησα με τον κύριο Πρόεδρο αναφέροντας το πως οι αποφάσεις της Βουλής των αντιπροσώπων βλάπτουν το έθνος μου. Το τι συνέβη 104 χρόνια πριν σε συνθήκες πολέμου, είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσουν οι ιστορικοί και όχι οι πολιτικοι. Σε αυτό το θέμα είμαστε περήφανοι με το μέτωπό μας καθαρό. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα υποστηρίζει τον διάλογο και την ελεύθερη συζήτηση. Έχουμε ανοίξει όλα τα αρχεία μας. Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Ανά πάσα στιγμή θα τα δούνε αυτά και να κάνουν τις έρευνές τους.  Η χώρα μας είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που αγωνίζεται στήθος με στήθος με την ISIS και έχει δώσει μάρτυρες. Έχουμε 77.000 άτομα στα οποία απαγόρευσαμε την είσοδο τους στη χώρα λόγω πιθανών σχέσεων με αυτήν την οργάνωση.
……. ¨

https://www.artigercek.com/haberler/erdogan-ve-trump-gorusmesi-sona-erdi

13/11/2019

Σχ: Παρά τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και τα γλυκόλογα, ως τώρα δεν διαφαίνεται κάποιο απτό αποτέλεσμα που να σηματοδοτεί κάποια σημαντική αλλαγή στο πλέγμα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Θα φανεί και τις επόμενες ώρες.

Previous Article

Κούρδισα βουλευτής στην τουρκική βουλή: ¨Είστε εχθροί των Κούρδων και κλέφτες!¨

Next Article

Έκρηξη με τραυματίες σε στρατιωτική μονάδα στα σύνορα με την Συρία

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *